Fotograf: Björn Sandberg

Det var en smällkall första träningsmatch för Trelleborgs FFs herrar på lördagen. En isande vind gjorde att de få minusgraderna - kändes som åtminstone ett tiotal.

Men när solen tittade fram så blev det något behagligare på Vångavallens konstgräs - än bättre blev det också när matchen vanns med 2-0. Målen i matchen gjordes av Måns Söderqvist och provspelande Max Olsson.

- Stabilt - jag tyckte att vi skulle gå in idag och visa att vi är från en högre division än Österlen FF, säger en nöjd och frusen Kristian Haynes efter matchen.

Första träningsmatchen för året var alltså mot Österlen FF - inför 2021 nykomlingar i Division 1 Södra, eller Ettan Södra som det numera heter. Ett gäng med många bekanta ansikten, som Furkan Motori, Robin Jacobsson eller varför inte Zoran Jovanovic i startuppställningen.

Ett spelskickligt gäng som med största sannolikhet kommer ställa till med besvär för många lag - men på lördagen var Trelleborgs FF några nummer större.

- Österlen är ett spelskickligt lag och det måste man ha respekt för. Men det här var ett bra första motstånd och vi fick praktisera vårt högre försvar. Lite mer framåtlutade som vi vill vara 2021, det gav också många bra bollvinster och vi får då kortare väg till målet.

- Det var jag väldigt nöjd med, sen att vi klarar av att hålla nollan trots att vi flyttar fram. Det är också ett besked som är viktigt idag. Kul och viktigt med nollan - bra att bygga vidare från det.

Precis som förra säsongen så var det Måns Söderqvist som öppnade målskyttet på Vångavallens konstgräs. 2020 gjorde han 1-0 på IFK Värnamo - 2021 1-0 på Österlen FF. Utöver målet i första halvlek fanns det halv- och nästanlägen, men de där riktigt farliga chanserna saknades.

I andra halvlek kom sedan 2-0 genom provspelande Max Olsson, detta efter att han från nära håll gjort mål på inhoppande Fatawu Safius fantastiska framspel - ett lågt och hårt inspel från höger.

- Två mål framåt, kanske något i underkant - men vi saknade kanske de där riktigt farliga målchanserna. Vi har embryon, men behöver omvandla det till något bättre. Det är bra och är väldigt nöjd med helheten idag - offensivt och defensivt.

- Vi har ändrat en del i vårt arbetssätt offensivt och skapat lite andra roller. Haris till exempel spelar lite som en sänkt forward, lite i mellanrummet - gör det alldeles utmärkt. Fatawu Safiu kommer in i den rollen sen och gör en fantastisk framspelning till andra målet. Han gör en bra prestation i det.

Max Olsson som kom med målprotokollet var inte den ende provspelaren på lördagen, utan även Tobias Karlsson och Henry Offia. Henry gjord en fin insats, där han var jobbig mot Österlen-försvaret mest hela tiden.

- Henry Offia spelade nia så att säga, en gäst idag - men gör ett fantastiskt tydligt jobb idag. Explosiv, ettrig - slutar aldrig springa. Det är värdefullt för ett lag och han är en lojal spelare. Saknas bara att han fått pricka in ett mål.

- Simon Amin är ny i laget, bidrar offensivt och defensivt. Kul för Måns Söderqvist att göra mål. Mattias Håkansson lägger ett bra arbete med sin enorma explosivitet.

Första träningsmatchen spelad och även om det just är första träningsmatchen så var det allmänt mungipor uppåt efteråt.

- Gediget defensivt. Offensivt finns det att bygga vidare på. Men det är en bra start, vi kommer aldrig slå oss till ro - och alltid bli bättre. Bygga en vinnarmentalitet.

- Vi är inne i ett bra spår - nu gäller det bygga på ödmjukt. Vi har en del spelare som inte kunde vara med idag och det ska bli spännande att se hur det blir när de kommer in i bilden, avslutar Kristian Haynes.

Nästa träningsmatch är borta mot IFK Värnamo om exakt en vecka.

Startuppställning:

Merlin Nuhanovic - Fritiof Björkén, Fredrik Liverstam, Isak Jönsson, Niklas Vesterlund - Måns Söderqvist, Simon Amin, Mouhammed-Ali Dhaini, Mattias Håkansson - Haris Brkic, Henry Offia.

Avbytare:

Olle Hansen, Kalle Larsson, Anton Tideman, Fatawu Safiu, Henrik Johansson, Bozidar Velickovic, Tobias Karlsson, Max Olsson, Hugo Holmström, Sebastian Ellhult, Noah Tillberg, Jakob Wohlin.


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 2021-02-06
Kategori: A-lag