Björn Sandberg är för många igenkänd som eminent fotograf på TFF:s matcher. Nu har han i över tio år fotat våra blå hjältar på Vångavallens gräsmatta, och han hoppas på minst lika många år till tillsammans med favoritklubben. Varje ögonblick med kameran i näven får honom att njuta.

- Man är på första parkett hela tiden, man är nära laget som man har i hjärtat, säger Björn Sandberg. Det bästa är så klart att föreviga och förmedla känslor. Att exempelvis kunna föreviga när vi gick upp i Allsvenskan 2017 och den känsla som fanns där.

Björn Sandberg har varit TFF:are så länge han har varit intresserad av fotboll. Som åttaåring fastnade han för nationalsporten i samband med Sveriges fantastiska fotbolls-VM 1994. Intresset för TFF väcktes på allvar några månader senare samma år när hemmaklubben skickade ut Blackburn Rovers ur UEFA-cupen.

- Det var två viktiga händelser som kom så nära inpå varandra, förklarar Sandberg. Först blev jag kär i fotboll och sen blev jag kär i TFF. 1998-1999 började jag gå på matcherna ordentligt, och sedan dess har jag sett alla hemmamatcher förutom en.

Redan i ung ålder fanns en dröm om att i framtiden engagera sig i klubben i hjärtat. Att det skulle bli som fotograf var inte på något sätt en självklarhet, men i 23-årsålder köpte Björn Sandberg sin första kamera efter påtryckningar från en vän om att han skulle börja fota. Kort senare startade han bloggen Trelleboll, som i både text och bild berörde fotbollen i Trelleborg.

2010 lockades Björn Sandberg över till TFF:s hemsida i syfte att fota vimmelbilder på hemmamatcherna. Vimmelbilderna på publiken utvecklades senare till att vara matchbilder på spelarna på planen, och sen har det fortsatt på den vägen.

Någon utbildning eller kurs i fotografering har han aldrig gått. Björn Sandberg är nästan helt självlärd. De tips och feedback han har fått till sig har kommit från vänner och bekanta samt utbildningsfilmer på Youtube.

- Många ser en bra bild på Facebook eller på hemsidan, men det är inte många som ser jobbet bakom, alla timmar som har gått från att inte vara fotograf till att bli fotograf.

Björn Sandberg bedömer att han har tagit över 100 000 unika bilder på TFF genom åren, varav bara en bråkdel har publicerats på nätet. Den första bilden av de alla – en bild på Vångavallens klassiska södra läktare - har han inramad på väggen i vardagsrummet där hemma.

- Det är för att komma ihåg var jag började, säger han.

Sedan det första fotot är taget 2009 har han uppgraderat sin kamera mer än en gång och utvecklats stort som fotograf. För närvarande är han inne på sin fjärde kamera, en Nikon D5.

- Det är min arbetshäst just nu som jag köpte inför Allsvenskan 2018.

De olika kamerorna har skapat många olika bilder och minnen, men det är ett fåtal av dem som har etsat sig fast lite extra på näthinnan. När jag frågar om favoritbilderna så är det framför allt två händelser han väljer att lyfta direkt.

- Samma som många andra säger, kvalet 2017 mot Jönköpings Södra på Stadsparksvallen. Jag kom ut på planen och det snöade något fruktansvärt, det var så jäkla kallt. Jag satt nere i hörnan när Dino Islamovic gjorde mål och sprang mot mig, när Zoran i princip red på hans rygg. Sen så klart när vi slog Malmö 2018 igen och jag var den enda fotografen på den sidan där Lasse Nielsen gjorde mål.

Björn blir tyst en kort stund innan ytterligare ett bildminne dyker upp.

- Jag har även en bild på Ibrahim Koroma när han gjort mål mot Ängelholm borta 2012. Den glädjen han visar där var som att han vunnit VM-guld.

För oss andra som befinner oss på matcherna är det lätt att dras med i ett målfirande, sträcka armarna i luften och vråla ut glädje när bollen går i mål. För Björn Sandberg är det emellertid fullt fokus på att föreviga de känslor som ett målfirande skapar.

- Jag ser ju inte matcherna i princip, säger Björn Sandberg. Känslan av ”wow vilket mål” eller ”wow vilket resultat” kommer ofta efteråt när jag kommer hem. Jag måste ha fokus på att få en bra bild. Jag kan säga att det var svårt att hålla fokus sista matchen, för det var så viktigt.

Utöver att fota för TFF:s hemsida skriver han även rapporter inför och efter matcher. Dessa artiklar har inneburit åtskilliga samtal och presskonferenser med TFF-tränare genom åren.

- Det är ju många som bara ser mig som fotograf, men jag tycker den andra delen är minst lika viktig och rolig, säger Björn Sandberg. Man älskar ju att snacka med en glad Kristian Haynes efter en match, han är ju en känslomänniska. Jag har jobbat med rätt många tränare. Alla har sina personligheter, men jag tycker överlag att alla har varit skitbra människor, det är jäkligt kul.

Vilken respons får du?
- Det är många som gillar det så klart, speciellt nu när det har varit konstiga tider är det många som har uppskattat det man gör. Det är folk som känner igen mig på stan och ger beröm för arbetet. Sen har man fått mycket beröm av spelare och tränare också, speciellt Kristian Haynes som följt mig nästan hela min tid i TFF.

När nu TFF laddar för ett nytt år på Superettans arenor gör Björn Sandberg detsamma, i hopp om att föreviga nya minnen tillsammans med favoritklubben. 2021 blir ytterligare ett år för Sandberg i TFF:s tjänst, och han hoppas det blir många fler säsonger därefter.

- Det är lite som en barndomsdröm kan man säga, avslutar Björn Sandberg.

Längst upp i bild ser ni några av Björn Sandbergs egna favoritfoton. Bilden på Björn själv är tagen av Christer Thorell.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2021-01-02
Kategori: A-lag