Fotograf: Christer Thorell

Carl Björk blev TFF:s första nyförvärv i sommarfönstret när han i veckan attesterade ett låneavtal för resten av säsongen. Nu hoppas den IFK Norrköping-kontrakterade anfallaren debutera för Skåneklubben under söndagen.

- Jag skulle säga att det kändes bra framför allt med det fotbollsmässiga, förklarar Carl Björk sitt klubbval. Jag kommer passa in bra i spelsystemet, och det kändes bra med tränare och folk runt omkring.

Carl Björk har hunnit bli 20 år gammal och har tillhört IFK Norrköping sedan 2016. Redan som 16-åring lämnade han föräldrahemmet i Umeå och flyttade ned till Norrköping för en fotbollssatsning i Pekings akademi.

Under fem säsonger på Östgötaporten har han hunnit med spel i IFK:s äldre ungdomslag samt tre års utlåning till samarbetsklubben IF Sylvia, med seniorlagsspel i Division två och i Division ett. Säsongerna har givit honom mycket.

- Klart att jag tar med mig mycket från de åren, säger Carl Björk. Att få möjligheten att spela seniorfotboll så tidigt, jag har lärt mig mycket av det som jag tar med mig i min karriär.

I år har han mestadels representerat IFK Norrköping, även om det också blivit en Sylviamatch i Ettan. Under försäsongen gjorde han bland annat två mål på tre IFK-matcher i Svenska cupen och i Allsvenskan har han fått starta en match och göra tre inhopp. Nu blir det alltså spel i en ny tröja i höst.

- Det har gått ganska fort på slutet, säger Carl Björk om flytten till Trelleborg. Jag hade en bra försäsong, och sen fick jag hoppa in tre matcher och starta en i Allsvenskan.

- Sen kom Linus Hallenius in och jag fick vara utanför truppen några matcher, då sade Jens (Gustafsson, manager IFK Norrköping) att Trelleborg var intresserat, berättar Carl Björk. Både han och jag tyckte att det var en bra lösning, så då körde vi på det.

Hur ser du på din egen säsong så här långt?
- Personligen har jag haft ett jättebra år, jag är jättenöjd med säsongen hittills. Trelleborg känns som ett perfekt steg för mig just nu, för det kommer hjälpa mig att ta ytterligare kliv.

Hur är du som spelare?
- Jag är stark och snabb, en ganska allround spelare. Jag är bra rättvänd, har bra driv med bollen, bra på att göra mål. Jag skulle säga att det är mina styrkor.

Vad har du för mål med fotbollskarriären?
- Oj, det är en bra fråga. Jag tänker inte så himla mycket på det långsiktiga, utan jag försöker bara vara här och nu, ta steg för steg. Nu vill jag bara vara här i Trelleborg och hjälpa laget, det är det jag tänker på.

När vi pratar med Carl Björk under fredagen har han hunnit flytta in i en lägenhet vid centralstationen i Trelleborg, och han har avverkat två träningspass med sitt nya lag. Under lördagsförmiddagen genomförs ett sista matchförberedande pass innan söndagsmatchen borta mot Örgryte.

- Jag tycker det har känts bra, det har varit bra fart på träningarna, säger Björk. Trots att vi kommer från en förlust så har det varit bra stämning, och det är bra tempo på träningarna.

Vad har du fått för intryck av TFF?
- Jag tycker det känns som en familjär klubb. Det är bra stämning i omklädningsrummet, ett bra gäng och bra gruppdynamik. Det är bra känsla kring allt.

Vad förväntar du dig av detta halvår i TFF på ett personligt plan?
- Jag tänker framför allt att jag vill komma hit och få speltid och hjälpa Trelleborg att vinna matcher. Jag vill bidra med det jag kan till laget.

När TFF under söndagseftermiddagen äntrar Gamla Ullevis hybridgräsplan hoppas Carl Björk göra debut i sin nya klubb.

- Det ska bli jättekul och spännande. Jag är jätteladdad. Hoppas vi kan åka dit och vinna och ta tre poäng, avslutar det senaste TFF-förvärvet.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 8 augusti, 2020
Kategori: A-lag