Fotograf: Björn Sandberg

Emil Mårtensson gjorde sex säsonger och 95 matcher i TFF:s A-lag i början på 2000-talet. Sedan några år tillbaka har den nu 35-årige Mårtensson avslutat fotbollskarriären. Numera är han dock tillbaka i Trelleborgs FF, och det med en roll i det nystartade sportrådet.

- Jag tyckte det kändes spännande att så närgånget få inblick i hur organisationen funkar och att lära mig hur en elitförening bedrivs på den nivån, säger Emil Mårtensson. Som spelare får man inte den insynen i hur beslut fattas och hur frågor diskuteras.

Emil Mårtensson berättar att han redan för några år sedan var i samtal med Mattias Kronvall om att engagera sig i klubben. Då gällde det en ungdomstränarroll, men Mårtensson kände inte att tiden räckte till för att kontinuerligt stå på träningsplanen. Under fjolåret tog samtalen fart igen och när TFF i vintras föreslog en plats i det nya sportrådet så kunde Mårtensson inte tacka nej.

- De beslutsfattande i klubben har i grunden en djävulskt bra koll på allting, men de har velat ha en second opinion på olika saker, för att vända och vrida på resonemang för att besluten ska bli så rätt som möjligt. När de har något att ta ställning till så ställer de frågan till oss och ber oss ha åsikter för att skapa perspektiv på den bild de själva har. Det är en väldigt sund inställning.

Utöver Emil Mårtensson ingår Johan Andersson, Tom Prahl och Timothy Walentynowicz i sportrådet. Mårtensson säger att det ganska löpande finns en dialog mellan sportrådet och ansvariga från klubben, men att det alltid är klubben som initierar dialogen.

- Vi säger inte så mycket om de inte ber om vår åsikt, men de är väldigt öppna för att ta in åsikter, berättar Emil Mårtensson. De har förmodligen en klar bild av vad de vill göra, men de vill ta in ytterligare synpunkter för att säkerställa att de tänkt på allt.

Emil Mårtensson säger att typen av frågor kan vara allt ifrån ekonomiska, till spelartruppens utformning eller hur man ställer sig till bredare frågor som exempelvis transferfönstrets öppettider.

- Det kan vara rätt breda penseldrag i hur klubben bedrivs, säger Emil Mårtensson. Det är långt ifrån bara frågor kring spelare, det är egentligen bara en mindre del. Det handlar om ett brett perspektiv.

Hur ser du på TFF:s potential som klubb?
- Om man jämför klubben nu mot när jag var där för tio år sedan så är det väl rent spelmässigt och nivåmässigt ungefär samma, men klubben har gått framåt jävligt mycket vid sidan om planen. Dels genom En kraft i samhället och all nytta klubben gör utanför, och allt man gjort genom att starta flick- och damverksamhet, som de verkligen gjort bra, säger Emil Mårtensson och fortsätter:

- Det är väldigt mycket mer man kan vara stolt över som TFF:are idag än vad man kunde vara då. Klubben har gått framåt enormt utanför A-verksamheten. Sen är det klart att fotbollsutvecklingen gått framåt hela tiden också, men där är man trots allt kvar på samma nivå som när vi spelade.

TFF har så här långt i år hunnit spela fyra matcher i Superettan och Emil Mårtensson har sett samtliga. Bortamatcherna har han följt från tevesoffan och hemmamatcherna från Vångavallens läktare, då han trots corona-restriktionerna har rätt att vara på plats med anledning av sin roll i klubben.

- Spelmässigt har det varit lite upp och ner, vilket inte är konstigt med tanke på att det inte varit någon riktig försäsong att träna på. Man ser många klubbar i Allsvenskan och Superettan som presterar upp och ner, och det är för att man måste träna upp spelsystem nu i serien, det blir att man kalibrerar lite när serien är igång, säger Emil Mårtensson och fortsätter:

- Men framför allt har inställningen verkligen varit bra, det är inte där man har tappat poäng. Någonstans är det ändå grunden, att det krävs ett hundraprocentigt arbete i varje match. Så var det kanske inte alla gånger ifjol, och det är väldigt positivt att de fått in den mentaliteten i gruppen. Man vill alltid ha mer poäng, men fortsätter man jobba på det här sättet så är jag övertygad om att poängen kommer trilla in.

Som spelare kom Emil Mårtensson till TFF:s juniorlag 2003 från moderklubben Anderslövs BoIK. Redan säsongen efter, 2004, flyttades han upp till A-laget och fick också göra allsvensk debut mot Hammarby IF på Vångavallen som 19-åring. Säsongerna därefter etablerade han sig allt mer som en ordinarie spelare och när laget i överlägsen stil vann Superettan 2006 var han en bidragande faktor.

- Jag minns tillbaka på tiden som en väldigt rolig tid, där man kanske inte alla gånger tänkte på hur priviligierad man var, säger Emil Mårtensson. Att få spela fotboll på heltid, åka på matcher, åka på träningsläger utomlands och spela inför mycket folk, var verkligen roligt. Sen hade jag tuffa perioder själv. Jag blev korsbandsskadad, fick lite speltid och det slutade kanske inte som man hade hoppats på, men överlag var det en rolig tid.

Emil Mårtensson drog korsbandet i TFF 2008, vilket också skulle visa sig bli lite av slutet på hans tid i klubben. Efter 2009 gick flyttlasset till Karlstad för högskolestudier i ekonomi, vilket innebar spel med Karlstad BK under tre säsonger i Division ett och Division två. 2013 flyttade han tillbaka till Skåne, men då med spel i IFK Trelleborg i Division tre innan han lade skorna på hyllan efter säsongen 2016.

Idag arbetar Emil Mårtensson som controller på Räddningstjänsten Syd i Malmö. Även om han avslutat den riktiga fotbollskarriären så håller han igång med korpfotboll tillsammans med vänner i Malmö. Dock hittar vi honom i målvaktsdressen i korpen, och inte som den utespelare vi vant oss vid att se. Som burväktare brukar han bära den tidigare TFF-kamraten Johan Dahlins kasserade målvaktshandskar.

Är du nöjd med vad du uppnådde på fotbollsplanen?
- Både och. Naturligtvis är jag glad för att jag gick så pass långt, men samtidigt har jag kanske insett i efterhand att jag hade lite för stor respekt för det i Allsvenskan. När jag spelade i Karlstad fick vi möta allsvenskt motstånd i cupen flera gånger, och det var inga problem, men just när jag var yngre så hade jag lite för stor respekt för det, vilket jag ångrar i efterhand. Med den uppfattning och mognad jag har idag så hade jag kanske hanterat det bättre då, men det är lätt att säga i efterhand. Men överlag så får jag så klart vara ganska nöjd ändå.

Vilket är ditt bästa TFF-minne som spelare?
- Det måste ju vara hela 2006 när vi gick upp, det var häftigt. Vi lekte oss igenom Superettan, eller det gick väldigt enkelt i alla fall. Sista matchen när vi säkrade mot Åtvidaberg var kul, debuten mot Hammarby även om det var ett kort inhopp, målet mot Örgryte borta var också kul. Ett annat minne som var kul var Göteborg borta 2007 med ett fullsatt Ullevi med över 40 000 åskådare. Även om vi förlorade så var det en rätt häftig upplevelse trots allt.

Även om fotbollskarriären är avslutad så får förhoppningsvis Emil Mårtensson anledning att skapa nya TFF-minnen i sin nya roll i klubbens sportråd.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 6 juli, 2020
Kategori: A-lag