Fotograf: Björn Sandberg

På lördagen spelade herrarna sin första träningsmatch för 2023 uppe på Vångavallens konstgräsplan. Även om solen kikade fram på lördagen - så var det kallt i den bitande vinden, ändå hade drygt 150 nyfikna åskådare letat sig upp till konstgräset.

Själva matchen slutade 1-1, där Nicolas Mortensen gjorde årets första mål. Landskrona BoIS kvitterade i andra halvlek genom Lukas Sunesson.

- Vi hade målsättningar och pratade egentligen om tre grejer inför. Se hur försvarsspelet fungerar på 70-75 procent av planens yta, det vi hunnit jobba med och hur det såg ut, ville fördela belastningen på spelarna på ett bra sätt och klara oss från skador. Alla de tre grejerna blev som vi hoppats - och det är jättebra, säger Per-Ola Ljung efter lördagens träningsmatch.

- Matchen i stort, så tycker jag att, man kan göra på olika sätt. Om vi tänker oss att vi har ett komplett och färdigt lag så har vi fler strängar på lyran än idag, både framåt och bakåt. Det som hade påverkat matchbilden allra mest är om vi hade utarbetat ett mönster på hur vi ska pressa dem högre, eller styra dem. Nu låg vi helt neutralt idag, vilket för matchbilden kanske är det sämsta man kan göra, men det bästa vi kunde göra - för att hamna i det läget vi tränat på allra mest hittills. Laget såg väldigt bekvämt ut i det.

Årets första mål för Trelleborgs FF kom efter 14 minuter spelade av första halvlek. Felix Hörberg, som spelade högerback, spelade fram till Nicolas Mortensen. 1-0, som också stod sig halvleken ut.

I andra halvlek så kvitterade gästande Landskrona BoIS, genom deras provspelare Lukas Sunesson, efter en retur från Andreas Larsen.

- Nu släppte vi ju in ett mål idag, men det var inte frukten av ett fantastiskt anfall. Utan var en fladderboll som flög in, så det får man väl köpa - att det dyker upp konstiga saker i en fotbollsmatch.

- I det stora hela så tycker jag att vi får med oss ett bra material och situationer att prata om. Förflyttningar i sidled och djupled, inbördes förhållanden - ja det var rätt mycket där som funkade.

- Det viktigaste är att få grundprinciperna att funka nu. Kanske inte över hela banan, då behöver vi en annan typ av nyans i vårt anfallsspel. Lite annan formation i anfall beroende på motståndare, men vi har inte kommit så långt helt enkelt.

Hemmalaget formerade laget som ett 4-4-2 på lördagen. Där flera var på något ovana positioner och där tre av provspelarna startade, i Mattias Andersson, Gian Mendez och Hady Saleh Karim. Dessutom gjorde Filip Bohman sin första match i TFF-tröjan.

Till andra halvlek blev det åtta byten direkt och sen elva totalt i matchen. Den fjärde provspelaren Anton Pedersen spelade hela andra halvlek, samt att Noah Cavander, Liam Rosvall och Elliot Löfberg från P19 fick speltid i matchen.

- Vi kommer ha en fyrbackslinje, det kommer vi, skillnaden mellan ett välfungerande 4-2-3-1 eller 4-4-2 är inte jättestor. Det brukar landa i nån typ av hybrid i de två spelsätten. 

- Många lag vill pressa högt nu, men det är också många lag som inte har den övergången fullt balanserad, det betyder att om man blir genomspelad är det ofta att det slutar med att bollen går hela vägen tillbaka till eget straffområde och det vill inte vi. Så vi angriper problemet från ett annat håll. Vi börjar med 75 procent av planen, sedan ska vi upp de sista 25 procenten så vi blir ett komplett lag

De fyra provspelarna från lördagen kommer inte vara kvar på måndag, men alla fyra imponerade på sitt sätt.

- Alla provspelare har imponerat på sitt sätt. Alla har smällt in bra här och det är vi supernöjda med. Sen hade alla kunnat göra en bättre match eller sämre - men där var moment i allihopa som såg trevliga ut. Framförallt bekräftade de vår bild av dem. Nu vet vi hur dessa pusselbitar ser ut och hur de eventuellt kan användas i vår helhet.

- Det är viktigt för oss att skapa en trupp som är elitmässig på det sättet att - där är konkurrenssituation på så många positioner som möjligt. Det är en av grundpelarna i en elitverksamhet. Konkurrenssituation, viljan att visa att prestera, att vinna, måste vara en grundpelare som driver oss framåt.

Årets första träningsmatch, mot Landskrona BoIS, slutade 1-1. Förutom målen så var matchen i sig ganska chansfattig och jämn, men så var det också första matchen för året.

Om en vecka är det dags för nästa match - borta mot danska FC Roskilde.

- Många spelar på ovana positioner idag och vi har flera testspelare, då är det riktigt bra att få ihop en helhet och enhet som fungerar så pass bra idag, jättepositivt. Går du hem och tittar på vilka som spelade där du vant dig, då är det inte jättemycket som är likt, då tycker jag att denna prestationen ska man vara jäkligt nöjd med - som lag och enhet, att få ihop det så snabbt. Det ger oss extra motivation att fortsätta arbetet, avslutar Per-Ola Ljung.

Startuppställning:

Kasper Thiesson Kristensen - Felix Hörberg, Mattias Andersson (provspelare), Mikko Viitikko, Bödvar Bödvarsson - Hady Saleh Karim (provspelare), Mohammed Saeid, Lukas Minter Wettergren, Gian Mendez (provspelare) - Nicolas Mortensen, Filip Bohman.

Avbytare:

Andreas Larsen, Fritiof Björkén, Herman Hallberg, Liam Olausson, Mouhammed-Ali Dhaini, Liam Rosvall (P19), Othmane Salama, Morris Skog (P19), Noah Cavander (P19), Elliot Löfberg (P19), Loke Mattsson (P19), Anton Pedersen (provspelare).


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 2023-01-21
Kategori: A-lag