Det var en helt ny tränarduo som tog över ansvaret för TFF:s P16-lag inför den här säsongen. Maxim Khalil och Matarr Guy har haft ett lyckat år i en ny fotbollsmiljö där utvecklingen har stått i fokus.

- Första året i TFF har varit ett fantastiskt år, både att få jobba med Maxim och att lära sig så mycket, säger Matarr Guy. Vi fick ett helt nytt lag som aldrig spelat ihop, så fokus var att få till ett lag som kunde bli ett av de bästa i Sverige. Vi har presterat riktigt bra, tror vi var obesegrade 13 matcher i rad, inkluderat träningsmatcher.

Matarr Guy kommer ursprungligen från Köpenhamn men bor sedan fyra år tillbaka i Anderslöv. Under sina första år i Sverige hade han tränarroller i Västra Ingelstad. Som spelare tillhörde han som ung Bröndbys Talang Akademi, men spelade även seniorfotboll på näst högsta nivå i Danmark för Naestved BK.

Maxim Khalil har varit ungdomstränare under totalt en handfull säsonger i klubbar som Höllviken och LB07. Bakgrunden som spelare består av säsonger i Lunds BK:s och Landskrona BoIS ungdomslag, där han även var uppe och spelade Division ett-fotboll på A-lagsnivå med LBK.

I början på året blev Maxim Khalil kontaktad av Andreas Green och Matarr Guy kontaktad av Mattias Kronvall och fick frågan om de var intresserade av att leda ett TFF-lag ihop. Den då oprövade duon har därefter blivit en lyckad kombination.

- Det viktigaste för oss har varit att först och främst lära oss Trelleborg som klubb och hur vi vill fostra våra spelare, säger Maxim Khalil. Målet är att få upp spelarna i A-laget. Attityd, träningsnärvaro, disciplin och att tro på sig själv är centralt. Vi har fått en väldigt fin mix med utvecklingsbara spelare.

TFF:s P16-lag är klubbens tredje äldsta ungdomslag och huserar i högsta möjliga division, P16 Nationell, där man ställs mot flera av Sydsveriges största fotbollsklubbar.

- Jag är mest nöjd med den utveckling vi har fått i år, säger Maxim Khalil. Om man jämför där spelarna låg när vi kom in till där vi ligger idag så blir jag stolt som tränare. Vi har spelare som tagit plats i P17 och spelare som har tagit enorma kliv i utvecklingen. Vi har även en spelare som kommit med i landslaget (Oskar Lilja).

Även om resultaten inte är det viktigaste för ett lag i den här åldern så är självklart alla i och runt truppen glada att TFF landade på andra plats i P16 Nationell Grupp 1, och därför gick vidare till slutspel där det dessvärre tog stopp innan finalspelet.

- Utvecklingen som spelarna har haft i år tycker jag för dem närmare drömmen om A-lagsspel jämfört med den nivå de var på i januari. Det ser jag som ett kvitto på fin utveckling. Spelarna utvecklas och det är en fin åldersgrupp som man bör värna om i Trelleborg, säger Maxim Khalil och fortsätter:

- Det är överlag en stark ungdomssektion i TFF med många fina kullar på gång.

Maxim Khalil och Matarr Guy menar att de lett en grupp i år med stor potential inför framtiden.

- Vi vill ha professionella fotbollsspelare och utbilda dem efter TFF:s princip. Vill man nå långt så måste man också träna hårt, det är det som jag och Maxim har strävat efter, säger Matarr Guy.

Laget kommer just från en veckas träningsuppehåll, men under den här veckan har träningen tagit fart igen. Även om seriespelet är över för i år så är inte tävlingsmatcherna över, för i november går Ligacupen av stapeln.

- Vi har gjort ett fantastiskt år, säger Matarr Guy. Nu behöver laget bara finjustera vissa grejer till nästa år, så är jag taggad på att fortsätta följa utvecklingen.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 28 oktober, 2020
Kategori: A-lag