Att utveckla spelare i akademin är en viktig punkt för Trelleborgs FF och det har nu gett resultat genom att fyra spelare har skrivit på kontrakt med Trelleborgs A-lag. Tom Wassholm flyttas upp från P19 och spelarna som skrivit på lärlingskontrakt är Loke Mattsson, Johannes Käck och Ammar Asani.

- Ett lärlingskontrakt är som ett steg mellan akademin och A-laget, framträdande spelare får en lite mer spetsad utvecklingsplan där till exempel utlåning kan vara ett steg i spelarens utveckling, säger Salif Camara Jönsson, sportchef i Trelleborgs FF.

Gemensamt för samtliga som skrivit på lärlingskontrakt är att de varit uppe och tränat med a-laget under säsongen där samtliga också varit med i en eller flera matchtrupper. Salif Camara Jönsson pekar på att alla fyra tagit ett stort ansvar för att nå fram till att bli erbjudna kontrakt och hoppas att de fortsätter på samma sätt.

- Det är fyra talangfulla spelare som skrivit på för oss och vi är väldigt glada att de vill fortsätta att utvecklas i Trelleborgs FF. Samtliga fyra visar en bra helhet där de tar ansvar för sin egen utveckling, både på och utanför planen. Fortsätter de på samma sätt finns det stora möjligheter att slå sig in i elitfotbollen i framtiden och det ska bli spännande att följa deras resa samtidigt som det finns fler duktiga spelare i akademin som knackar på dörren.

- Utvecklingen har de fått tillsammans med våra duktiga akademitränare och det är viktigt för TFF att fostra spelare som tar klivet upp från vår akademi till vårt a-lag. För flera av spelarna ska studier kombineras med mer träning och att skolan fungerar är hög prioritet för oss, säger Salif Camara Jönsson.

Tom Wassholm, som fyller 19 år i slutet på november och blir med det seniorspelare, kom till Trelleborgs FF från BK Höllviken inför 2019 och debuterade i a-lagssammanhang under den här säsongen även om han var med i matchtrupp i Svenska Cupen-spelet under 2021. Debuten i a-laget kom mot IFK Göteborg i en träningsmatch i juni och tävlingsdebuten kom mot IK Gauthiod i Svenska Cupen-kvalet.

- Att skriva på ett kontrakt med TFF är en dröm som blivit sann, jag är född och uppvuxen i Beddingestrand och där håller man på Trelleborgs FF. Jag och min bror har varit TFF-are genom hela livet så det här betyder väldigt mycket för mig, säger Tom Wassholm.

- På planen är jag en hårt jobbande spelare med både snabbhet och bra teknik och ska jag välja en position jag trivs bäst på är det till vänster på mittfältet eller ännu högre upp i planen och i vinter kommer jag jobba hårt på att förbereda mig inför nästa säsong för att få ännu mer förtroende i a-laget och det är upp till mig att visa att jag ska ha det.

2022 har Tom Wassholm gjort 10 mål på 10 matcher i P19 Superettan.

Loke Mattsson, 17 år, kom till Trelleborgs FF från Västra Ingelstad IS inför 2017 och den här säsongen debuterade han i a-lagsspel mot IK Gauthiod i Svenska Cupen där han gjorde ett mål som dömdes bort på grund av en situation långt ifrån spelet. Superettan-debuten kom mot Örgryte IS på Vångavallen i september och även där var han inblandad i offensiva aktioner när han frispelade Johan Blomberg i matchens slutskede.

- Det här året har varit en fin resa där det har gått väldigt fort fram tills att jag skrivit på det här lärlingskontraktet. Jag har känt mycket förtroende från akademitränare och tränare i A-laget vilket har varit väldigt skönt. Jag har varit här sedan 2017 och arbetat stenhårt för den här chansen, jag är väldigt glad och stolt, säger Loke Mattsson.

- Som spelare trivs jag bäst i en offensiv position på vänsterkanten där jag kan utnyttja min snabbhet som jag nog vill säga är min största styrka. Övriga styrkor jag har är mina avslut, min spelförståelse och jag tycker jag är duktig på att fatta snabba beslut på planen.

2022 har Loke Mattsson gjort 5 mål på 6 matcher i P19 Superettan och 12 mål på 15 matcher i P17 Allsvenskan.

16-årige Johannes Käck kom till Trelleborgs FF från Kvarnby IK inför 2021 och var med i matchtruppen i den avslutade Superettan-matchen mot Öster i lördags. Käck har under säsongen 2022 spelat i P17 Allsvenskan.

- Jag känner stort förtroende från klubben, att de vill satsa på mig, vilket känns jättebra. Jag har arbetat hårt för att nå hit och miljön i TFF är väldigt bra för att utvecklas, med mycket runt omkring som hjälper mig framåt i min utveckling samtidigt som det är väldigt duktiga tränare. Jag är också tacksam för den utbildning jag fått i Kvarnby under mina ungdomsår, säger Johannes Käck.

- Under senare delen av året har jag tränat en del med a-laget men målet inför nästa säsong är att få vara med ännu mer och verkligen visa att jag förtjänar det. Att få träna med så pass bra spelare är en dröm som gått i uppfyllelse och nu är det upp till mig att fortsätta träna hårt för det här. Jag är en anfallare som kan avsluta med båda fötterna som är rörlig för min storlek (193 centimeter). Jag är också stark, har en bra spelförståelse och snabbhet.

Ammar Asani, även han 16 år, kom till Trelleborgs FF från FC Rosengård inför 2022 och har under säsongen spelat i P16 Nationell och P17 Allsvenskan.

- Jag tycker att jag haft ett väldigt bra år i Trelleborgs FF så jag är glad att skrivit på det här lärlingskontraktet. Jag har presterat bra på träningar och matcher i flera akademilag under säsongen så jag är tacksam för den utveckling jag haft med hjälp av tränarna i akademin.

- Under hösten har jag fått vara med och träna några pass med a-laget och det har varit tuffa pass med duktiga spelare men väldigt utvecklande. I vinter är det mycket fokus på att förbereda mig inför nästa säsong så jag får fler chanser med a-laget och regelbunden speltid i P19, säger Ammar Asani.

- Jag trivs bäst som en central, offensiv mittfältare med styrkor i spelförståelsen, tekniken, positionsspelet och passningsspelet.


Skribent: Emanuel Ragnar
Publicerad: 2022-11-09
Kategori: A-lag