Fotograf: Björn Sandberg


Ett nytt 2-årskontrakt har signerats och när 2022 blir 2023 kliver Fritiof Björkén in på sin fjärde säsong i klubben och närmar sig 100 Superettan-matcher för TFF.

- Ja, jag tror jag bara har missat ett par matcher under mina år i klubben så milstolpen med 100 matcher i Superettan för Trelleborgs FF närmar sig och jag ser fram emot att göra många fler, säger Fritiof Björkén med stolthet i rösten där antalet matcher nås i mitten av nästa säsong med samma närvaro i startelvan som tidigare.

- Tidigare har jag inte tänkt så mycket på att jag varit ett antal säsonger i klubben men nu när du säger det så börjar ju bli en av de mer rutinerade i truppen. Även om Anton Tideman gjort många fler matcher än vad jag gjort så är det klart man ser vilken fin avtackning han fick och vad det betyder för publik och de runt om klubben att spelare stannar flera år.

Högerbacken, som också blev vänsterback i slutet av säsongen, har varit gjuten i startelvan när han funnits tillgänglig och det är en spelare som varit med under år där tabellplaceringarna blivit bättre och bättre.

- Jag tycker att allt blivit mycket bättre under mina år här, både sättet vi spelar på men också allt omkring. Klubben tar steg hela tiden och det hoppas jag att vi fortsätter med under 2023. För egen del har jag hittat rätt i min roll där jag får fylla på mycket framåt och jag tycker att prestationerna blir bättre och bättre.

Vad är hemligheten med att du alltid är tillgänglig för spel?

- Haha, jag vet inte om det finns någon hemlighet direkt. Dels har jag haft tränarnas förtroende, dels har jag hållit mig frisk och skadefri. Det är nog så enkelt som att ha goda dagliga vanor där kost, sömn och rehabilitering sköts på rätt sätt.

Under Fritiofs första säsong klarade sig TFF kvar i Superettan via kvalspel, den andra säsongen slutade med en sjundeplats och den nyss avslutade resulterade i en fjärdeplats. Även om laget inte tagit fram gemensamma mål inför kommande säsong ännu så är Fritiof tydlig med hur han ser på framtiden.

- Vi ska fortsätta den positiva utveckling vi haft, både resultatmässigt och spelmässigt. Vi har utvecklats under mina tre år här och det ska vi fortsätta att göra samtidigt som vi hittar en jämnhet i vårt spel som inte innehåller allt för djupa dalar. Personligen tycker jag det är rimligt att sikta på de översta platserna i tabellen.

En person som följt Fritiof Björkén på nära håll under sin tid i TFF är sportchef Salif Camara Jönsson som 2020 spelade med honom i laget som kvalade sig kvar i Superettan.

- Det är en fantastisk person som skrivit på för 2 nya år i Trelleborgs FF. Han är inte den som hörs mest men han är alltid mån om att lagkamraterna mår bra samtidigt som han är en väldigt bra fotbollsspelare som betyder mycket för oss i föreningen.

- I grunden är det ju en ytterback för högerkanten men i slutet av säsongen såg vi att han även kan spela till vänster, det skapar en trygghet genom att ha mångsidiga spelare tillgängliga i truppen. Med tre säsonger i klubben och två nya som väntar har vi gjort klart med en lojal spelare som står för kontinuitet och som kommer vara viktig för oss för att slåss om topplacering i Superettan.


Skribent: Emanuel Ragnar
Publicerad: 2022-11-13
Kategori: A-lag