Fotograf: Björn Sandberg

Johan Bauer är lite av spindeln i nätet i TFF:s organisation på damsidan. Sedan 2019 har han rollen som koordinator för TFF:s damlag. Nu ser han fram emot att ta klubbens satsning till nästa nivå.

- Jag ser min roll som en lightversion av sportchef nu när vi ligger i Division ett, säger Johan Bauer. Över tid behöver klubben ha en renodlad ansvarig sportchef. Tar damsidan ett steg upp till så kommer det krävas. Det blir en helt annan apparat om vi tar oss upp till nästa nivå.

Johan Bauer började engagera sig i TFF:s damverksamhet 2018 när dottern Hanna Bauer anslöt till laget från LB07. Första säsongen var han assisterande tränare, men denna roll lämnade han efter första säsongen. Sedan dess har han kunnat titulera sig som koordinator.

- Jag tycker att det har varit ett fungerande koncept, säger Johan Bauer. Rollen sedan vuxit, det har blivit mer jobb ju högre upp vi spelar. Jag känner att vi står redo för Elitettan bredvid planen, vi har en organisation som är redo. Tanken är ligga lite i framkant. Klubben är också van vid att ligga högre upp, så när och om vi tar steget upp till Elitettan så är vi betydligt mer förberedda än andra klubbar som går upp.

Johan Bauers ansvarsområden består i huvudsak av spelarrekrytering, planering av matcher och resor samt förhandling av spelarnas kontrakt. Han gör således det mesta som inte inkluderar träning, laguttagning och match.

- Den stora biten är så klart att se till att vi har en slagkraftig trupp och att spelarna är nöjda, säger Bauer. Det är mycket kontakt med agenter och andra klubbar. Mitt arbete är som intensivast från att serien avslutas till i mars, då lägger jag som mest tid. Jag har mycket dialog med Hans om spelare.

Johan Bauer, 50, är född i Klågerup och uppvuxen i Höllviken, men han gick gymnasiet i Trelleborg och i samband med det gick också flytten till palmernas stad, varpå han blivit kvar i staden sedan dess. Idag ser han sig närmast som urtrelleborgare.

I början på 90-talet gjorde han 2-3 säsonger under Tom Prahls ledning i TFF, men speltiden i A-laget var knapp. Han fick nöja sig med att värma bänk och att göra några inhopp i Allsvenskan. När TFF slog ut Blackburn Rovers ur UEFA-cupen 1994 hade Johan Bauer redan lämnat för spel i IFK Trelleborg.

Det blev några säsongers spel med IFK i tredjedivisionen, gamla Division två, men även efter fotbollskarriären har fotbollen funnits nära till hands. Först som tränare på småklubbsnivå och sedan som tränare och förälder för dottern Hanna när hon började spela fotboll.

- Jag har ett stort kontaktnät av spelare, andra klubbar och tränare som jag har skapat under alla år. Jag försöker ha så bra dialog med så många klubbar så möjligt. Det är en rolig grej att kunna ha denna kontakt med fotbollen utan att vara en del av ledarstaben. Jag vill kunna påverka utvecklingen för att kunna uppnå de mål vi vill.

I dagsläget har TFF dam totalt 18 kontrakterade spelare för 2020. Diskussion förs med potentiella nyförvärv, och på premiärträningen kommer två provspelare att närvara. Målsättningen är att ha en trupp på 19 utespelare och två målvakter när serien drar igång.

- Vår tanke är att ligga på samma kvalitet i truppen 2021 som vi gjorde 2020, då är vi jättenöjda. Vi är relativt nöjda i dagsläget, men vi vill gärna ha in någon spelare till.

Johan Bauer betonar dock att man inte kommer att chansa med några spelare, utan de man tar in ska vara välscoutade.

- Vi vill veta vad är för spelare, människor och typer vi tar in. Det ska både vara spelare man vill ha som passar i systemet, sen måste de vara bra människor också. Det är extremt viktigt att rekrytera rätt.

Försäsongsförberedelserna är, som mycket annat under den här pandemin, minst sagt annorlunda. För närvarande får inte laget spela matcher enligt gällande restriktioner, och träning får enbart hållas i grupper om åtta. På måndag drar man dock igång träningen utifrån de restriktioner som finns.

- Klubbens målsättning är att bli bättre än förr året, säger Johan Bauer. Då blev vi trea, så nu vill vi vinna serien och ta klivet upp. Jag tror att vi har bra möjligheter, jag tror inte någon förening har blivit bättre under den här vintern. Vår slagstyrka är att vi är lika bra som förra året.

- Jag känner absolut att vi kan vara med och vinna serien, fortsätter Johan Bauer. Vi blev sexa första året och trea andra året, vad är då nästa steg? I vår värld är det att vinna serien. Gör vi det så kommer förutsättningarna helt att ändras. Då kommer vi bli väldigt attraktiva på marknaden, avslutar Johan Bauer.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2021-01-25
Kategori: A-lag