Fotograf: Björn Sandberg

Hampus Nilsson var en av nyckelfigurerna när TFF tog tre tunga bortapoäng mot Dalkurd FF under lördagen. Målvakten räddade en straff vid ställningen 0-0, och i slutskedet av matchen kunde Fatawu Safiu sätta viktiga 0-1 till skåningarna.

- Det var en slags lättnad, vi har fortfarande kniven mot strupen men vi har allt i egna händer, konstaterar Hampus Nilsson dagen efter. Det var en riktigt viktig match som ingen vill förlora. Lite flyt måste jag säga att vi fick med oss tre poäng, för det finns mer att önska i vårt spel.

- Vi måste ha större bollinnehav i såna matcher, vi slarvar mycket och får försvara oss mycket, vilket jag samtidigt tycker att vi gör ganska bra, fortsätter Hampus Nilsson. Men vi önskar sitta på boll tydligare och oftare istället för att ge bort den, vilket gör att vi får jaga. Det var inte snyggt, men vi fick tre poäng och det är det viktigaste just nu. Sen hur ser ut skiter jag fullständigt i, nu är det tre poäng och säkra kontraktet som gäller.

Det var i den 65:e minuten som en Dalkurd-spelare nickade bollen på Isak Jönssons arm, vilket resulterade i att domaren blåste straff för hemmalaget. Dalkurds Samuel Holm gjorde sig redo för att slå straffsparken.

- Känslan direkt var att jag tar den, men sen blev jag lite paff över vem det var som klev fram, säger Hampus Nilsson. Jag hade fått fyra straffskyttar inför matchen som jag kollat igenom, alla var på planen, men ingen av dem tog den. Nu har jag spelat med den killen i Djurgården, så jag hade lite koll på honom också. Känslan var som sagt direkt att denna tar jag, och så blev det ju.

Vad betydde räddningen?
- Det är klart att den nog betydde jäkligt mycket så som matchbilden såg ut. De hade en bra period med mycket bollinnehav innan straffen där de tryckte ner oss djupt. Hade vi fått 1-0 i baken där så tror jag nog att vi hade haft svårt att hämta upp och i alla fall vinna matchen, det tror jag inte att vi hade fixat. Nu fick vi nog en liten boost av att jag tog den och att vi inte hamnade i underläge.

Utöver straffräddningen stod Hampus för flera viktiga ingripanden och var således högst delaktig i att TFF kunde ta andra raka segern i Superettan.

- Jag tycker att jag gjorde en ganska bra match, och jag fick krydda den med en straffräddning. Det var någon enkel retur som jag borde ha hållit eller skickat ut längre, någon onödig hörna, men annars är jag nöjd med matchen.

Hampus Nilsson startade sin 19:e match i Superettan för i år mot Dalkurd. Han har varit ordinarie under större delen av säsongen, även om skador, sjukdomar och Andreas Larsen hållit honom borta från planen några matcher

- För närvarande tycker jag att formen är väldigt bra. Jag har gjort två stabila matcher nu och det har känts väldigt bra på träningarna tycker jag. Just nu känns det bara väldigt bra. Kroppsmässigt har jag haft lite problem under året med skador, så det har varit en lite hackig säsong för min del, men nu har jag fått lite kontinuitet på träning och i rehabrummet, så jag tycker faktiskt att jag har hittat en god, god form här på slutet.

När Fatawu Safiu satte pannan på Måns Söderqvists inlägg hade matchuret passerat 90 minuter. Hampus Nilsson fick bevittna ett underbart segermål från andra planhalvan.

- Det var så klart en extrem glädje, bänken flög upp och alla samlades, säger Hampus Nilsson. Det var en lättnad på någon vänster när vi varit tillbakatryckta, som jag tycker att vi var, och sedan lyckas få in en boll. Sedan drog vi ner ”Salle” (Salif Camara Jönsson) i försvaret sista minuterna om de skulle dra in bollar, och med både honom, Liverstam (Fredrik) och Isak (Jönsson) tappar vi inte en luftduell, så det kändes tryggt att bevaka en sån ledning. Vi hade sprungit mycket under hela matchen, och vi hade kunnat springa ännu mer om det hade behövts, så viktigt var det att få med oss tre poäng hem.

Vad är det som gör att ni återigen får in bollen i slutminuterna?
- Jag tror det handlar om att vi har en ganska god grundfysik i laget, vi orkar jobba hårt för varandra, vi orkar springa mycket och vi tror på det vi gör. Vi vet att vi kommer att skapa lägen hur det än ser ut, och då gäller det att försöka sätta dem också. Just det med grundfysiken är en nyckel, eftersom det gör att vi orkar fortsätta med det tempot i sluminuterna när motståndarna är lite tröttare än oss. Det är nog det som gör att Fatawu (Safiu) blir så sopren som han blir, för de orkar inte plocka upp honom, och då står han där och knoppar in den.

Med två omgångar kvar står TFF på 32 poäng och parkerar på nionde plats i tabellen. Laget befinner sig emellertid mitt i ett getingbo med nästan hälften av seriens lag inblandade i kampen runt de negativa kvalplatserna.

Hur trygg känner du dig med att ni klarar ut det här?
- Jag har sagt hela tiden att vi kommer klara oss ur detta nu. Nu har vi allt i egna händer, så nu är det bara vi som kan sätta krokben för oss själva. Gör vi det som vi ska göra så har vi god chans att redan till helgen ta poäng igen. Jag är ganska säker på att vi kommer lösa det.

Men det är otäckt jämnt?
- Det är klart att efter denna seger hade vi önskat att de andra lagen som är i samma sits som oss inte skulle vinna, men oavsett vilket så har vi det som sagt i egna händer. Vi har en ganska okej målskillnad också. Det är klart att det kommer bli spänning in i sista fajten, men vi har något att spela för, och så länge vi har det kommer vi göra allt för att reda ut det. Jag är säker på att vi löser det.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 22 november, 2020
Kategori: A-lag