Fotograf: Björn Sandberg

Juniorlagsfotbollen i Sverige har liksom seniorlagsfotbollen påverkats hårt av covid-19 under våren. Först den 14:e juni fick TFF möjlighet att premiärspela i P19 Allsvenskan, och tre matcher in i serien går man på sommaruppehåll. Det har varit en minst sagt udda tillvaro för Jimmi Olsson och hans mannar.

TFF:s inledande tre seriematcher har resulterat i en seger och två förluster. Förlust i premiären mot Örgryte IS (2-4) följdes av en seger mot Mjällby AIF (2-1) och en förlust för en vecka sedan mot Kalmar FF (2-3).

- Vi tycker ändå att vi har blivit bättre för varje match de här tre omgångarna, säger Jimmi Olsson. Vi har fortfarande inte varit riktigt bra över 90 minuter i alla skeenden på planen, men vår bästa match gjorde vi senast.

- Det är många spelare som har utvecklats positivt, vilket egentligen är grundidén, att ligga så högt som möjligt och göra bra resultat för att få upp så många spelare som möjligt till A-laget.

Efter tre månader i princip helt utan matcher för laget, undantaget vissa av de yngsta i truppen som spelat några träningsmatcher med P17, var det mycket ovisshet inför seriestarten för två veckor sedan.

- Det blir svårt att veta var man står. Att träna är en sak, men att spela match är något annat. Det svåraste har varit att bibehålla form och fysik när man bara tränar, det är svårt att inte få tristess i det. Jag tycker ändå att grabbarna har gjort så bra de kan, berömmer Jimmi Olsson som samtidigt vill betona:

- Vi har full respekt för alla beslut som har tagits utifrån smittorisken, det har bara varit att gilla läget.

TFF-truppen består av spelare födda 2001 till 2003, och under våren är det många 02:or och 03:or som har givits speltid samtidigt som två av 01:orna, Totte Holmkvist och Kasper Harletun, frekvent varit en del av A-lagets verksamhet. Ytterligare en handfull P19-spelare har fått chansen i A-lagsträning under våren.

- Det är kul att de är i träning med A-laget. Kristian (Haynes) vet att det är viktigt och han gillar unga spelare. Vi har haft en del som varit uppe och tränat i olika omgångar, och det är nödvändigt för att det ska vara lite kortare steg och för att man ska få chansen i högre sammanhang.

Hur är årets spelargrupp?
- Jag får säga att det är en jäkligt bra grupp, den mest homogena gruppen jag haft, säger Jimmi Olsson. Det är många spelare som kan spela på olika positioner och många som gillar att jobba hårt. När vi väl var i fas i träningsspelandet i våras så var vi svåra att besegra, men vi har släppt in alldeles för mycket mål i serien för att vara lika skarpa nu. Det är en jäkla rolig grupp att jobba med, många nyfikna spelare som är roliga att följa.

P19 Allsvenskan avgörs i år genom en enkelserie om 13 matcher. Alla lag möter varandra en gång, och utifrån sluttabellen delas sedan lagen in i tre nya serier. Den översta tredjedelen gör upp om att bli mästare, lagen i mittenregionen möter varandra i en serie och den nedersta tredjedelen tävlar om att hålla sig kvar i Allsvenskan. TFF-truppen har inte satt upp något mål om slutplacering.

- Vi ska försöka vinna alla matcher vi spelar, men det primära målet måste ändå vara att hålla sig kvar för att säkra allsvenskt spel nästa år också, det är det första man ska titta på. Det är lättare för de här unga spelarna att bli bättre om de spelar matcher på högsta nivå i Sverige. Det är det viktigaste för hela verksamheten, avslutar Jimmi Olsson.

Efter tre poäng på tre matcher ligger TFF på plats 10 av 14 i P19 Allsvenskan Södra. I början på augusti drar serien igång igen, och då får TFF möjlighet att plocka nya poäng när serien går in i ett intensivt skede.

- Förhoppningen är att vi ska komma igång och få till bra resultat och lir. Det blir viktigt att ha formen direkt så att det inte går några matcher först. Det gäller att vara med från början, avslutar Jimmi Olsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 1 juli, 2020
Kategori: A-lag