Fotograf: Björn Sandberg

Likt TFF:s övriga anfallsspelare gick Fatawu Safiu mållös under seriens sju första omgångar. I förra matchen lossnade det dock för ghananen, och det lossnade ordentligt.

- Det känns bra, säger Fatawu Safiu på ett soligt Vångavallen efter tisdagens träningspass. Vi vann, och det är bra för laget. Det viktiga är inte att jag gjorde mål, utan det viktiga är att vi vann och fick tre poäng. Vi arbetade hårt och gjorde det bra.

Fatawu Safiu anslöt till Trelleborgs FF i augusti förra året. 26-åringen tog snabbt en ordinarie plats i anfallet och gjorde tre mål på nio matcher. Under året säsongsinledning har han dock haft svårt att få igång målproduktionen.

- Sedan vi startade säsongen har det varit tufft, säger Safiu. Jag har försökt göra mål, men målen har inte kommit. Jag har behållit fokus, arbetat hårt och tränarna har stöttat mig. Slutligen kom målen.

I lördagsmatchen mot Dalkurd på Vångavallen noterades han för ett äkta hattrick redan innan matchen passerat halvtid.

- Målen är inte för mig, de är för fansen, säger Safiu. De är inte här, så målen är för dem. Jag ger dem till fansen.

Anfallaren var även involverad i det som ledde till ett insläppt mål i TFF:s bur. Safiu fick bollen oavsiktligt på ena armen i defensivt straffområde, vilket resulterade i straffspark för gästerna.

- När det gäller straffen så vet jag inte. Bollen rörde min hand och domaren blåste, vilket jag fick acceptera. Jag sade till Dhaini (Mouhammed-Ali) att om de gör mål på straffen så ska jag göra mål igen. De gjorde mål på straffen, och jag gjorde mål igen, säger en leende Fatawu Safiu.

Efter målexplosionen kan inte självförtroendet vara annat än på topp för anfallaren.

- Jag är alltid självsäker, men jag är inte arrogant. Jag är väldigt självsäker, men jag är inte arrogant. Jag försöker alltid göra mitt bästa med bollen och löpa för laget, säger Fatawu Safiu innan han berömmer en av sina anfallskollegor:

- ”Salle” (Salif Camara Jönsson) har hjälpt mig mycket när målen inte kommit, han har pushat mig och trott på mig. Att ha någon som tror på en är jätteviktigt.

Vad säger du om din form?
- Jag tycker att jag har gjort det bra. Jag har inte gjort mål tidigare, men jag har jobbat för laget. Jag har löpt, tacklat och gjort jobbet. Det är bra att jag även fick göra mål nu.

Hur många mål vill du göra i år?
- Jag vill hjälpa Trelleborg att nå en bättre placering i ligan. Det viktigaste är att vi vinner, inte huruvida jag gör mål.

Nästa match går av stapeln på torsdag kväll när Umeå FC gästar Vångavallen. Umeå har två poäng färre än TFF inför matchen.

- Det kommer bli tufft. De har sett att vi vunnit och gjort fyra mål, så de kommer komma förberedda. Vi får inte slappna av utan vi måste arbeta hårt tillsammans för att vinna, avslutar Fatawu Safiu.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 29 juli, 2020
Kategori: A-lag