Fotograf: Björn Sandberg

Vi fortsätter att intervjua olika personer som genom ideellt engagemang bidrar till matcharrangemangen på Vångavallen. Nästa person på tur är Ola Olsson som är inne på sin nionde säsong som speaker för TFF.

Ola Olsson har varit TFF:are sedan barnsben, vilket förklaras av att han är uppväxt i en familj där fotbollen på Vångavallen alltid har funnits nära till hands. Pappan Lars Olsson är välkänd för de flesta TFF:are som intendent i föreningen och brodern Niklas spelade ungdomsfotboll ända upp i juniorlaget. Såväl Olas mamma som mormor har också varit trogna åskådare på läktaren under Olas uppväxt. Med barndomshemmet dessutom bara ett par hundra meter från Vångavallen fanns det helt enkelt inga andra alternativ än att han skulle bli TFF:are i hjärtat.

- TFF betyder såklart väldigt mycket för mig, säger Ola Olsson. Det har alltid varit en naturlig del av livet. Folk brukar fråga vem man håller på i England och så, men jag håller på TFF både som första, andra och tredje lag. Sen kan jag vara intresserad av att se fotboll i England, Spanien och Tyskland också, men jag har inte de känslorna där.

Redan som åttaåring agerade han speaker på TFF-cupen i Söderslättshallen, vilket sedan fortsatte under flera år. Han var också bollkalle i två säsonger och som 13-åring började han vikariera som materialare under sommarveckorna när Jan ”Lager” Lagerborg hade semester. Det är nog ingen vågad gissning att påstå att han kanske är elitfotbollens yngste materialare genom tiderna.

- Det var en stor grej för en 13-åring att vara materialare och att åka med på bortamatcher, säger Ola Olsson. Jag minns när vi mötte Sundsvall borta och vi var borta i flera dagar. Det var en massa kläder som skulle med och det gällde att ha koll på allt. Jag tycker det är fantastiskt att man gav det ansvaret till en så ung kille, jag fattar knappt att man tillät det, men det gick jättebra.

- Förutom en händelse på natten, kommer Olsson på sig själv och skrattar till.

Olsson delade rum med TFF-legendaren, och den dåvarande lagledaren, Krister Törnkvist. Olsson brukar aldrig drömma mardrömmar, säger han, men den här natten vaknade han till mitt i en dröm.

- Jag vaknade och slog till min vattenflaska så att den flög rakt i huvudet på Krister Törnkvist som låg och sov i sängen bredvid, skrattar Ola Olsson.

Någon skada åsamkades tack och lov inte Törnkvist vid tillfället.

Nuvarande speakeruppdrag blev verklighet när TFF gjorde om matchorganisationen efter degraderingen till Division ett södra. Barbro Bengtsson, som då var marknadschef i klubben, hörde av sig till Olsson och frågade om han kunde tänka sig att vara speaker under säsongen 2013 – och sedan har det fortsatt att rulla på.

- Speakerrollen är bra, den är jätterolig eftersom jag får vara inblandad i mycket som händer runt matcherna, säger Ola Olsson. I början tyckte jag det var lite tråkigt också att aldrig kunna slappna av, för man måste hela tiden vara med om det blir byten och kort, så man sitter på helspänn hela tiden. Blir det mål så blir man så klart glad, men man måste även vara med och spela måljingeln och ha koll på vem som gjorde målet.

Förberedelserna inför en hemmamatch börjar redan veckan innan. Då brukar Olsson besöka bortalagets hemsida och gå igenom truppen för att se om det är några spelarnamn som kan vara svåra att uttala. På matchdag anländer han till arenan 75 minuter före avspark och går då igenom hemma- och bortalag tillsammans med sin medhjälpare i speakerbåset, Lars Jönsson. En timme innan avspark börjar körschemat med reklamjinglar, oddsrapportering, rapportering av säkerhetsrutiner och annat.

När spelarna väl marscherar in på planen ska TFF-hymnen spelas och sedan är det spelarpresentationer innan domaren blåser igång för avspark. När väl matchen är igång så ska han serva publiken med full rapportering, såväl från Vångavallen som övriga arenor i serien. Det är med andra ord full rulle.

- Däremellan ska man helst hinna äta en korv också, skrattar Olsson.

Vilken match är din höjdpunkt som speaker?
- Derbyt mot Malmö hemma 2018. Det var ju en helt underbar stämning på Vångavallen den matchen. Vi hade 27 procent av bollinnehavet och var hårt tillbakapressade, men vi stack upp ett par gånger och det kändes som att det fanns en chans. Sen gör Lasse Nielsen mål i 90:e minuten och det blev fullständig extas, arenan exploderade och min röst exploderade. Jag hörde mig sen i teve-inspelningen säga att vi var bäst i Skåne och det gick kanske lite inflation i det, men det var ett roligt tillfälle. Det är höjdpunkten.

Har du någon blunder att bjuda oss på?
- Det var en match som jag presenterade Isak Jönsson som Isak ”Jynsen”, vilket ju var rätt roligt, skrattar Olsson. Det bara kom, jag vet inte om det var så att Lasse Nielsen stod intill eller något. Efteråt så tänker man att vad var det nu som jag sade egentligen.

- Sen en hemmamatch för kanske sex år sedan så var det en spelare vid västra målet som sköt mot mål och hela publik ställde sig upp och jublade, berättar Olsson. Vi satte igång måljingeln och så, men vi insåg sedan att bollen bara gick i burgaveln och då fick vi snabbt dra ner musiken. Det var en blunder.

Ola Olsson ser nu starkt fram emot Skånederbyt mot Landskrona BoIS den 5:e oktober, som blir den första hemmamatchen efter att corona-restriktionerna har släppts. Förhoppningsvis blir det en stark TFF-insats som ger laget förutsättning att vara med i toppen under höstspurten.

- Jag hoppas att vi går upp, säger Ola Olsson. Vi visade i våras att vi kunde presterar mot bra allsvenska lag. Det känns roligt, jag tror att vi går en bra höst till mötes.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2021-10-04
Kategori: A-lag