Fotograf: Emanuel Ragnar

Martin Biärsjö har varit verksam i Trelleborgs FF under flera år, men som vi berättade i juli har han nu fått ett utökat ansvar i föreningen. Sedan några veckor tillbaka är han sportchef för ungdomssektionen, åldrarna 5-14 år. 23-årige Biärsjö njuter av att dagligen vistas i Vångavallens fotbollsmiljö.

- Det är en ynnest, en tanke man har haft sedan länge, säger Martin Biärsjö. Jag blev färdig med plugget i somras, och jag har alltid haft tanken på Trelleborgs FF. Det är där man velat jobba, så att få denna chans och förtroende som jag har fått är jag väldigt glad för.

Martin Biärsjö är uppvuxen en bit utanför Trelleborg på välkända Hallongården, en gård som hans föräldrar framgångsrikt driver. I somras tog han examen från ett treårigt kandidatprogram i Sports Management på Malmö Universitet.

Som 17-åring lade Martin Biärsjö de egna fotbollsskorna på hyllan efter att ha representerat FC Trelleborg och BK Höllviken under ungdomsåren. Istället tog han en tränarroll i TFF:s P13, och sedan har det rullat på. Efter några år som ungdomstränare i TFF blev han som 20-åring huvudtränare för Skurups AIF:s damlag i Division ett.

Biärsjö hann även med en sejour som ungdomsansvarig i Österlens FF, och de senaste åren har han varit aktiv i TFF:s fotbollsskola och akademiträning. Sedan i höstas är han ansvarig för klubbens satsning på e-sport tillsammans med tidigare skolkamraten Mika Loimi, vilket de båda kommer att fortsätta med.

- Det är ledare som jag har drivits mot som ung, det har alltid legat i bakhuvudet, säger Martin Biärsjö.

Vad gör att du trivs i TFF?
- Det är en förening som är spännande, det är mycket som är på uppgång och jag trivs bra på kontoret. Jag har sedan tidigare haft bra relation med Kristian (Haynes), Alex (Tengryd) med flera. Det är mycket relationer som gör det. Att kunna jobba med fotboll, TFF och Trelleborg - en stad jag är uppvuxen i – känns fantastiskt.

I rollen som sportchef för föreningens yngsta ungdomslag ska han vara ett stöd för lagens ledare. Det innebär att han kommer att vara ute på träningsplanerna under två kvällar i veckan för att skapa sig en bild av hur verksamheten tar sig uttryck.

- Dels vill jag hjälpa ledarna i hur man kan fortsätta utbilda våra unga spelare i träning, så att vi får fram många duktiga spelare. Sen vill jag också hjälpa ledarna med saker som gör att de kan lägga mer tid på fotbollsplanen, säger Biärsjö innan han fortsätter:

- Det kan vara att jag exempelvis hjälper till med träningsupplägg, och säkerställer att verksamheten där nere är så bra som möjligt. Det är viktigt att ledarna känner ett stöd och en koppling till klubben.

I Martin Biärsjös roll är även ett ansvar för Trelleborgs FF:s samarbetsklubbar inkluderat. Han berättar att han för dialog med klubbar i Trelleborg med omnejd för hur man ska kunna hjälpas åt att hitta vägar framåt.

- Det handlar om ett ömsesidigt samarbete i allt kring fotboll, där vi tillsammans kan stärka varandra, säger Martin Biärsjö. Samarbetet handla om flera olika saker, det kan vara på planen och utanför, vilket vi sätter med respektive klubb i diskussioner. Vi vill ha samarbete för att stärka fotbollen runt Trelleborg, både bredd och elit. Vi vill ha en tydlig koppling mellan TFF, Trelleborg och klubbarna runt oss.

De dialoger som så här långt har förts med andra klubbar i Trelleborg med omnejd menar han har varit väldigt positiva.

- Feedbacken från klubbarna har varit bra, säger Martin Biärsjö. Vi har problem i ungdomsfotbollen att vi tappar ungdomar, och det problemet har vi gemensamt. I första hand ska vi hjälpas åt med det, att skapa verksamheter som gör att barn spelar fotboll längre.

Hur ser du utmaningarna och möjligheterna som din sportchefsroll innebär?
- Det är jätteinspirerande och spännande allting. Det finns ju två delar, dels vill vi ha så många ungdomar som möjligt i rörelse, men samtidigt behålla de äldsta representationslagen av trelleborgare. Vi vill ha att majoritet av våra egna spelar i de serierna, så att vi får en röd tråd hela vägen upp. Tillsammans ska bi utbilda fotbollsspelare och ge ungdomar en väldigt fin fotbollsvardag.

Vad är ditt mål med ditt arbete?
- Jag vill att majoriteten av våra äldre ungdomslag, 16-19 år, består av trelleborgare, och jag vill att så många barn som möjligt ska känna att när man är i Trelleborgs FF så är det en fin fotbollsvardag. Det är målet.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 20 augusti, 2020
Kategori: A-lag