Fotograf: Björn Sandberg

En väldigt speciell säsong i Superettan är äntligen över. Den andra kvalmatchen mot IF Brommapojkarna, som spelades på Vångavallen, fick avgöras på straffar. En straffläggning där Trelleborgs FF hade bäst skärpa - och bäst målvakt i Andreas Larsen.

Trelleborgs FF spelar i Superettan på Vångavallen även 2021 - ett minst sagt annorlunda sätt att fira lucia på.

- Det känns overkligt att det skulle avslutas nu, säger en såklart glad och lättad Kristian Haynes efter matchen.

- Det har varit en känslomässig berg och dalbana - mentalt test i många saker. Tufft för spelarna och en rejäl prövning idag. Vi håller stången, vi har resultatet 1-1 att spela på. Planen gör ju att man spelar en typ av spel med riskminimering. Sen är det tillfälligheter när de kvitterar.

Det var 1-1 efter första matchen på Grimsta IP, där Fatawu Safiu skulle kvittera sent. 1-1 och fördel Trelleborgs FF, där om man höll nollan hemma på Vångavallen skulle klara kontraktet.

Det började bra på söndagen och Mattias Håkansson gav Trelleborgs FF ledning i matchen efter att han blivit snyggt framspelad av Oscar Johansson. 1-0 - och det säkrade kontraktet kom allt närmare ju längre tiden gick.

Med bara några få minuter kvar backade hemmalaget hem, drog ner Salif Camara Jönsson i backlinjen för att stånga bort bollar. Då kom kvitteringen, från i princip ingenstans. När det var sekunder kvar blev BPs Alexander Nilsson helt ren och gjorde enkelt mål i matchen. 1-1, och det var det enda resultatet som kunde ge förlängning på Vångavallen i decembermörkret.

- Man vet ju att det kommer bli livsfarligt mot slutet, vi gjorde valet att förstärka neråt. Men då måste man ställa om mentalt i det. Starkt av spelarna att lägga om i slutet ändå.

Förlängning blev det och alla som satt i sofforna där hemma fick bevittna en gastkramande avslutning. Bäst chanser i förlängningen hade Erik Andersson och Fredrik Liverstam. Erik som prickade ribban med ett skott - och Fredrik Liverstam som nickade tätt utanför precis innan domaren skulle blåsa av för straffavgörande.

- Det var ingen som verkligen tog tag i det i förlängningen. Vi har Eriks ribba och Liverstams nick utanför, vi kände att vi var nära och fick en kick av det.

Det blev straffar och i straffläggningen var det verkligen nerver Blå som stål. Lotten avgjorde att hemmalaget fick välja om de ville börja.

- Vi börjar och sätter press, så tänkte vi, säger Haynes.

Spelarna i Trelleborgs FF levererade fina straffar och Andreas Larsen stod för en fin benparad - och när Fatawu Safiu satte sin straff blev det stort jubel. Kontraktet var säkrat.

- Fantastiskt att Andreas Larsen får kliva fram och visa. Hela bakgrunden detta året och hur situationen varit - så har han varit helt grym detta året. Bara att glädjas med att han får kröna det på detta sättet. Fantastiskt professionell spelare som jag är oerhört imponerad av i detta läget.

- Känns magiskt på något sätt för hans skull.

- Det betyder så jäkla mycket det här. Skillnaden mellan Superettan och Division 1 är så stor, men så små saker som avgör. BP är en värdig motståndare. De har ganska frisk vind med sig och jag känner bara stor lättnad och allt släpper, men har inte hunnit bli glad.

En jobbig säsong i Superettan är nu till ända, en säsong som blev något att skriva om i historieböckerna, med pandemin, saknaden av publik och det sena avslutet.

- Det viktigaste är att vi fick sätta signaturen på att vi säkrat kontraktet och får vara med i elitfotbollen - allt vad det betyder för föreningen. Man vill ju inte börja som tränare att hamna i den situationen.

- Vi kan se tillbaka på denna säsongen som konstig på många olika sätt. Med pandemi, sen start och tusen andra grejer. Oerhört glad och lättad för alla som bryr sig om Trelleborgs FF.

Det blir alltså Superettan även 2021 på Vångavallen i Trelleborg.

Startuppställning:

Andreas Larsen - Fritiof Björkén, Fredrik Liverstam, Isak Jönsson, Anton Tideman - Oscar Johansson, Haris Brkic (ut 75), Muhammed-Ali Dhaini, Niklas Vesterlund (ut 92) - Salif Camara Jönsson, Mattias Håkansson (ut 55).

Avbytare:

Merlin Nuhanovic, Kalle Larsson (in 112), Erik Andersson (in 92), Fatawu Safiu (in 55), Henrik Johansson, Måns Söderqvist (in 75) (ut 112), Fritiof Hellichius, Totte Holmkvist.


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 13 december, 2020
Kategori: A-lag