Fotograf: Björn Sandberg

När Johan Blomberg värvades till Trelleborgs FF i slutet på januari flyttade han tillbaka till Skåne som ett meriterat TFF-förvärv. Den Lund-födde mittfältaren har nu hunnit avverka två månader i sin nya klubb, och han trivs som fisken i vattnet.

- Jag tycker att jag har kommit in i det jäkligt bra ända sedan första dagen, säger 33-åringen. Det är ett enkelt gäng att komma in i. Jag kände Tideman, Liverstam och Fritiof sedan innan, så det hjälpte lite. Jag har blivit jäkligt bra omhändertagen av alla spelare, ledare och andra runt omkring laget. Fotbollsmässigt har det också flutit på bra från första stund, så allt känns jättebra måste jag säga.

Du har gjort några klubbyten i karriären, hur är det att komma till ett nytt gäng?
- Det är alltid lite speciellt i början, men det kan vara mer eller mindre svårt. Min upplevelse här är att det har varit väldigt enkelt, alla är väldigt öppna. Detta är nog en av de lättare och bättre upplevelserna när jag har kommit till en ny klubb. Det känns som att man har lärt känna alla väldigt snabbt, så på den fronten är det hur bra som helst.

Vad var det som gjorde att du landade i beslutet att gå till TFF?
- En del av det var det sociala. Vi har väntat vårt tredje barn och min familj bor i Skåne, så vi ville flytta hem och ha närhet till familj och vänner. Det var en del i beslutet. Jag pratade med Kristian (Haynes) redan förra året och fick då en bra bild, sen fortsatte dialogen i vintras med Salif (Camara Jönsson) och Kristian och jag fick en bra känsla. Det kändes som en spännande satsning att vara med på fotbollsmässigt. Kombinationen med det fotbollsmässiga och det sociala kändes som en väldigt bra mix. Det kändes som att det blev ett bra beslut och efter första tiden känns det helt rätt.

TFF var ändå på väg ur Superettan ifjol. Vad var det som trots det gjorde att du fastnade för att gå till klubben?
- I Superettan känns det som att det är svårt att plocka ut topplag i förväg, det skiljer sig mycket från år till år. Det är ofta många spelare som försvinner och många nya som kommer in. Bara för att TFF hade det svårt förra året så kände jag inte att det skulle bli samma i år. Det kändes som att de tagit in många spännande spelare och känslan var att det skulle komma in fler efter mig. Så att det var en dålig förra säsong var inget som påverkade mitt beslut, utan jag tror att vi har chans att göra en bra säsong i år.

Vad har du haft för bild av TFF från tidigare år?
- Det har alltid varit ett lag som varit med i Allsvenskan eller i Superettan och gjort det bra. När jag var yngre mötte jag Trelleborg ganska mycket i juniorsammanhang, och det har alltid varit ett tufft lag att spela mot. I A-lagssammanhang har jag inget minne däremot av att jag har mött dem så mycket, förutom förra säsongen då. Det har alltid varit ett lag som varit med i de högre serierna, med lite skiftande resultat, men ett tufft lag att möta.

Hur bedömer du försäsongen för laget i år?
- Jag tror att vi alla kan vara eniga om att vi har en gjort bra försäsong, både prestations- och resultatmässigt. På träningarna märker man hela tiden att vi blir bättre och bättre, och jag tycker att vi har visat det på matcherna också och stått upp bra mot allsvenska lag. Försäsongen har varit väldigt bra tycker jag. Nu gäller det att ta med det in i serien, det gäller att fortsätta göra bra prestationer.

Att man blir ett lag som presterar starkt på försäsongen och i Svenska Cupen, men som underpresterar när serien väl drar igång ser Johan Blomberg ingen risk för.

- Det kan aldrig vara en negativ sak att man gjort det bra på försäsongen, utan det är en positiv sak som ska boosta oss när vi går in i serien, säger Blomberg. Sen bara för att vi har gjort det bra på försäsongen så kommer vi inte få något gratis. Vi behöver gå in med en hundraprocentig inställning, ha mentaliteten att inte få något gratis och varje match bevisa att vi är bättre än motståndarna. Det är nog en viktig sak att ha med sig in.

Vad är det som ni har gjort bra och utvecklat under försäsongen?
- Jag tycker att vi har utvecklat vårt presspel och blivit bättre nästan varje vecka. Vi har hittat bra balans och varit stabila defensivt. Vi har samtidigt hållit i boll bra när vi behövt göra det och gått framåt och skapat lägen när vi velat göra det. Vi har hittat en bra mix mellan stabil defensiv och bra offensiv som kanske inte satt de första veckorna på året, men för varje vecka som gått tycker jag att vi har hittat det allt mer. Känslan nu är väldigt bra måste jag säga.

Hur skulle du säga att din form har känts?
- Det har känts bra tycker jag. Jag var lite sjuk förra veckan, men lyckades ändå komma till spel mot Hammarby och få 90 minuter i kroppen. Jag känner mig i bra fysisk form, med bra självförtroende och jag tycker att jag har bra prestationer i ryggen. Jag har en bra känsla inför premiären och är sugen på att sätta igång på riktigt.

Vilka förväntningar är rimliga att ha på TFF i år?
- Det är svårt att säga, tycker jag. Jag tycker att Superettan är en så pass svårtippad och oviss serie, så vi får nog avvakta med det lite och se hur det går för oss. Men vi har som sagt gjort det bra på försäsongen och vi har ett bra lag. Vi har definitivt potential att göra en riktigt bra säsong.

Norrby på söndag, hur går dina tankar kring att det drar igång?
- Det ska bli kul att spela första matchen. Att gå in i en premiär kan vara speciellt, så det gäller bara att ge hundra procent, göra så bra prestation som möjligt och ta tre poäng. Egentligen är det bara positiva känslor. Vi som lag är sugna på att fortsätta göra bra resultat och bra prestationer, så det är bara att gå ut och köra helt enkelt.

I veckan har laget börjat träna på gräs för första gången i år. Östervångsstadions gräsmatta har välkomnat TFF-truppen. Även om planen varit knölig så menar Blomberg att det har varit nyttigt att få lite grästräning i kroppen inför premiären på Vångavallen.

Vad har du för förväntningar på premiärmatchen?
- Det är svårt att säga, men det kommer bli en tuff match, så är det alltid i premiärer. Norrby är ett lag som jag kommer ihåg kämpade väldigt hårt förra året. Vi kommer inte få något gratis, så det gäller att vi är på tårna och kämpar hårt så hoppas jag att vi får med oss de tre poäng vi vill ha. Det är det vi siktar på, avslutar Johan Blomberg.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2021-04-08
Kategori: A-lag