Isak Jönsson har varit ordinarie så gott som hela säsongen i TFF:s backlinje. Efter 27 omgångar står han noterad för 24 matcher, vilket är fler än vad han gjort under någon av sina tidigare säsonger i klubben.

- Jag tycker själv att jag har vuxit väldigt mycket i år, både som person och som fotbollsspelare, säger Isak Jönsson. Jag känner att jag har tagit stora kliv under denna tränarstab, speciellt med hjälp av Magnus (Andersson), som vet hur man försvarar på denna nivå. Det är tråkigt att vi ligger där vi ligger, men personligen tycker jag att jag har haft en bra utveckling denna säsong.

Under 2019 gjorde Isak Jönsson 23 matcher från start, vilket är lika många starter som han har gjort så här långt i år. I år har han dock gjort en match som inhoppare också, vilket innebär fler matcher i år än ifjol.

- Den här säsongen har jag också fått spela på min position som mittback, vilket jag bara fick göra i hälften av matcherna förra säsongen. Det är också ett stort plus.

Isak Jönsson säger att han var försiktigt optimistisk inför säsongen, för att slippa bli allt för besviken ifall bänken skulle bli ett faktum.

- Det var lite blandade förväntningar, säger mittbacken. Man vet aldrig innan säsongen hur mycket speltid man kommer få och vilken roll i laget man kommer få, men jag tycker egentligen att det har varit över förväntan för egen del.

Om Isak Jönssons egna insatser varit över förväntan, så har lagets insatser över hela säsongen varit på andra hållet. Segern senast mot Ljungskile SK var dock en viktig sådan, och den tog laget upp på säker mark i tabellen.

- Det var otroligt skönt att vi fick den trean när den behövdes, säger Isak Jönsson. Det var verkligen kniven mot strupen, så segern gav nytt hopp till laget. Tar vi en trea även mot Dalkurd, så ska jag inte säga att det är klart, men det skulle ge ett stort hopp om att klara det.

Samtidigt som TFF behövde segra mot bohusläningarna för att ta sig upp på säker mark, så behövde Ljungskile segra för att behålla hoppet om att åtminstone kunna kvala sig kvar. Men det blev det blåklädda hemmalaget som drog det längsta strået.

- Det var oerhört viktigt, det var liksom en antingen-eller-känsla. Om vi vinner den matchen så klarar vi oss, det var typ känslan på förhand. Vi fick 1-0, så det kan man inte klaga på, säger Isak Jönsson innan han fortsätter:

- Det var speciellt att möta Ljungskile som ligger där de ligger. Det är en måstematch att vinna när vi själva ligger där vi ligger. Alla dessa matcher handlar om poäng, det spelar ingen roll hur det ser ut. Vi måste få poängen med oss och det fick vi.

Berätta hur känslan var i laget efter slutsignalen?
- Man kände ju verkligen av en lättnad. Vi klarade av en till av de här jumbomatcherna, vi fick ju 1-0 mot Umeå när vi verkligen var tvungna att vinna, och nu 1-0 mot Ljungskile också. Det är extra skönt med en 1-0-vinst när man spelar de matcherna.

För närvarande är Superettan inne i ett landslagsuppehåll, vilket innebär matchledigt till nästa lördag. Isak Jönsson säger att han gärna hade spelat klart serien utan uppehåll, men han har en god känsla inför de sista tre omgångarna.

- Jag har fullt förtroende för detta och tror till 100 procent att vi kommer bli klara för Superettan och slippa kval. Om vi gör vad vi ska så är kvalet inte aktuellt.

Vad gör dig så säker på det?
- För att vi har ett mycket, mycket bättre lag än vad tabellen säger. När vi väl spelar som vi ska utifrån vad vi blir tillsagda och vad vi kan, så är vi ett mycket bättre lag än vad alla som är runt oss just nu är. Med den truppen vi har just nu så borde vi egentligen vara ett stabilt mittenlag, men det är första säsongen med denna trupp och det är alltid tufft med en debutsäsong.

Hur går tankarna inför Dalkurd FF borta?
- Vi vet att vi kan slå Dalkurd, det gjorde vi hemma tidigare i år. Nu möter vi dem borta, och det är klart att de är bättre där på sitt konstgräs. Men vi kan straffa dem med djupledsspel och kontringar, där är de svaga. Förhoppningsvis klickar det rätt och löser sig bra för oss i matchen.

Dalkurd FF – Trelleborgs FF går av stapeln lördagen den 21:e november klockan 15:00.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 12 november, 2020
Kategori: A-lag