Fotograf: Björn Sandberg

Efter mer än en månads ledighet från den kollektiva träningen återsamlas TFF-truppen på Vångavallen under måndagsförmiddagen. Nu tar förberedelserna fart på allvar och siktet är inställt på ett positivt 2021.

- Det känns bra, det känns skönt och inspirerande, konstaterar Kristian Haynes. Hungern är tillbaka, och den kom ganska snabbt tillbaka och vi började blicka mot nya möjligheter.

Även om laget varit ledigt från fotbollsträning efter en intensiv säsong så har samtliga spelare haft individuella program att följa.

- Inför måndag är det bara glädje, vi börjar på noll alla lagen oavsett hur vi landade 2020, fortsätter Haynes. Vi behövde ett break för att hämta andan. Nu har vi lagt en plan för försäsongen, träningsmatcher och cupspel. Det handlar om att skapa bra förutsättningar inför serien.

Kvaldramat mot IF Brommapojkarna nådde sitt avgörande på luciadagen. Därefter har Kristian Haynes hunnit fylla 40 år och varit en del ledig, men planeringen för 2021 har samtidigt varit pågående sedan säsongsslutet.

- Vi har tittat på truppens behov, vilken numerär vi har och vad vi behöver komplettera med, berättar Haynes. Vi har gjort utvärdering av 2020, vad har fungerat bra i spelsättet och var ser vi stort behov av att förstärka. Det blir ett extra stort arbete efter säsongen.

Säsongen 2020 blev långt ifrån vad någon TFF-sympatisör hade hoppats på. Laget härjade på den nedre halvan av tabellen under i princip hela året och tvingades till slut kvala sig kvar. Slutet blev sån tur var ett lyckligt sådant.

- Vi gick in med ett mjukt förhållningssätt inför 2020 då vi ville stabilisera oss, men vi lyckades inte med det och blev indragna i botten och fick kvala, säger Kristian Haynes. Det gäller att skanna av vad problemen är och vad vi behöver bli bättre på, säkert också kopplat till viss kvalitet som vi kanske behöver rekrytera in.

Sedan säsongen 2020 avslutades i december är det flera spelaravtal som har gått ut samtidigt som bara ett nyförvärv har anlänt. Kristian Haynes känner dock ingen oro kring att det kan bli flera förändringar i truppen.

- Det kan både vara positivt och negativt, säger Kristian Haynes. Oftast vill man inte göra för mycket förändringar på en och samma gång, men i vissa fall kanske det funkar bättre. Vi har haft tre tuffare säsonger och det kanske är läge att få in lite nytt blod i truppen. Jag tror att vi är i skede nu då det kan vara dags för lite förändring. Samtidigt har vi ändå en del spelare kvar.

När TFF drar igång försäsongsträningen klockan 10:00 under måndagen räknar Kristian Haynes med att ha minst 15 spelare i träning. Ett par provspelare kommer också att medverka i träning.

- Vi har identifierat de saker i vårt spel som vi måste highlighta mer. Allt var inte heller svagt, vi slutade sexa i tabellen sett till insläppta mål, men vi hade problem att göra mål. En av de saker som vi ville förändra 2020 var just att få ner antalet insläppta mål, men vi missade att göra fler mål framåt.

- Man ska också veta att det tar tid, fortsätter Kristian Haynes. Det vi gjort 2020 är inte förgäves, utan det vi arbetade med då har vi med oss nu. Vi behöver också komplettera med det vi har haft avsaknad av, utan att gå in på namn, men vi behöver komplettera med spelare för att få en slagkraftigare offensiv. Det jobbar vi på nu.

Kristian Haynes lyfter också, med respekt för corona-reglerna, att han önskar få tillbaka publikstödet på matcherna så fort det är möjligt utifrån rådande omständigheter.

- Publiken saknade vi ifjol, de blev en stor avsaknad, säger Kristian Haynes. Det var samma för alla klubbar, men vi längtar efter att få tillbaka stödet på Vångavallen. Det har varit ett väldigt speciellt år med den aspekten och vi längtar till den dagen då vi har publik på Vångavallen igen.

TFF startar första träningsveckan med fem pass. Den 6:e februari går första träningsmatchen av stapeln då Division ett-nykomlingen Österlen FF gästar Vångavallen.

- Nu ska vi på det igen och börja om, jag ser väldigt positivt på detta. Det tar väldigt ofta tid att lära känna nya spelare som kommit in i gruppen, det är en process att bygga en ny grupp och det blir ett arbete även nu. Vi ska introducera spelsätt och allt som ska uppdateras. Det är nu man bygger under den stora förberedelsetiden inför det som komma skall, avslutar Kristian Haynes.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2021-01-17
Kategori: A-lag