Fotograf: Björn Sandberg

När TFF kämpar för att klara sig kvar i Superettan så finns det en spelare i truppen som går mot sitt sista säsongslut någonsin. 37-årige Salif Camara Jönsson har varit tydlig med att han ska avsluta fotbollskarriären i vinter. Nu är dock det viktigaste för honom att klara TFF kvar i elitfotbollen innan han lägger skorna på hyllan.

- Det är extremt viktigt, säger Salif Camara Jönsson. Inte bara för mig personligen utan för grabbarna i laget och för hela föreningen. Vi ska inte åka ur Superettan, utan vi ska göra allt vi kan för att hålla oss kvar, jag hoppas vi löser denna situation. Jag ser det ur det stora perspektivet, för föreningen och alla runt omkring. Vi ska klara detta och Trelleborg ska spela i Superettan nästa år.

Förra helgen hade TFF en svår nöt att knäcka då serieledande Degerfors IF besökte Vångavallan. Hemmalaget var i underläge länge och hade det tufft med gästernas spel, men TFF lyckades kvittera till 1-1 på matchens sista spark.

- Vi har tränat på i veckan och försökt spetsa till de bitar som varit mindre bra, säger Salif Camara Jönsson. Alla vet att det är tre poäng som gäller varje match nu, det behöver vi inte diskutera. Vi har förberett oss så mycket som möjligt inför Västerås och sett till så att alla är friska och krya och kan vara med.

Matchen mot Degerfors var det tredje hemmamötet i rad som TFF räddade en poäng i matchens slutminuter.

- Jag tror att det blir en viss form av desperation när vi ligger under och matchen närmar sig sitt slut, säger Salif Camara Jönsson. Den desperationen har bidragit till att vi har tryckt upp laget och spelat rakare, vilket inneburit att det andra laget blir passivare. Det visar på en styrka och moral att vi aldrig ger oss även om vi ligger under, och det tar vi med oss.

För Salif Camara Jönsson var 2020 tänkt att bli ett år där han inte skulle spela lika mycket som tidigare säsonger. Men med fem matcher kvar står han noterad för 22 framträdanden, varav 13 från start.

- Jag gick ju in i säsongen med en känsla av att jag skulle ligga i bakgrunden och stötta, vara ett alternativ, konkurrera men ändå pusha de andra killarna, säger anfallaren själv. Sen har det visat sig att jag fått speltid och jag har då gjort det bästa och försökt ta chansen när jag fått den.

Hur känns kroppen?
- Jag har ju fått en hel försäsong där jag inte haft några skador utan fått hänga med och vara i bra form. Jag har ju ändå inte spelat lika mycket som jag brukar, och min kropp känns bra och fräsch.

Är det lika kul att spela som tidigare?
- Det är ju det, och det är ett problem så här i sluttampen av karriären, skrattar Salif Camara Jönsson. Det är utan tveka lika roligt, jag har samma hunger och inställning som tidigare. Man undrar lite hur det ska gå när jag lägger skorna på hyllan, men det är bra att jag känner så, att jag fortfarande har stor hunger.

Har du funderat något kring att det närmar sig slutet på karriären?
- Ja, det är klart. Men jag har varit tydlig med att det här är sista året, det blir inget mer efter detta. Det är klart att man kan tro att man är redo för att avsluta fotbollskarriären, men man är nog aldrig det. Jag tycker ändå att jag har förberett mig på bästa sätt för att gå in i ett liv efter fotbollen, även om det nog alltid kommer finnas ett sug efter att spela. Men det här blir sista året, det är ingen tvekan om det.

Målmässigt har Salif Camara Jönsson gjort endast tre mål i år, vilket är färre än vad vi vant oss vid från tidigare säsonger. Samtidigt har hela laget haft problem med det offensiva spelet och att sätta dit bollarna.

- Vi har överlag haft problem med anfallsspelet, det är något som vi har slitit med. Även om vi har slitit med försvarsspelet också så tycker jag att det har suttit ganska bra i stora delar av matcherna, det har mer varit individuella misstag som kostat mål. Anfallsspelet har inte suttit som vi önskat, vilket visar sig också i antal mål och målchanser.

Salif Camara Jönsson har en lång fotbollskarriär bakom sig där han upplevt både med- och motgång. Förra hösten var han en del av en TFF-trupp som, även då, under höstspurten var involverad i bottenstriden men till slut klarade sig kvar.

- De här dipparna är bra för alla fotbollsspelare att känna på, då uppskattar man bättre när det går bra, säger Salif Camara Jönsson. Det är en erfarenhet som är bra, både mentalt och som fotbollsspelare, hur man ska hantera som lag när det går dåligt. Det finns inga genvägar och det är ingen enskild persons fel, utan det är något man får jobba med tillsammans i gruppen.

Hur är känslan i gruppen att vi ligger där vi ligger
- Det är klart att det är ett pressat läge, det känns ju i gruppen. Alla vet vad det innebär, men det är en god stämning ändå. När det är dags för match och träningar så är det klart att spelarna är mer fokuserade än vad de varit tidigare när det gått bra. Men jag skulle säga att det är god stämning överlag, men när det är allvar så är det allvar.

Hur går tankarna inför Västerås SK?
- Som jag sade så är alla matcher viktiga nu. Det är knappt att vi kan nöja oss med en poäng, utan det är tre poäng som gäller. Samtidigt behöver vi förstå att det finns ett lag på andra sidan som också behöver vinna. Vi får en matchplan som vi behöver följa, och vi måste göra det med största noggrannhet. Detaljerna är viktiga om vi ska vinna, både i eget straffområde och i motståndarnas. Det är tre poäng som vi går för, sen får vi se hur det ser ut, avslutar Salif Camara Jönsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 31 oktober, 2020
Kategori: A-lag