Fotograf: Axel Bengtsson, Djurgården Fotboll

27-årige Dzenis Kozica har skrivit på ett avtal över 2021 med TFF och kommer senast från Djurgårdens IF. Anfallaren har spelat över 270 matcher i Allsvenskan och Superettan och den senaste säsongen gjorde han elva mål och åtta framspelningar på 31 matcher för Jönköping Södra dit han var utlånad.

- Att vi kan presentera en anfallare från den högsta hyllan känns väldigt, väldigt bra. Dzenis kommer från en mycket stark fjolårssäsong med många poäng gjorda i Jönköpings Södra. Det är en spelare som både kan spela som spjutspets och som mer tillbakadragen anfallare, säger Salif Camara Jönsson, sportchef i Trelleborgs FF.

- Om vi tittar på hans egenskaper som fotbollsspelare så tillför han saker som verkligen passar in på den profil vi letat efter till den här säsongen. Han är en vass avslutare samtidigt som han kan sätta sina medspelare i bra lägen. Han har en snabbhet, teknik och spelförståelse som kommer bidra till bra kvalité i vårt offensiva spel.

Dzenis själv visar även han upp en glädje över att allt är klart.
- Det här känns jättebra. Jag har haft bra samtal med både Salif och Kristian och det här känns som helt rätt val för min del. TFF har byggt något väldigt intressant den här säsongen och man har också imponerat på mig med sitt spel under försäsongen.

När styrkor som fotbollsspelare kommer på tal är det en ödmjuk Dzenis Kozica.
- Jag vill egentligen inte prata så mycket om mig själv, utan vill att supportrarna ska få se på planen vad jag går för. Men ska jag nämna något så är det att jag är en flexibel spelare som kan delta i kombinationsspel lika gärna som jag går i djupled. Ska jag gå in mer specifikt på något vill jag nog nämna tekniken och avsluten.

Dzenis Kozica började sin karriär i IFK Värnamo och debuterade i Superettan 2011 med 26 matcher. Debutsäsongen blev det fyra mål och två framspelningar. Under sin tid i IFK Värnamo spelade han 146 matcher i Superettan och gjorde 33 mål.

Inför 2016 tog Kozica steget upp till Allsvenskan via en flytt till Jönköpings Södra. Debutåret gjorde han två mål men det stora allsvenska genombrottet kom under 2017 då det blev åtta mål på 30 matcher. Med den säsongen i bagaget blev det flytt till Stockholm och Djurgårdens IF inför 2018.

Sitt första år i DIF spelade Dzenis Kozica 28 matcher i Allsvenskan och sex matcher i Svenska Cupen. Ett cupspel som avslutades med att vinna cupfinalen. Under sommaren deltog han också i Europa League-kvalet som följde.

Våren 2019 blev det åtta inhopp i Allsvenskan men säsongen fortsatte med en utlåning till AFC Eskilstuna. 2020 blev det en ny utlåning, nu till sin gamla klubb Jönköpings Södra och med 19 poäng på 31 matcher fördelat på elva mål och åtta framspelningar blev det en till stora delar lyckad säsong som avslutades med kval till Allsvenskan.

- Jag hade en lite tuff start i J-Södra med en skada men när jag väl fick spela matcher igen blev det en väldigt lyckad säsong. Målet med förra säsongen var att få speltid och i takt med förtroendet så blev det också en del poäng. Känslan är dock att jag kan ta ytterligare kliv i TFF, jag har ännu mer att ge, avslutar Dzenis Kozica.


Skribent: Emanuel Ragnar
Publicerad: 2021-02-27
Kategori: A-lag