Fotograf: Björn Sandberg

Salif Camara Jönsson gjorde debut i seniorlagsfotbollen med moderklubben Kirsebergs IF redan som tonåring. Nu har en lång fotbollskarriär nått sin ände. Efter kvaldramat för några veckor sedan är han inte längre en del av TFF:s spelartrupp, utan istället chef över den sportsliga verksamheten.

- Det har väl inte riktigt sjunkit in att karriären är över, säger Salif Camara Jönsson. Man kan dra en parallell till när man gick upp i Allsvenskan, det skrevs om att det var ens dröm, men när vi väl gick upp i Allsvenskan så kändes det inte så mycket, jag var glad och så men det försvann rätt snabbt. Sen var liksom det målet uppnått, nu är det lite samma känsla när man lägger av.

För TFF blev fotbollsåret 2020 ett tungt sådant. Alla TFF:are hade hoppats på en klart stabilare placering än den 13:e plats som blev ett faktum när serien summerades. Efter två tuffa kvalmatcher och ett straffdrama mot IF Brommapojkarna stod det dock klart TFF spelar i Superettan även 2021.

- Det är ju så klart en lättnad, samtidigt som man är jäkligt missnöjd med den här säsongen, och man undrar hur vi kunde hamna i denna situation, säger Salif Camara Jönsson. Vi sätter ju oss i en jävla sits som gör att vi har kniven mot strupen under stora delar av säsongen. Sen är det så klart jäkligt skönt att vi klarar det i slutet, och nu har man förstått att vi bara var några straffsparkar från att spela i Division ett.

Straffdramat finns att bevittna på Youtube, och Salif Camara Jönsson har själv varit inne och tittat på det i efterhand.

- Tittar man på våra straffar så slog vi fantastiskt säkra straffar, så det var skönt. Jag kände inte själv någon nervositet, utan det var ganska självklart att bara gå fram och göra mål. Det var en fin räddning av Andreas (Larsen) och fina straffar. Jag tror alla kände en jäkla lättnad när allt var klart.

Salif Camara Jönsson har inte lagt en straffspark i tävlingssammanhang sedan han spelade i Lunds BK och bommade en straff mot Fredrik Fritz Persson på Vångavallen. Nu några år senare var det dags att kliva fram på nytt i ett av karriärens viktigaste ögonblick.

Efter 120 minuter fotboll var den 37-åriga kroppen sliten och trött, vilket innebar att han öppnade upp för att någon annan kunde få ta hans straff, men så blev det inte. Istället var han först fram till elvameterspunkten.

- Jag landade ändå i att jag måste ta en straff, säger Salif Camara Jönsson. Det var viktigt både personligen och för laget, så jag tog första straffen. När jag väl gick fram kände jag ingen nervositet. Vi var tydliga i ringen innan vi som skulle lägga, att vi skulle bestämma oss för ett hörn och sen ändrar vi oss inte. Alla gick efter det och sen gick det som det gick.

Kirseberg IF är moderklubben och därefter har han representerat LB07, FC Rosengård, Lunds BK och avslutningsvis Trelleborgs FF. Det har bland annat blivit spel i Division ett, Superettan och Allsvenskan under en lång seniorkarriär.

- Jag summerar karriären som något man kan vara stolt över, säger Salif Camara Jönsson. Det har varit jättefina fotbollsår där jag har lärt sig mycket. Jag tror verkligen att man måste vara med om både medgång och motgång för att få perspektiv och kämpa på rätt sätt både när det går bra och dåligt.

- Jag har suttit i denna situation innan som vi har gjort i år, då är det enklare veta hur man ska jobba med sig själv och laget. Det har varit en bra karriär och tajmingen att lägga av nu känns helt rätt.

Salif Camara Jönsson har de senaste åren haft funderingar på att sluta och när han väl tecknat för en ny säsong så har det oftast handlat om ett ettårskontrakt. Redan när han spelade i Lunds BK som 32-åring och hade gjort 27 mål i Söderettan så fanns funderingar att lägga skorna på hyllan om inget intressant karriäralternativ dök upp, men så kom TFF in i bilden.

- Jag har känt mig bra i kroppen, även om jag har haft skador från och till, säger Salif Camara Jönsson. Jag brukar säga att man nog aldrig riktigt kommer känna att man vill lägga av, men efter det här året känner jag mig riktigt redo att lägga av. Nu lämnar jag fotbollen med en kropp som säkert hade kunnat ta ett år till med lite vilja, men att kliva ut ur denna roll och in i min nya blir ett perfekt slut.

Vilket är ditt bästa karriärminne?
- Det är 2017 när vi gick upp i Allsvenskan. Det var ett fantastiskt år på så många sätt, både i omklädningsrummet och på planen med den trupp vi hade då. Vi kvalade oss upp, vilket är ett jättefint minne. Samtidigt som man har många fina minnen nu när man tänker efter. Jag hade fina tider i Lund och i Kirseberg som man tar med sig. Men om man tittar på höjdpunkten rent prestationsmässigt så är det 2017 som ligger högst.

Vilka bilder har du med dig från 2017?
- Kvalet först och främst, det var något alldeles speciellt. Personligen gjorde jag nio mål på tre matcher, vilket också var något speciellt. Det var mycket media och det kändes verkligen som att Trelleborg under hela det året blev uppmärksammat runt omkring. Sen 2018 gick vi in i Allsvenskan, och debuten i Allsvenskan är också något jag tar med mig. Hela rehabtillfället där jag tog mig tillbaka efter en svår skada, jag har ändå ett positivt minne av det.

Redan när Salif Camara Jönsson förlängde med TFF inför den här säsongen så var han överens med klubben om en framtid även efter spelarkarriären. Sedan exakt vad den framtiden skulle bestå av är något som har vuxit fram i diskussioner under årets gång. Att det skulle bli just en sportchefsroll var inte givet, men en bra lösning för alla parter då Mattias Kronvall suttit på dubbla stolar i många år.

- Jag var inte helt övertygad först, men ju mer vi diskuterade och ju mer jag funderade så blev det en självklarhet att jag skulle passa in där, säger Salif Camara Jönsson. Vi tittade på möjligheter och jag satte mig in i det och då var valet enkelt för mig. Det här är verkligen en möjlighet att få fortsätta påverka i allra högsta grad och vara med och styra i det sportsliga, inte bara A-laget utan hela organisationen. Det blev ett ganska enkelt val sen när jag fick möjligheteten.

Utöver att vara sportchef för herrlaget kommer han även att vara akademichef för ungdomsverksamheten, ålder 15-19 år.

- Det handlar om att vara med nerifrån och påverka hur vi ska få fram unga talanger, hur vi ska träna och vilken typ av ledare vi ska ha. Det finns saker som jag sett undertiden som jag velat förbättra, och där kommer jag ha möjlighet att göra förändringar nu. Jag får vara med och vända och vrida, inte bara kring A-laget utan organisationen som helhet. Jag drivs av att kunna sätta min prägel på detta i det breda perspektivet.

Bortsett från ledighet i juldagarna har Salif Camara Jönsson arbetat varje dag sedan kontraktet säkrades på Vångavallen på luciadagen. För spelartruppen gäller semester fram till den 18:e januari, men på kansliet är det mycket som behöver förberedas.

- Det är ett extremt viktigt jobb som vi gör nu, säger Camara Jönsson. Vi kan inte fortsätta göra som vi alltid har gjort, vi måste ändra hur vi ska jobba både kring A-lag och vår akademi. Vi har haft fina diskussioner, alla har varit öppna och det har varit högt i tak. Känslan är alla är införstådda med att det kommer behövas ett omtag, Vi är överens om vilken väg vi ska gå, nu ska vi bara hitta den bästa vägen att gå dit.

Många TFF-anhängare är så klart nyfikna på när det första nyförvärvet kommer att presenteras, men ännu så länge finns inget nytt att berätta om. Salif Camara Jönsson säger dock att det förs diskussioner med spelare, såväl från årets trupp med utgående avtal som utifrån.

- Man kan aldrig garantera något. Det är många saker som ska komma på plats innan en värvning går i hamn, men vi har i bra dialoger. Sen om det kommer innan det här året är slut eller inte får vi se, utan det får ta den tid det tar.

Hur går diskussionerna kring truppen nu, var ligger arbetet?
- Det arbetet är alltid pågående, men det har blivit rätt intensivt nu med tanke på att vi inte visste vilken division vi skulle spela i. Det ser helt annorlunda ut i Division ett mot Superettan. Vi har alltid dialoger igång, vissa har vi kommit längre med än andra. Vi känner att vi är bra med och har ganska bra kontroll på händelserna.

Salif Camara Jönsson passar även på att påminna om var TFF landade i tabellen i år, och menar att det är viktigt att ha realistiska förväntningar på 2021.

- Det är enkelt att man glömmer att vi var några straffsparkar från att åka ner i Division ett. Vi vill inte vara ett bottenlag nästa år, men vi måste vara realistiska och bygga därifrån vi är nu. Det kan ta tid och det kan gå snabbt, men vi får inte glömma var vi kommer från. Sen är det klart att vi går in i nästa match nästa år för att vinna, men det känns fel att säga att vi ska vara topp tre. Vi ska absolut göra det bättre, men vi har en väg dit att gå, avslutar den nye sportchefen.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 27 december, 2020
Kategori: A-lag