Fotograf: Björn Sandberg

Den andra säsongen i eAllsvenskan tog slut innan slutspelet för TFF eSport. Detta efter att man missat att kvalificera sig med minsta möjliga marginal, målskillnad. Ansvarig för TFF eSport är Martin Biärsjö tillsammans med Mika Loimi.

- Efter två säsonger med TFF eSport märker vi att vi når ut till flera personer vars första kontakt med Trelleborgs FF är via vårt eSport-lag. Målsättningen är att bli ett av Sveriges bästa lag inom FIFA men man ska vara medveten om att den målsättningen har samtliga lag i eAllsvenskan vilket gör matcherna väldigt bra, säger Martin Biärsjö.

Årets säsong slutade som sagt innan slutspelet drog igång. TFF spelade många bra matcher men mot topplagen i sin serie var det tuffare och till slut missade laget slutspel via målskillnad.

- Nytt för i år är att vi har tre spelare i Gustav ”Piaacj” Larsson, ”Felix ”Felle” Martinsson och Lukas ”FeltLucky” Torstensson som samtliga håller en hög nivå och utmanar varandra. Det tror vi är en styrka över tid och vi ser fram emot att se en fortsatt utveckling på samtliga.

För att bli en bra eSport-spelare gäller inte enbart att lira många matcher, utan det krävs en hel del annat också enligt Martin Biärsjö.

- Som inom all annan idrott krävs det att man lägger ner mycket tid och är strukturerad. Att bli bra inom eSport kräver mycket förberedelse och ställer mycket högra krav på koncentration och tålamod. Det krävs både bra sömn och bra kosthållning för att kunna prestera bra.

Vissa lag inom eAllsvenskan har även anställda coacher till spelarna. Så är inte riktigt fallet i Trelleborgs FF. Här är det visserligen två ansvariga för själva eSport-satsningen, men coachandet sköter spelarna mycket på egen hand.

- Våra spelare driver varandras utveckling. De turas om att coacha varandra under och mellan matcher. Föreningen ger dem vissa förutsättningar för att driva deras satsning men de gör också väldigt mycket själva.

Toppen av svenska FIFA-spelare håller enligt Martin Biärsjö en hög nivå. Några av världens bästa spelare kommer från Sverige och bara det senaste året har flera svenska spelare nått framgångar internationellt.

Hur ser då en typisk matchdag ut?
- Spelarna kommer till Vångavallen ungefär tre timmar innan matchstart. De spelar uppvärmningsmatcher för att sedan äta tillsammans. Vanligtvis försöker man också komma ut på en promenad för att sedan komma väl förberedd till avspark.


Skribent: Emanuel Ragnar
Publicerad: 2021-05-25
Kategori: A-lag