Fotograf: Björn Sandberg

TFF-damerna gick in i årets Division ett-serie med en förhoppning om att kriga om avancemang till Elitettan. Krigade gjorde man, men tyvärr så sprack drömmen om seriesegern redan innan sista omgången. Nu väntar ett stort vakuum innan det är tid för tävlingsmatcher på nytt.

- Känslan är ju för jävlig, säger huvudtränaren Hans Malmgren besviket. Man hade ju velat nå ett steg till, eller i alla fall få vara med hela vägen in för ett avgörande till helgen, men så blev det tyvärr inte.

Säsongen 2020 blev som bekant minst sagt annorlunda till följd av coronapandemin. TFF, som hade hoppats på 22 omgångar av fotboll, fick bara enkelmöten och 10 matcher (Asarums IF FK drog sig ur). Klubben protesterade till Svenska Fotbollsförbundet, men protesterna fick inget gehör.

- Jag tror att vi hade tjänat på att spela en dubbelserie, säger Hans Malmgren. Vi rustade väldigt bra i vintras och kände oss redo för att göra en helt suverän Division ett-säsong med en stor bred trupp, men tyvärr blev det inte av.

TFF skulle egentligen han spelat sista omgången till helgen, men eftersom Asarums IF FK utgick blev förra helgens seger mot Färjestadens GOIF säsongens sista match. Totalt har det blivit sju vinster, två oavgjorda och en förlust.

Chansen till förstaplatsen är som sagt borta då Borgeby leder med två poängs marginal och en match färre spelad. Huruvida det blir en andra- eller tredjeplats för TFF beror på hur det går för Eskilsminne IF till helgen.

- Det man retar sig allra mest på är inte förlusten mot Eskilsminne i andra omgången, utan egentligen våra två kryssmatcher mot Borgeby och Bromölla, resonerar Malmgren. Där bjuder vi tyvärr på enkla mål, det är misstag som inte får göras. Hade vi gått fullt där så hade varit med och tampats till helgen.

Trots en resultatmässig besvikelse upplever Hans Malmgren att laget har utvecklats. Man ska inte glömma att TFF slutade på en sjätteplats ifjol kontra en andra- eller tredjeplats i år. Man har även tagit fler poäng i snitt per match i år och gjort fler mål på 10 omgångar i år kontra 22 omgångar ifjol, så uppenbarligen har man gjort framsteg.

- Jag tycker att vi har tagit bra steg under hela året. Skapat ett eget spel, vågat spela en offensiv och attraktiv fotboll. Vi har gjort en hel del mål och inte gått mållösa en match. Om vi får en hel säsong med oss nästa år så tror jag att vi kommer bli rätt svårslagna.

Nu får laget ett kraftigt speluppehåll på nytt då vi just gått in i oktober månad och säsongen redan är avslutad. Därför har en vänskapsmatch mot det svenska F16-landslaget bokats in i Malmö på onsdag i nästa vecka.

- Vi blev tillfrågade om att spela, och det ville vi, säger Hans Malmgren. Det ska bli roligt att få en match mot F16-landslaget och se hur vi står oss mot dem.

Därefter tränar laget fram till vecka 44 innan tjejerna går på träningsuppehåll. Hur planeringen ser ut senare är inte fastställt.

- Det är lite frustrerande att det är så långt uppehåll, men det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen.

Hans Malmgren har ytterligare ett år på sitt kontrakt med Trelleborgs FF och leder därmed laget även nästa säsong. Exakt hur spelartruppen ser ut är däremot inte lika klart.

- Vi har diskuterat lite och där är vissa spelare som kan försvinna och kanske någon som kommer in. Framför allt ska vi vara rädda om den grupp vi har, bygga vidare på det och kanske spetsa med ett par nyförvärv, avslutar TFF-tränaren.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 1 oktober, 2020
Kategori: A-lag