Fotograf: Björn Sandberg

Även om han fick en minuts inhopp redan i premiären mot Halmstads BK, så var det kanske ändå hemmapremiären mot Östers IF som ger mest känsla av en riktig debut för Kasper Harletun. I paus bytte han av en skadad Fredrik Liverstam och fick därmed genomföra sin första hela halvlek i Superettan.

- Det är klart att det är en speciell känsla, säger Kasper Harletun. Det var lite nervositet och så, men jag tycker egentligen aldrig att det är fel med nervositet. Man ska ha lite nervositet när man spelar, annars kanske man blir för nonchalant.

Kasper Harletun gick in på högerbacken samtidigt som Isak Jönsson flyttades in i mittförsvaret.

- Denna matchen fick jag visa lite mer vad jag är för spelare och människa på planen, i Halmstad spelade jag bara de sista sekunderna för att stänga matchen och för att Herman (Hallberg) fick kramp.

17-åringen, som återvände till Trelleborgsfotbollen i höstas efter ett kort äventyr i den italienska fotbollen, har tränat kontinuerligt med TFF:s A-trupp så här långt under 2020. Han fick även en del förtroende i träningsmatcherna, och han är inte helt förvånad att chansen nu även dyker upp i serien.

- Både ja och nej, säger han. Det är en bra serie och vi har bra spelare, men samtidigt har vi inte så jättebred trupp och vi har många spelare skadade.

Den egna prestationen upplevde han var i enlighet med förväntan, även om han ångrar att han inte vågade mer i offensiven.

- Jag tyckte det gick helt okej, säger Kasper Harletun. Jag känner själv att jag kanske hade kunnat komma upp ett snäpp till i banan, men i och med att jag inte spelat match på länge och att det var första seniormatchen så är jag ändå nöjd.

Han upplevde även att han fick gott stöd från omgivningen.

- Alla lagkamrater pushade mig, och även tränarna hela tiden. Jag hade hjälp vid min sida hela tiden.

Vad betyder det för dig att få den här speltiden?
- Så klart betyder det väldigt mycket, säger Kasper Harletun. Som ung spelare betyder det mycket att få spela i en fin klubb, med bra spelare och bra tränare. Det är bra för min framtida fotboll.

Hur påverkar detta dina förväntningar på resten av säsongen?
- Just nu är det fokus match för match, men jag hoppas ju på att få speltid och visa ännu mer vad jag kan och utvecklas. I slutändan är det så klart ändå tränarna som bestämmer vem som ska spela.

Även om Kasper Harletun var nöjd med sin egen insats, så går det inte att komma ifrån att det finns en besvikelse kring matchens utgång. Efter tre poäng i premiären mot Halmstad kammade TFF noll i hemmapremiären mot Öster.

- Jag skulle nog säga att vi kom snett in i det i första halvlek, sen förlorade vi tyvärr mycket närkamper och dueller i första halvlek. Efter att ha snackat i omklädningsrummet i paus så tycker jag att vi sköter andra halvlek bättre, vinner mer bollar och kommer till fler avslut, säger Harletun och fortsätter:

- Denna match hade vi stolpe ut, men förra matchen var det stolpe in, konstaterar Kasper Harletun. Det är bara att tänka vidare på nästa match.

Dagen efter match, i onsdags, körde laget ett lättare pass och under torsdagen har man varit lediga. Nu gäller det att glömma tisdagen och skifta fokus till nästa omgång.

- Det var ju så klart en stor besvikelse, men som jag sade innan så kan man vara besviken i 24 timmar, precis som att man är glad i 24 timmar när man vunnit. Nu är det bara att tänka om på nästa match igen.

Nästa omgång går av stapeln på söndag när TFF gästar nykomlingen Ljungskile SK på bortaplan.

- Jag har inte så mycket koll på Superettanlagen, men det som jag tror krävs är att vi spelar som ett lag, säger Harletun. Att vi löper tillsammans, vinner tillsammans och förlorar tillsammans. Vi ska lita på varandra och huvudsaken är att vi gör det tillsammans.

Hur ser du på möjligheterna att slå dig in i startelvan?
- Möjligheterna finns där ju, men sen är det upp till mig att visa för Kristian (Haynes) och Alex (Tengryd) att jag ska spela. Jag ska bara visa att det är jag som ska spela, sen är det de som tar ut laget. Det är bara till att fortsätta kämpa, avslutar Kasper Harletun. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 25 juni, 2020
Kategori: A-lag