På söndag kommer Trelleborgs FF spela i rosa tröjor för att uppmärksamma att kampen mot cancer är ständigt pågående. Ansiktet utåt för matchen från TFF:s sida är herrspelaren Mattias Håkansson, som levt nära kampen under många år.

- Under högstadietiden fick min lillebror Marcus en svullnad i armhålan som inte släppte. Efter ett antal dagar besökte han sjukvården och efter provtagning stod det klart att han hade fått Hodgkins lymfom, säger Mattias Håkansson.

Enligt Cancerfonden är lymfom ett samlingsnamn för olika tumörsjukdomar i lymfsystemet. Vissa lymfom är aggressiva och snabbväxande, andra växer långsamt och har ett mer stillsamt sjukdomsförlopp. Just Hodgkins lymfom kan drabba även unga personer, ofta yngre än 30 år.

- Min bror missade mycket av högstadiet då det var många behandlingar under just den tiden. Men det var också mycket annat som sattes åt sidan, så som att upptäcka världen på det sättet man ändå gör i tonårstiden, fortsätter Mattias.

Mattias Håkansson spelade i Mjällby AIF under tiden hans lillebror spenderade den mesta tiden på sjukhus. Han nämner att hans mamma drog ett stort lass med att ständigt vara närvarande, framförallt för Marcus del med alla sjukhusbesök. Samtidigt kände Mattias att fotbollen var hans tid för att kunna fokusera på annat och att fortsätta med fotbollen var ett viktigt beslut i hans liv.

- Det var svårt att ta in att någon så ung kunde drabbas av cancer. Jag tror även min bror hade svårt att förstå det utan det är nog nu i efterhand han verkligen inser vad det är han gått igenom.

Efter mer eller mindre halvår med intensiva behandlingar blev det istället regelbundna återbesök på sjukhuset för Marcus. Täta återbesök till en början men i takt med att åren gick blev det också längre mellan gångerna sjukhuset behövde besökas. 5 år efter sista behandlingen stod det också klart att Marcus blivit friskförklarad.

Att bli friskförklarad är naturligtvis ett otroligt glädjande besked, men med erfarenheterna i bagaget insåg bröderna att de också kan hjälpa andra. Bland annat så besökte Marcus och Mattias, tillsammans med Kristian Haynes, en ung pojke och hans föräldrar som också skulle gå igenom en liknande kamp.

- Att kunna visa förståelse och dela erfarenheter känns viktigt. Det är svårt att förklara känslorna när man får ett sådant besked men det är viktigt att ändå kunna känna att det finns möjligheter att bli friskförklarad, säger Mattias Håkansson och pekar på vikten av att alla kan göra något.

- Jag tror alla har en enorm respekt för att inte varje människa kan skänka massor av pengar. Men det är otroligt viktigt att inse att 50 kronor också gör skillnad. Skulle alla skänka 50 kronor skulle det komma in massor av pengar till Cancerfonden, avslutar Mattias.

Trelleborgs FF i samarbete med vår partner Akea, part of Eleda group vill bidra till cancerforskningen. I matchen mot Degerfors IF den 25 oktober kommer TFF spela i rosa tröjor för att uppmärksamma att kampen mot cancer är ständigt pågående.

Matchtröjorna som TFF kommer använda i matchen mot Degerfors IF kommer att signeras av respektive spelare och sedan auktioneras ut där hela summan kommer att skänkas oavkortat till Cancerfonden.

Akea, part of Eleda group har startat en insamling på cancerfonden.se där målet är att samla in pengar till cancerforskningen. Varje gåva är livsviktig och vi hoppas att du vill vara med och bidra!

Du hittar insamlingen här: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/akea-part-of-eleda-group

Du har också möjlighet att swisha ett bidrag till kampanjen. Swisha då BESEGRA 11805 (ditt namn) som meddelande till 90 19 514. Anger du inget namn blir gåvan anonym.

#tillsammansmotcancer
#viärtff


Skribent: Emanuel Ragnar
Publicerad: 24 oktober, 2020
Kategori: A-lag