Fotograf: Björn Sandberg

Imorgon söndag är det efter lång väntan äntligen dags för TFF att dra igång fotbollssäsongen. Damerna tar sig an Dösjöbro IF på Vångavallen i en publikfri tillställning. Nyförvärvet Elina Lenir från LB07 ser fram emot premiären.

- När vi fick besked att sätta igång så var det ren glädje, säger Elina Lenir. Även om vi inte får ha publik, det betyder ändå ganska mycket med alla på läktaren, så är det ändå skitskönt att få sätta igång. Det är mycket glädje i laget, en lättnad att säsongen äntligen ska få börja.

Trots långt uppehåll från matchspel har TFF-truppen tränat på hårt. Fyra pass i veckan, varav ett pass som man försökt hålla matchlikt med avseende på tempo och intensitet. Nu ska allvaret dra igång, vilket frambringar en viss anspänning.

- Man är lite nervös, det var ju ett tag sedan man spelade match, så det är lite pirr i magen, konstaterar Elina Lenir. Men det ska bara bli jätteskoj att äntligen få gå ut på Vångavallen, framför allt eftersom jag aldrig har spelat där. Det är nästan mer lättnad och en känsla av glädje än att man är nervös, så det ska verkligen bli kul.

Elina Lenir är bara ett av flera TFF-förvärv som anlänt till årets trupp med erfarenhet av spel på högre nivå. Eftersom Division ett i år kommer att avgöras genom en enkelserie, så kommer det bli klart färre matcher än normalt. Det gäller således för spelarna att prestera på topp för att få ta del av den mer begränsade speltid som erbjuds.

- Det är väldigt många bra spelare och med hög konkurrens i truppen, säger Lenir. Det krävs verkligen att man är på topp varje träning och att man visar att man vill spela. Det är få matcher och varje match blir som en seriefinal nästan. Det krävs att alla är på topp, för här är det bästa man som ska spela. Det blir bra tempo och nivå på träningarna när det är så, så jag ser det bara som positivt.

Elina Lenir har fått känna på fotboll på högsta nivå i Sverige under tre år i LB07. Förra året gjorde hon tre starter i ett LB07 som degraderades från Damallsvenskan. Totalt har det blivit 10-20 A-matcher under de senaste tre säsongerna, med såväl inhopp som starter medräknade. Det är viktig erfarenhet som Lenir tar med sig till TFF, och den tar sig uttryck på olika sätt.

- Framför allt tempot, att det krävs att man snabbt driver runt bollen. Man ska låta bollen göra jobbet, som man brukar säga. Man behöver spela en snabb fotboll och göra det svårt för motståndarna. Det krävs en noggrannhet i allt man gör, för man blir så enormt straffad när man gör fel på planen.

Hur trivs du i TFF?
- Jag trivs extremt bra i klubben, med truppen och hela ledarteamet. Jag har blivit väldigt bra mottagen av alla i och runt laget, så jag ser jättepositivt på denna säsong. TFF har gett ett väldigt bra intryck, en väldigt professionell klubb, vilket jag tycker är jättekul. Ett helt perfekt val för mig.

Hur bra känner du att TFF är i år?
- Jag tycker att vi som lag är i väldigt bra form. Vi har haft bra upplägg på träningarna, och det känns som att alla verkligen är i sin bästa form inför söndag. Det ska bli kul att se hur det går.

Elina Lenir har inte spelat match sedan TFF träningsspelade mot Hyllie IK under första veckan i april. Självklart är det svårt att veta var man står gentemot konkurrenter när man inte matchats mot andra lag på över två månader. Men Elina Lenir känner sig ändå trygg med laget TFF har till sitt förfogande.

- Här handlar det mer om att ha fokus på sitt eget spel och verkligen känna sig säkra på det, men sen är det svårt att veta var man står i förhållande till de andra lagen, resonerar Elina Lenir. Det handlar om att förbereda sig ordentligt och spela den fotboll som vi vet att vi kan spela.

Hur går det på söndag?
- Jag tror att vi har stora möjligheter mot Dösjöbro. Jag ser inget annat än en vinst på söndag, men det krävs verkligen att vi går in och gör jobbet och spelar en bra fotboll. Man får inget gratis i den här serien, utan det krävs att vi är där varje match, så jag hoppas på tre poäng och att vi kan inleda serien med en bra känsla.

TFF - Dösjöbro IF har avspark klockan 13:00 på Vångavallen på söndag.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 13 juni, 2020
Kategori: A-lag