Fotograf: IFK Lidingö FK


En social sportnörd som inte lämnar något åt slumpen, det är så TFF:s damlags nya huvudtränare Joakim Felldin beskriver sig. 31-åringen presenterades som ny tränare i Trelleborgs FF för en vecka sedan och även om flyttlasset från Stockholm sker först i början av december har planeringen inför nästa säsong redan påbörjats.

- Just nu är det mycket logistik där både ett civilt arbete ska komma på plats samtidigt som familjen, med en 3-åring, ska flyttas ner till Skåne med allt vad det innebär. Däremot så finns det absolut tid för att få alla mina tankar dokumenterade så jag kan få till en klar mall över hur allt ska se ut, säger Joakim Felldin som meddelar att flytten sker den 1 december.

Den första tiden i klubben blir en mjukstart där han kommer ha hand om ett antal träningspass i december innan han tillträder fullt ut vid årsskiftet. Samtidigt kommer det vara desto mer arbete utanför planen, både privat och tillsammans med sportchefen Johan Bauer för att få en slagkraftig trupp på plats.

- Min uppfattning om Johan är att det är en väldigt driven sportchef som jag är övertygad kommer få till en bra trupp. Han har en otrolig koll på södra Sveriges spelare och jag, med min erfarenhet från andra serier, ger tips om spelare från högre upp i landet som jag tror skulle göra laget bättre, säger Felldin.

Som många andra tränare ligger det en spelarkarriär i grunden och även om den stora satsningen som spelare klingade av som 19-åring spelar han fortfarande på lägre nivå. Det ämnar han också att göra efter flytten till Svedala, även om det kommer krävas en del planering för att få tränaruppdrag, civilt jobb och familjelivet att gå ihop.

Trots sin ringa ålder för att vara huvudtränare är det en hel del erfarenhet från sidlinjen och tanken på att bli tränare var något som kom fram redan i tonåren. En gymnasietid som innehöll en kombinerad fotbollslinje gjorde att Joakim stod på sidlinjen i ett av Vallentuna BK:s pojklag och efter antal år i klubben blev det kombinerat spel och tränaruppdrag i Täby. Efter en kortare tid i Norrtull har det varit IFK Lidingö FK de senaste sex åren. Dessa år har innehållit allt från huvudtränare i flick- och pojklag till ansvar för akademilag på allsvensk nivå till både assisterande roll i herrlag för att nu senast vara huvudtränare för damlag. Det har varit kombinerade roller över flera lag i alla år, men nu kommer det bli fokus på ett lag och det är något Felldin ser fram emot.

- Jag känner mig redo för det här steget, att ta klivet in i elitfotbollen och lägga mitt fokus på ett lag i stället för att kombinera roller. Jag inspireras av blandningen mellan långsiktighet och kortsiktigt tänk, som är verkligheten i ett elitlag.

Som boende i Stockholm och verksam i en annan klubb är det inte givet att ha koll på den elitklubb som är verksam längst söderut i landet. Men det Joakim återkommit till flera gånger, att han lever för fotbollen, visar sig verkligen i den här frågan.

- Jag har en bild av att det är en förening som påbörjat och är mitt i ett förändringsarbete. Det arbetet gäller hur man spelar på planen och att få till en stabilitet utanför sett till långsiktighet. Jag har sett en seriös förening som vill framåt på rätt sätt.

Om vi går tillbaka till själva tränaruppdraget och hur Joakim Felldin ser sig själv som ledare är det, precis som han beskriver sig som person, en social kraft som kommer adderas till Trelleborgs FF.

- Jag vill att spelare ska vara deltagande i det vi gör, men jag kommer för den sakens skull inte bli avvaktande eller undvika att delegera. Att spelare har egna tankar och idéer gör att vi utvecklas som lag och spelar bättre tillsammans. Att spelare kommer till tals gör att de själva växer också. Gruppen ska kunna ta beslut om vad vi gör och hur vi genomför det, men det ska också vara innanför en mall som vi kommit överens om. Samtidigt kan oväntade situationer uppstå och då får man lösa det där och då. Ärlighet är något jag värderar väldigt högt också.

Joakim Felldin pratar mycket om att spelare ska våga ta för sig och utveckla saker tillsammans, men han pekar också på hur han ska ge förutsättningar till spelare att vara trygga med att ta beslut.

- Jag är väldigt noggrann. Jag avskyr att lämna saker åt slumpen och jag vill påverka saker innan det sker, om man nu kan säga så. Det kommer genomsyra allt jag göra, både utanför och på planen. En noggrannhet som gör att jag hoppas både spelare och mina ledarkollegor känner trygghet, säger Joakim som samtidigt pekar på vikten av att våga misslyckas och lämna sin comort zone då det främjar individens utveckling.

Vad har du för koll på det laget som tog steget upp i Elitettan?

- Jag har sett några matcher från den gångna säsongen, det är ju en fördel med den teknik som finns tillgänglig. Jag ser att det finns en individuell skicklighet i många spelare som är väldigt intressant. Jag tycker också att jag känner igen mig i lagets arbetssätt men sedan finns det ju också saker jag vill sätta min prägel på som jag tror kommer göra TFF bättre.

När man summerar allt om lagbygge, flytt, ledarstil och erfarenheter så återstår egentligen bara en fråga. Om ett antal månader kommer TFF-supportrarna kliva genom vändkorset på Vångavallen för hemmapremiär, vad kommer de då få se för Trelleborgs FF ute på planen?

- Publiken kommer få se ett lag som vill spela framåt, men på ett kontrollerat sätt. Spelarna kommer att vara bekväma med att hantera press och de kommer också vara kreativa. Det ska finnas en medvetenhet om vad man ska göra i varje fas. Vårt försvarsspel kommer att vara varierat och disciplinerat, säger Joakim Felldin.

Trelleborgs FF förbereder sig just nu inför debutsäsongen i Elitettan. Fem spelare har än så länge förlängt sina kontrakt och dessa är Irmeli Jonsson, Jennifer Wandt, Saga Ollerstam, Edina Filekovic och Rio Strand.


Skribent: Emanuel Ragnar
Publicerad: 2022-11-18
Kategori: A-lag