Fotograf: Björn Sandberg

Det finns väl inte många segrar som är skönare än 1-0-segrar. Kanske skulle vara 1-0-segrar där serieseger säkras isåfall - och det var precis det som hände TFF-damerna på lördagseftermiddagen.

Saga Ollerstam var siste TFFare på bollen när matchens enda mål mot IS Halmia kom tidigt. Ett mål som skulle stå sig matchen ut och skulle då betyda serieseger.

IS Halmia - Trelleborgs FF, 0-1.

Med segern är damerna nu klara för kval mot Elitettan.

- Del 1 är klar, det alla har väntat på och det alla sagt att vi ska ta, säger Hans Malmgren direkt efter matchens slut i Halmstad.

- Jag känner väl mest själv en känsla av lättnad. Att vi har löst det och det syntes väl där ute idag också att det var en jäkla anspänning.

Förutsättningarna var enkla. Vid seger var kvalplatsen säkrad för egen maskin, vid förlust eller oavgjort var nästjumbon Staffanstorp tvungna att vinna mot tvåa Södra Sandby IF.

Matchens enda mål kom då efter sex minuter spelade. En hörna där där Saga Ollerstam var sista TFFare på bollen. Efter målet var det vilda glädjescener på planen och bland de 111 personer i publiken - där de flesta var TFF-blå.

- Det var ju skönt med ett tidigt mål, men det gör väl också att vi blev lägre sen. Fantastiskt att få se Saga göra målet, hon har varit så nära flera gånger. Att få sätta dit de idag då, när det gäller så mycket - fantastiskt härligt för henne och oss, säger Malmgren.

Efter målet tog Halmia över och TFF föll allt längre ner i banan. De farligheter som uppstod avvärjde backlinjen eller Jennifer Wandt i målet.

Även om det blev nervigt i slutet, så var segern aldrig riktigt i någon fara. När slutvisslan kom, blev det åter vilda glädjescener på Halmstad Arena. Trelleborgs FF är vinnare av Division 1 Södra Götaland - en poäng före Södra Sandby IF.

- Vi gör absolut ingen bra match, utan kommer fel in i det från början. Men det är tjurskallar hela bunten, de ger sig aldrig.

- Rio Strand gör en fantastisk kämpainsats, Elisa Lang Nilsson som inte känt sig helt frisk i veckan. Löper, löper, löper, sliter mycket - en inställning som smittar av sig. Ett superstarkt mittlås i Saga Ollerstam och Edina Filekovic, Jennifer Wandt i målet gör det hon ska.

- Moralen hos tjejerna är det som tar hem det.

Nu väntar kval mot segraren i Division 1 Mellersta Götaland, som spelas färdigt på söndagen. Det mesta lutar dock åt BK Häcken från Göteborg. Exakt information om kvalet kommer senare.

- Mest troligt är BK Häcken i kvalet. Jag ska faktiskt sätta mig i bilen direkt här efter och köra upp till Göteborg. Ska se deras match imorgon. Troligtvis BK Häcken och då börjar vi borta.

- Gäller att ställa om i veckan och se vad vi kan få det till. Viktigt att göra en bra insats i bortamatchen i vilket fall som helst. Hoppas vi kan få tillbaka någon, vi får se. Vi behöver alla vi kan, men ja, del 1 är klar, avslutar Hans Malmgren.

Startuppställning:

Jennifer Wandt, Ebba Jahnfors, Saga Ollerstam, Rio Strand, Elisa Lang Nilsson, Tilde Olsson, Johanna Persson, Alice Egnér, Irmeli Jonsson, Edina Filekovic, Minda Forsblom.

Avbytare:

Erika Nykjaer, Molly Froste, Matilda Andersson, Josefine Svensson, Ebba Wendt, Clara Rengbo, Jennifer Lilliehöök.


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 2022-10-08
Kategori: A-lag