Fotograf: Björn Sandberg

Första segern för året för herrarna kom på lördagen - i sista träningsmatchen på hemmaplan innan premiären.

IFK Värnamo besegrades på Vångavallens konstgräs inför härligt mycket publik och strålande solsken. Matchen slutade 2-0, där Liam Olausson och Nicolas Mortensen stod för målen.

- Jag är tillfreds idag med prestationen, vi har gjort en resa med den här gruppen i tio eller elva veckor - där vi har stegrat i allting. Det kräver också tid, men det här idag är nära hur vi vill se ut, både defensivt och offensivt, säger Kristian Haynes direkt efter matchens slut.

- Vi klarar av att spela offensivt snabbt ibland, långsamt ibland och bygga det. Det klarar vi. Höga försvarsspelet och det låga försvarsspelet klarar vi idag - så jag är jätteglad för det. Vi skapar bra med målchanser och vi är mycket folk i straffområdet.

Redan efter 13 minuter spelade tog hemmalaget TFF ledningen, genom Liam Olausson. Liam visade att han kommer bli jobbig för de flesta försvararna i Superettan i år, med fin teknik och härliga avslut.

1-0 skulle stå sig halvleken ut, även om det fanns chanser åt båda hållen på konstgräset.

Andra halvlek började lite jobbigt för hemmalaget och hade en jobbig vind rakt i ansiktet. Vinden, plus att IFK Värnamo var bra såklart, gjorde starten jobbig. Men laget tog sig igenom - skulle senare också utöka och sedan vinna matchen.

- Vi hanterar den jobbiga starten i andra halvlek, där jag kopplar in vinden i det hela, säger Haynes.

- Det blir liksom en faktor idag, precis som mot Skövde. Liksom en maskin som suger in bollarna mot målet. Känns ju farligt. Det krävs att man tar sig igenom såna perioder i matcherna och där var precis en sån period. Det gäller att överleva den - annars hade vi inte stått här med utgången som är nu.

Nicolas Mortensen satte sitt första mål i TFF-tröjan i den andra halvlek. Från nära håll lirkade han in en boll bakom IFK Värnamos målvakt. Det var ett mål som betydde 2-0 - vilket ju också skulle bli slutresultatet i matchen.

2-0 mot IFK Värnamo, som i år spelar i Allsvenskan, vilket också är första segern för året. Hittills har nu herrarna spelat åtta tränings- och cupmatcher, där det blivit en seger, en förlust och sex oavgjorda. Att Trelleborgs FF år 2022 blir svåra att slå - är det ingen tvekan om.

- Stegrande prestationer på individen, stegrande prestationer på kollektivet. Håller nollan i kombination med att vi gör mål - jättenöjd med det.

- Jättebra test för oss att spela mot ett bra och spelskickligt IFK Värnamo idag, härligt och inspirerande. En härlig variation i anfallsspelet, det gör det svårt för IFK Värnamo. Vi har en större dimension i anfallet nu. Många glädjeämnen idag.

Många glädjeämnen var det ja, ett av de större var såklart att Herman Hallberg åter är i spel. Senaste gången Herman var med i en matchtrupp var 9 december 2020.

På lördagen hoppade han in i andra halvlek och han spelade - precis som om han aldrig varit borta från planen. Kanske att han fick största jublet på lördagen också när han äntrade planen.

- Herman bör ju nämnas. Har varit borta i ett och ett halvt år, slitit varje dag. Få framsteg åt gången och haft en tung resa i rehaben. Gläds otroligt mycket med honom idag och jag vet som gammal spelare, med långtidsskador att det inte är roligt. Han går på ångorna, inspireras och nästan felfri. Glädjande för alla, ett härligt ’’nyförvärv’’.

Den startelva som var idag, är det den vi ser mot Utsiktens BK?

- Helt omöjligt att säga, vi har en oerhörd konkurrenssituation i truppen. Vi tävlar varje vecka, mitt jobb är att sätta ut en elva som har bäst förutsättningar för att vinna matchen. Denna gången prickade jag rätt så bra, men du ser vilka som kommer in i andra halvlek.

- Vi får se, öppen fråga. Det är träningen som skapar det här, vi får se vad som ställs mot Utsiktens BK - vi måste göra taktiska drag efter hur de ställer upp också. Vi ska hålla alla tillgängliga och ha det som en styrka att vi har en bra konkurrenssituation.

Sista träningsmatchen på hemmaplan är spelad, det börjar bli fjärilar i magen på de flesta. Premiären hemma mot Utsiktens BK är inte långt bort.

Du har väl säkrat årskortet? Gör det här annars.

- Allting byggs upp, ligger fortfarande framför oss. Vädret och publiken, idag var stödet riktigt härligt - allting ökar när vi närmar oss premiär, avslutar Kristian Haynes med ett stort leende.

Nästa helg är det genrep mot Mjällby AIF på bortaplan, premiären i Superettan hemma mot Utsiktens BK är den 3 april.

Startuppställning:

Kasper Kristensen - Fritiof Björkén, Jesper Modig, Miikko Viitikko, Bödvar Bödvarsson - Mohammed Saeid, Haris Brkic, Simon Amin - Henry Offia, Nicolas Mortensen, Liam Olausson.

Avbytare:

Andreas Larsen, Anton Tideman, Herman Hallberg, Isak Jönsson, Tobias Karlsson, Othmane Salama.


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 2022-03-19
Kategori: A-lag