Fotograf: Björn Sandberg

Om lite mer än en vecka går TFF:s fotbollsskola 2020 av stapeln. Trots coronatider ligger antalet anmälda på samma nivå som ifjol. Stefan Jönsson är huvudansvarig för fotbollsskolan, och han är laddad för att dra igång efter en tid av förberedelser.

- Jag ser alltid fram emot fotbollsskolan enormt mycket, säger Stefan Jönsson som gör sitt femte raka år som ledare på fotbollsskolan.

Även i år är fotbollsskolan uppdelad på två olika veckor, där barn födda 2011-2013 medverkar under vecka 25 och barn födda 2007-2010 medverkar under vecka 26. Förra året låg antalet deltagare på ungefär 80 barn per vecka, och antalet anmälda nu vittnar om att det blir liknande antal i år.

- Vi var inte säkra på hur det skulle funka med corona, men gör man bara det anpassat så anade vi ändå att det skulle funka, säger Stefan Jönsson. Just av anledningen att ingen kommer åka utomlands i sommar, så kan detta bli barnens enda grej på sommaren.

Alla aktiviteter kommer att hållas utomhus, även lunchen som kommer att genomföras i mindre grupper. Fotbollsutövandet kommer att ske på större ytor och i mindre grupper om 20 personer, och inga stora samlingar av alla deltagare kommer att genomföras. Dessutom kommer det vara obligatorisk handtvätt före och efter lunch, och ingen publik kommer att välkomnas.

- Jag är övertygad om att vi kommer få till en väldigt rolig och bra fotbollsskola för alla, säger Stefan Jönsson med emfas.

Stefan Jönsson och Martin Biärsjö är huvudledare under veckorna. Till sin hjälp får de ett flertal andra ledare i olika åldrar, där flera av dem är verksamma inom föreningen och har erfarenhet av fotbollsskolan från tidigare år. Dessutom har Hanna Lundell från damlaget tagit ledigt från sitt arbete för att vara med som ledare under en av veckorna.

- Det skapar en annan trygghet, pondus och kunskap när vi har olika typer av ledare. Det är inte bara en viss ålder som är ledare, säger Stefan Jönsson.

Det är två veckor med full fart, men med fotboll, glädje, gemensam, tillhörighet och kamratskap i fokus.

- Sista dagen är man helt utmattad, då tänker man att det är sista året, men sen en dag senare tänker man att nu kör vi nästa år igen. Det är oerhört roligt, säger Stefan Jönsson och fortsätter:

- På en vanlig träning kan det vara ganska strikt och bestämt, men här är det bara glädje. Här får även de som inte spelat fotboll i lag vara med och hitta kärlek till fotbollen, och den som spelat fotboll i tio år får vara med. Vi anpassar oss efter det och hittar vägar för alla, avslutar Stefan Jönsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 6 juni, 2020
Kategori: A-lag