Fotograf: Christer Thorell

Det är inte som målskytt som Fritiof Björkén har gjort sig ett namn på fotbollsplanen. Men när TFF kryssade mot Akropolis i tisdags jublade han som målskytt två gånger, även om det sista målet officiellt registrerades som självmål.

- Det är klart att man vill vara med och bidra offensivt, säger Fritiof Björkén. Det första målet är kanske bättre gjort än det andra. Det var en bra kombination även vid det andra, även om det var lite tur att bollen letade sig in. Men att kunna vara med och bidra till bra spel offensivt känns som att det behövs. Sen vem som petar in bollen är inte det viktiga, men det är kul att kunna göra det också.

Högerbackens mål hjälpte dock inte till tre bortapoäng på Grimsta IP i Stockholm. Med kvarten kvar reducerade hemmalaget, och med två minuter kvar av ordinarie tid kom kvitteringen. Fritiof Björkén menar att det nästan kändes som en förlust.

- Det var ju en tung känsla när man lämnade matchen så klart, och med tanke på att det blev som det blev så kändes det nästan bara negativt, konstaterar Björkén. Men jag tycker att i första halvlek, och även i andra, spelade bättre än vad vi gjort i de tidigare matcherna. Vi visade upp ett anfallsspel som såg bra ut, men sista halvtimmen slutade vi tyvärr med det.

Nu har dock TFF-truppen återhämtat sig från tisdagens besvikelse och fokus är istället riktat mot måndagens hemmamatch mot GAIS. I en fotbollsserie med 30 omgångar gäller det att kunna ladda om.

- Vi har haft analys efter matchen där vi gick igenom både det som var bra och dåligt, säger Fritiof Björkén. Nu har vi återhämtat oss och idag och imorgon har vi mer taktiskt inriktade pass. Nu har vi släppt den förra matchen och börjat kolla på GAIS och hur vi ska spela mot dem för att kunna göra så bra prestation som möjligt.

Fritiof Björkén beskriver sin uppfattning om GAIS:

- Det är väl ett lag som gärna kommer upp och sätter press och jagar sina motståndare. De har spelat 3-4-3 de första matcherna och har ett ganska varierat spel. Det kommer nog bli som de flesta matcher i denna serie, en jämn match och ett ganska tufft lag att möta.

Vad behöver ni ha i åtanke för att lyckas bättre än senast?
- Att kunna hitta vägar framåt för att kunna trycka bak dem, så att de inte får betalt för sin aggressiva press. Vi ska bygga vidare på det från förra matchen och hitta vägar in för att förlägga spel på deras defensiva planhalva. Defensivt behöver vi hålla ihop laget och inte låta dem komma in i de farliga ytorna, som vi kollat på att de kan göra.

Hur är känslan att spela utan publik?
- Det är lite konstigt. När matcher står och väger är man van vid att ha publiken i ryggen, speciellt hemma. Men också borta, även om det är mer publik från det andra laget så är man van vid mer liv på läktaren. Det känns lite konstigt, men det är inget man kan klaga över för det är lika för båda lagen. Det kändes inte riktigt som seriematch där i början.

Är det svårare att tagga till?
- Nej, det känner jag inte. Det är klart att man kan få en extra push i matcherna när man hör publiken, och den hjälpen får man ju inte längre. Men det vore konstigt att säga att man inte kan tagga till, även om det är roligare när det är lite liv sidan om.

Trots poängtappet i tisdags finns det en hel del positivt som TFF kunnat ta med sig från matchen. Nu suktar laget efter sin första trepoängare sedan premiären mot Halmstad för en knapp månad sedan.

- Det är klart att vi vill ha en seger nu, säger Fritiof Björkén. Vi har bra stämning i gruppen och alla vill mycket. Vi har bra sammanhållning, är positiva mot varandra och vi vill samma sak. Vi vill åt en vinst, men vi kör på tillsammans och är besvikna när vi tappar poäng. Man får vara besviken någon dag, men sen kommer folk laddade till träningen för att vara redo för nästa uppgift.

Nästa uppgift är som sagt måndagens hemmamöte mot GAIS, med avspark klockan 19:00.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 juli, 2020
Kategori: A-lag