Fotograf: Björn Sandberg

TFF fick en något oväntad matchhjälte i Umeå i fredags när Niklas Vesterlund skickade in matchens enda mål. Gästerna tog därmed en skön seger på Umeå Energi Arena efter en nio matcher lång svit utan trepoängare.

- Det var en efterlängtad seger, det var riktigt, riktigt skönt, säger Niklas Vesterlund. Vi visste om att matchen var jätteviktig, inte bara för oss utan även för dem. Det var lite extra tankar i matchen, en mental barriär att komma över.

Matchen var mållös efter 45 minuter, men i den andra halvleken kom det viktiga målet som sedermera skulle visa sig innebära tre poäng.

- Jag tycker egentligen inte att vi får en bra start på matchen, säger Niklas Vesterlund. Vi sade i paus att vårt uttryck måste vara annorlunda och vi måste göra det bättre. Jag tycker att vi lyckades bättre i andra, skapade fler chanser och vi fick målet tidigt vilket gav extra energi till oss. Sen är det klart att när man är inne i en period med inte så många vinster, så blir det lite spännande på slutet, men det var skönt och verkligen efterlängtat

Umeå FC låg fyra poäng bakom TFF inför fredagsmötet, så en hemmaseger hade inneburit minskat avstånd och vind i seglen för norrlänningarna. Nu var det istället skåningarna som skapade ett behagligt avstånd om sju poäng.

- Det är ju så klart jätteviktigt, säger Niklas Vesterlund. Det är klart att när man möter de som också är i botten så kan en trea nästan bli en sexpoängare i och med att de inte får sina tre poäng. Alla vet hur mycket tre poäng kan flytta ett lag i tabellen. Nu har vi nästa match som också kommer bli viktig eftersom de också är i botten.

Niklas Vesterlund är knappast någon van målskytt. Visserligen är 21-åringens seniorkarriär inte särskilt lång, men målet i Umeå var trots allt hans första sedan han lämnade FC Köpenhamns ungdomsakademi.

- Det var jätte, jätteskönt, säger Niklas Vesterlund. Jag haft lite lägen att göra mål de senaste matcherna. Jag har pratat mycket om det, speciellt med ”Mange” (Magnus Andersson), att nu måste jag göra ett mål. Det var skönt och det är något jag har längtat efter mycket. Nu hoppas jag att det fortsätter, det är tanken.

Niklas Vesterlund värvades till TFF som mittback inför förra säsongen, men efter snart två år i klubben har han fått spela på flera olika positioner. De flesta matcher har han gjort som ytterback, men den senaste tiden har han fått en roll som yttermittfältare.

-Jag har spelat på många olika positioner, klart fler än vad jag någonsin trott. Att jag skulle spela ytterving var inget jag trodde när jag kom till Trelleborg. Jag visste att jag hade kapacitet att spela ytterback, men ytterving var inget jag såg komma, säger Niklas Vesterlund och fortsätter:

- Det är skönt att spela så många minuter som möjligt, men det är klart att man också vill spela kontinuerligt på den position där man tycker att man är bäst. Men viktigaste just nu är att hjälpa laget, och kan jag göra det som vänsterytter så gör jag gärna det.

Trepoängaren i fredags gav TFF ett litet skutt uppåt i tabellen, men laget är fortsatt inblandat i bottenstriden och endast målskillnad håller laget på säker mark.

- Det var inte de bästa resultaten igår för vår del, men som situationen är så är det upp till oss själva. Det är jämnt, men jag tror vi har lite bättre målskillnad än många av de andra lagen. Många av de sista matcherna är mot de lagen, vilket betyder att det är upp till oss själva. Vi har fått självförtroende efter matchen i fredags. Jag tror det kommer gå bra.

Hur ser du på möjligheterna att säkra kontraktet?
- Jag ser som sagt bra möjligheter för det. Jag tycker att vi har ett bra lag. När jag ser på vårt lag så tycker jag inte att vi borde vara i den situation vi är i. Jag tycker helt klart att vi har spelare för att klara oss ur den här situationen, det är det inte en sekunds tvekan om. Vi har också den känslan i truppen att vi ska klara det. Det kommer viktiga matcher och vi behöver få så många poäng som möjligt, men jag tror hundra procent på att vi kommer att göra det.

TFF kom hem från Umeå igår, och i dag har laget varit träningsledigt. Nu väntar träning både måndag och tisdag innan laget åker upp till Eskilstuna inför onsdagens match.

- Vi hade match på konstgräs senast och nu har vi nästa match på konstgräs igen, och jag tror det är en fördel för oss. Det gick bra i fredags så jag hoppas det har gett oss positiv energi. Jag har en riktigt bra känsla att vi kommer ta tre poäng igen.

Kommer du bli matchhjälte igen?
- Det hoppa jag, ler Niklas Vesterlund.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 18 oktober, 2020
Kategori: A-lag