Fotograf: Björn Sandberg

I fredags gavs klartecken för start av Superettan, och tisdagen den 16:e juni är det premiär borta mot Halmstads BK. TFF:s nyförvärv Herman Hallberg ska äntligen få göra tävlingsdebut i den blå tröjan, och det ser han fram emot.

- Självklart så blev jag jätteglad över beslutet som gavs, säger Herman Hallberg. Jag har bara gått och väntat på att spela matcher, så det ska bli superkul att få tävla igen.

Det har nu gått knappt tre månader sedan TFF, liksom övriga svenska klubbar, stoppades från att spela match. Istället är det träning, och åter träning, som har stått på schemat.

- Det har varit ovisst, man har inte fått veta någonting utan bara varit helt i dimman, säger Hallberg. Det har varit påfrestande, men hälsan går i första hand och det tycker jag så klart är helt rätt. Men det har varit jobbigt mentalt att inte veta.

Hur har det påverkat motivationen?
- För mig har det inte varit något jätteproblem. Med ny klubb så har mycket för mig handlat om att komma i ni laget och att hitta min roll, så för min del har inte motivationen varit något problem.

Efter fyra allsvenska säsonger med Kalmar FF valde 23-årige Herman Hallberg i början på februari att ta sig an en ny utmaning genom att skriva på för Trelleborgs FF i Superettan. Efter fyra månader i Sveriges sydligaste elitklubb har han kommit in i sin nya tillvaro.

- Jag är jättenöjd, säger Herman Hallberg. Jag har kommit in i gruppen bra och även kommit in bra i laget på planen. Jag tycker att man ser en stor förändring från tidigare i våras och nu. Vi är mycket mer samspelta som lag, vi vet vad vi ska göra på planen och är allmänt bättre.

Hallberg debuterade i TFF-tröjan mot Nykøbing FC den 15:e februari på Vångavallens D-plan. Därefter hann han spela ytterligare tre matcher innan coronapandemin satte stopp för mer spel. Han ser dock inte det låga antalet spelade matcher som ett problem.

- Jag har kommit in i det bra och jag vet hur de vill använda mig, och jag känner mig trygg i det, säger Herman Hallberg. De vill ha mig som en av två innermittfältare som är med och sköter uppspel men även tar stort ansvar defensivt.

Hur är din form?
- Jag känner mig väldigt stark faktiskt. Sen har man inte spelat träningsmatcher, så det var ett tag sedan man körde större spel, men jag känner mig jättestark och i fin form faktiskt.

Vad är det för fotboll TFF skall spela i år?
- En ganska rak fotboll, där vi håller laget kompakt och är tajta mellan lagdelarna. Sen blixtrar vi till framåt och är effektiva i omställningsspelet. Vi ska hålla bollen inom laget och förhoppningsvis bjuda på bra fotboll.

Känner du någon oro eller osäkerhet kring var ni står med tanke på att det var så länge sedan ni spelade matcher?
- Det skulle jag inte vilja påstå. Klart att vi inte fått svart på vitt, men jag känner ingen oro kring det. Vi hade match mot Öster innan det bröts, och då tyckte jag vi spelade bra fotboll. Vi ska fokusera på vårt och spela vårt spel, så tror jag att det kommer gå riktigt bra.

Att seriestarten äger rum utan att några träningsmatcher har avverkats i närtid dessförinnan ser Herman Hallberg inga problem med.

- Det ser jag positivt på, nu har vi gått och väntat på att spela, så då kan vi lika bra dra igång direkt, säger Hallberg och fortsätter:

- Det är klart att med bästa förutsättningar så hade vi väl haft någon match innan, men nu är läget som det är. Vi kan inte göra mycket åt det, så det är bara att blicka framåt och gnugga på.

Hur kommer det bli att spela utan publik?
- Det är väl klart att det kommer kännas lite speciellt de första matcherna, men sen tror jag man kommer komma i ni det också. Klart att det kommer vara tråkigt att inte ha fansen på plats, man får ju alltid några procent extra av fansen, men vi får hitta andra sätt att få upp de procenten nu.

Nu väntar ytterligare två träningsveckor innan premiären går av stapeln borta mot Halmstad den 16:e juni.

- Jag har längtat oerhört länge, så det ska bli oerhört skönt att drar igång med matchspel. Det ser jag fram emot oerhört mycket, avslutar Herman Hallberg.

Premiären mot Halmstads BK följs av Östers IF hemma den 23/6 och Ljungskile SK borta den 28/6.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2 juni, 2020
Kategori: A-lag