Fotograf: Björn Sandberg

När TFF har Superettanmatch på Vångavallen är spelarna på planen i de Discovery-utsända kameramännens fokus. Bakom kamerorna finns en annan TFF:are som aldrig är i bild, men som har ett stort ansvar i att koordinera teve-sändningarna. Rikard Ripa är TFF:s innerplanskoordinator sedan många år tillbaka.

- Man kommer väldigt nära händelserna på planen, säger Rikard Ripa.

Rikard Ripa började engagera sig i TFF redan 2002 när den femårige sonen Anton skulle börja spela fotboll. Eftersom ett nytt pojklag skulle startas upp behövdes det ledare, och Rikard ställde upp tillsammans med två andra pappor.

När pojklaget började spela elvamannafotboll slutade Rikard som tränare, men det ideella engagemanget i TFF har bestått. Han fotograferade mycket på ungdomslagens matcher, populära bilder som han bland annat delade på Facebook. När TFF:s herrlag spelade i Superettan och i Division ett var han också ansvarig för att filma matcherna för klubbens räkning, på den tiden fanns det inga teve-sändningar.

- Alla matcher skulle filmas, såväl domarna som lagen skulle ha matchen inspelad inom en viss tid, förklarar Rikard Ripa. Jag minns att jag filmade matchen och åkte sen direkt hem för att redigera och överföra till CD. Det tog en hel natt med min gamla PC och det var inte klart förrän på morgonen, men sen gick det på någon timme när jag bytte till Mac.

När samtliga TFF:s matcher började teve-sändas så ändrades Ripas roll till att vara medieansvarig, vilket innebar att han tillsåg att media hade allt de behövde i samband med match och han ansvarade även för presskonferenserna efter match.

- Bland alla reportrar och journalister har grillspetten och Maglarpsbullarna alltid varit väldigt eftertraktade i Trelleborg, berättar Rikard Ripa, något han insåg när han ansvarade för fika till pressen.

De senaste två säsongerna består hans ansvar enkom av att vara innerplanskoordinator.

- Man får träffa väldigt mycket trevligt folk och man känner att man ändå har ett visst ansvar. Det är exempelvis jag som ger klartecken till domaren när matchen får blåsas gång. De får inte starta matchen förrän de får tummen upp från mig.

Att det är viktigt att matchen går igång vid exakt rätt klockslag är hänförligt till att teve-sändningen ska vara med samt att det även är av vikt för betting på matchen.

- Det är väldigt tajt tidsschema innan avspark, men nio av tio gånger startar vi på sekunden rätt, om det inte är på sekunden så är det någon annans fel, skrattar Rikard Ripa.

Rikard Ripa brukar anlända till Vångavallen uppemot två timmar innan match. Förberedelserna består bland annat av att hämta ut hörlurar från teve-bussen, planeringssamtal med producenten i Stockholm och tillse att båda lagens tränare blir intervjuade inför avspark.

Under matchens gång delger han teve-produktion och speaker uppgifter om kommande spelarbyten och annat väsentligt som berör matchen. När spelarna ska intervjuas i paus och efter match så är det Ripa som är ansvarig för att tillkalla spelarna och tillhandahålla hörlurar och mikrofon.

- Teve säger vem de vill intervjua i hemma- och bortalag, berättar Ripa. Med lag som förlorat kan det vara svårare, som nu med BP, de försvann snabbt och de fick jag inte tag i. Jag fick knappt tag i Salif (Camara Jönsson) heller eftersom han tjoade runt, så den intervjun blev sen. Vissa spelare kommer man nära och de gör man alltid high five med när de går in och ut från planen.

Hur är det att gå fram till spelare efter en förlust och be om intervju?
- De får se mig som teve-anställd och jag brukar inte ha TFF-kläder på mig. Säger någon spelare nej så säger jag det till teve så brukar det landa i att vi tar lagkaptenen istället, för de ställer alltid upp. Men det har aldrig hänt att någon i TFF sagt nej.

Hur är det stå där nere vid avbytarbåsen under match?
- Man är väldigt nära, nästan för nära för man har ingen överblick. Ibland får man gå med bollen lite för att kunna se. Jag stod inte stilla en enda gång nu under kvalet och jag har nog aldrig varit så hes som efter den matchen. Står man bakom båsen och skriker så ser de inte vem det är, skrattar Ripa innan han fortsätter:

- Annars försöker jag hålla mig lugn, men det är svårt ibland.

Säsongen 2020 är ganska nyligen avslutad, men vi är redan inne på det nya året. Snart tar uppladdningen fart inför Superettan 2021, och då ser Rikard Ripa fram emot att fortsätta i sin ideella roll som innerplanskoordinator på Vångavallen.

- Jag hoppas att vi kan vara topp fyra, vinna matcher och hålla oss där, men i bottenträsket är det tråkigt, säger Rikard Ripa. Jag tänkte under sista matchen att allt blir helt åt skogen om vi åker ur igen, jag ville inte ner där en gång till där vi har varit.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2021-01-09
Kategori: A-lag