Fotograf: Björn Sandberg

Drygt en månad har nu passerat sedan kvalrysaren som kommer gå till TFF-historien. Och efter att Trelleborgs FF:s herrar säkrat en plats i Superettan 2021 har styrelseordförande Torbjörn Jönsson fått tid att summera året, att reflektera och ställa in siktet på 2021.

Så här, sett i backspegeln, vad är dina tankar om TFF-säsongen 2020?
- 2020 var en mycket speciell säsong på många sätt. En till delar ny styrelse fick snabbt ställa om från att sikta högt till att hantera en mycket tuff situation i och med coronaviruset. Det blev krävande också för ledare, spelare och för organisationen som stod inför en mycket osäker situation. Ekonomiskt kommer resultatet för året bli tungt men just nu är prognosen trots allt bättre än förväntat.

- Som förening döms vi mycket utifrån hur herrarna presterar. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att damerna har gjort ännu en fantastisk säsong och våra ungdomslag har uppfyllt våra förväntningar. Dessutom fortsätter föreningen som helhet att växa och genom En kraft i Samhället har vi fortsatt göra insatser som gör skillnad. På så sätt har 2020 varit ett väldigt bra år utifrån de förutsättningar vi haft.

- Sen är självklart herrarnas resultat en stor besvikelse. Vi hade väntat oss mycket mer. En mittenplacering hade varit godkänt även om vi hade hoppats på att vara topp 5. Vi vill ha en hög kravbild.

Vad skulle du velat ändra på om du kunde?
- Det är svårt att säga. Vi tyckte tidigt att vi hade en väldigt stark trupp med bra spelare. Samtidigt har vi två säsonger bakom oss där vi inte varit starka. En reflektion är att flera av de spelare som varit med tidigare kanske inte haft det självförtroende som behövts. Vi hade behövt få in minst en säker målgörare men det lyckades vi inte med, trots försök. Coronapandemin skapade mindre rörlighet på spelarmarknaden och med svaga säsonger bakom oss lyckades vi inte locka till oss de spelare som vi ville.

Salif Camara Jönsson har nu klivit in i en sportchefsroll. Skulle en renodlad sportchef varit på plats tidigare?
- Att ha en kombinerad klubbdirektörsroll och sportchefsroll är inte att rekommendera. Det är två mycket krävande roller, också var för sig. Att Mattias Kronvall haft båda rollerna har varit en tillfällig lösning till dess att vi hittade rätt person för uppdraget. Samtidigt har sportrådet funnits som stöd hela vägen.

- Vi ville ha en sportchef med ett stort TFF-hjärta som har egenskaper som stark vilja, envishet och mod men också ödmjukhet. Där känner vi att vi hittat helt rätt genom Salif.

Om du tittar framåt, vad ser du framför dig 2021?
- För föreningen som helhet så ska vi fortsätta växa men vi behöver göra det med bibehållen kvalitet även bland barn- och ungdomslagen. Det är en utmaning med den arena vi har idag. Övertagandet av Vångavallen är en mycket prioriterad fråga för styrelsen.

- För damerna vill vi se ännu ett år där de är med och krigar i toppen. Elitettan är nära och det är dit vi ska inom de närmaste åren.

- För ungdomslagen är en målsättning att jobba ännu tydligare med spelarutveckling och akademiverksamhet så att flera av våra ungdomsspelare utvecklas till elitspelare och vidare till våra A-lag. Målet för vårt P17 och P19 är alltid fortsatt allsvenskt spel. Där har vi varit de senaste åren och där ska vi fortsätta vara. Under 2021 kommer vi även ha ett F17 i allsvenskan.

- Tyvärr kommer också 2021 att vara osäkert med anledning av coronaviruset men vi hoppas att rörligheten på spelarmarknaden blir större och nu förväntar vi oss resultat av herrarna. Ekonomiskt ger investeringsbolaget oss goda förutsättningar till förvärv om spelare är tillgängliga.

- En tydlig målsättning sätter vi längre fram när truppen börjar formas men i år finns inget annat än övre delen.


Skribent:
Publicerad: 2021-01-19
Kategori: A-lag