Det har varit en händelserik vecka för TFF:s ungdomsspelare Hjalmar Javefors. I fredags signerade han sitt första kontrakt, samma kväll debuterade han i Superettan på Gamla Ullevi och i lördags åkte han på en storförlust med P19 på Borås Arena. Det är framför allt debuten i näst högsta serien som han tar med sig.

- När man kom in på planen kände man att det ändå är coolt, säger Hjalmar Javefors. Nu i efterhand känns det skönt att ha gjort det, det är ändå hög nivå, så någon stolthet finns ändå.

Matchuret hade passerat 88 minuter när Hjalmar Javefors bytte av Carl Björk till höger på yttermittfältet i TFF:s bortamöte med Örgryte. Gästerna låg då under med 2-0, och för Javefors fanns det inte mycket att förlora när han äntrade Gamla Ullevis hybridgräs.

- Jag var inblandad i någon situation och fick nudda bollen ett par gånger, säger Hjalmar Javefors. Det kändes som vanligt, så det var inte så många tankar, det vara bara att köra när jag var på planen.

När han i fredags satte sin attest på sitt livs första avtal med en fotbollsklubb, så var det med en god känsla i kroppen.

- Jag tycker ändå det kändes rätt coolt att sitta där och sajna, myser Javefors. Det var en rolig känsla, det känns bra.

Hjalmar Javefors, med Linköping som födelseort, flyttade till Malmö som åttaåring och lirade för Malmö City, BK Flagg och Malmö FF innan han anslöt till TFF:s U17 inför säsongen 2018. Nu, 19 år gammal, är han inne på sitt sista år som juniorlagsspelare och en framtid som seniorlagsspelare står för dörren.

- Det känns lite konstigt, säger Javefors. Jag har spelat ungdomsfotboll hela livet, så det känns märkligt att det är sista året. Samtidigt känns det roligt att gå in i något nytt.

Nuvarande avtal med TFF sträcker sig bara året ut, men han vill inte påstå att han känner någon större press att prestera för att få fortsatt förtroende.

- Jag känner inte så mycket press, jag försöker att inte tänka så mycket i de banorna, säger Hjalmar Javefors. Jag försöker bara radera de tankarna och spela mitt spel, så får man se hur långt det tar en. Känna lite press är kanske alltid bra. Nu när man skrivit på så har man ändå lite att bevisa.

Även om det var först i förra veckan som han skrev på ett kontrakt, så har han redan tidigare varit i träning med A-truppen emellanåt. Det har inte varit varje vecka, men någon gång i månaden i alla fall. Han upplever att han snabbt har kommit in i det.

- Generellt känner jag att jag står mig rätt bra när jag är uppe och tränar. Man har kanske varit lite nervös någon träning, där man låtit nervositeten ta över, och då blir man lite skygg i sitt spel. Men generellt står jag mig rätt bra, tycker jag.

Känner du att du knackar på dörren till A-laget?
- Om jag ska vara helt ärlig så vet jag faktiskt inte. Jag kan inte säga bu eller bä, för jag vet inte. Jag fokuserar bara på hur läget ser ut nu, att jag spelar här året ut, sen vet jag inte vad som händer.

Javefors har spelat åtta av nio matcher för TFF:s P19 i Allsvenskan södra i år. Laget ligger på sjätte plats med 14 inspelade poäng. Förra helgen blev det dock en tung förlust mot IF Elfsborg på Borås Arena (6-1).

- De var bättre än oss, det kan man inte säga något om, men inte 6-1 bättre än oss. Vi höll oss inte till matchplanen utan vi pressade väldigt högt, vilket vi inte ska göra. Vi förtjänade att förlora den matchen helt klart, det kan vi inte säga något om.

TFF är dock i nära anslutning till topp fem, vilket skulle innebära spel i en fortsättningsserie med de fem bästa sydliga lagen, och med chans att bli svensk mästare.

- Om vi tar i alla fall nio poäng på de fyra som är kvar. Jag tror vi kan komma topp fem, det är målet.

Nästa match för P19 äger rum på lördag då Östers IF gästar Vångavallen. För Hjalmar Javefors blir matchen, och kommande matcher, en möjlighet att visa att han är redo för att ta steget upp till A-truppen på allvar.

- Jag känner att jag utvecklas hela tiden, sen gör man ibland en dålig match, men man växer även av det. Ibland får man en käftsmäll, men utveckling går framåt hela tiden, avslutar Hjalmar Javefors.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 10 september, 2020
Kategori: A-lag