Fotograf: Björn Sandberg

Under fredagsmorgonen kom det efterlängtade beskedet om att svensk fotboll får grönt ljus för att starta tävlingsverksamheten. Detta innebär att förhoppningen om att premiärspela i Superettan den 14:e juni blir verklighet.

- Jag känner mig väldigt positiv och glad kring det beslut som har fattats, det är en klar lättnad utifrån den situation vi har befunnit oss i, konstaterar TFF:s huvudtränare Kristian Haynes.

TFF-ikonen har förberett sig inför sin första hela säsong som huvudansvarig tränare, men så här långt har inte fotbollsåret blivit som man väntat sig. Coronapandemin har tagit makten över stora delar av samhället, och fotbollen har inte varit något undantag. Den svenska säsongstarten är försenad med två månader, men nu bedömer Folkhälsomyndigheten att idrotten kan starta sin verksamhet i juni.

- Man har själv spekulerat i olika scenarier, och man har varit orolig för att det inte skulle bli något alls. Det här har också gett en bild av fotbollens och idrottens betydelse för samhället. Det har varit helt stilla, och idrotten har en stor funktion.

När Superettan går av stapeln i mitten på juni har det gått närmare sju månader sedan lagen senast spelade seriematcher. Inledningen på 2020 innehöll både tränings- och cupmatcher för lagen innan pandemin bröt ut, men nu har det varit stiltje under två och en halv månad. Några träningsmatcher tillåts inte heller spelas de närmaste veckorna innan serien går igång.

- Förutsättningarna är som de är, konstaterar Kristian Haynes. Jag lägger ingen större vikt vid det, utan jag är bara glad att det kommer igång och inser att vi inte kommer få allt. Det viktigaste är att det är samma för alla och att vi kommer igång. Jag hade inte velat senarelägga det för att få några träningsmatcher innan.

Förbudet mot sammankomster för fler än 50 personer står dock kvar tills vidare, vilket innebär att fotbollen, åtminstone till en början, kommer att spelas inför tomma läktare. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade på en presskonferens under fredagen att förbudet lär ligga kvar över sommaren.

- Matcher utan publik hade man svårt att se från början, men när man har gått igenom den resan som vi har gjort så är det för mig personligen inte så farligt, även om jag tycker fotboll ska spelas för publik, säger Kristian Haynes.

TFF tog paus från den kollektiva träningen tre veckor in i mars, men efter att ha återupptagit träningen igen den första april då har nu laget tränat på bra under nästan två månader. Kristian Haynes förklarar att man försökt utforma träningsupplägget på ett sätt som får veckorna att påminna om när matcherna är igång, med både högbelastande faser och återhämtande faser i syfte att komma in i rätt rytm. Istället för att spela match på lördagar har man lagt veckans tuffaste pass då, exempelvis.

- Det är jättesvårt att veta var man står, precis som för alla andra lag, säger Haynes. Det jag kan se med ögat på träningarna är att vi gör saker bättre och bättre. Känslan från träningarna är bra, men var vi står mot konkurrenter visar sig inte förrän vi drar igång. Jag känner samtidigt tillfredsställelse att ha fått jobba med längre förberedelser med spelarna, det tar alltid tid att sätta relationer.

Skademässigt är det fortsatt Bozidar Velickovic, Henrik Johansson och Mouhammed-Ali Dhaini som lider av längre skadefrånvaro. Velickovic opererade knäet i december, men konstant nya bakslag i rehabträningen har inte gjort det möjligt för honom att komma tillbaka till fotbollen ännu. Johansson och Dhaini är däremot på gång och båda har börjat medverka i delar av fotbollsträningen. Isak Jönsson stukade foten för tre veckor sedan, men väntas öka den kollektiva träningen nästa vecka. I övrigt är truppen frisk, och Kristian Haynes kan komma att ha många spelare tillgängliga till premiären om cirka två veckor.

Under fredagseftermiddagen presenterades även spelprogrammet för de tre första omgångarna. Av det framgår att TFF inleder borta mot Halmstads BK, följt av Östers IF hemma och Ljungskile SK borta. Resterande delar av programmet sätts i sinom tid.

- Man har fått ett litet extra sug av fotbollen kanske när det varit borta. Nu gick man från ett mentalt läge där allting var ovisst, till bara wow. Det känns väldigt härligt och bra, så let´s go, avslutar Kristian Haynes.

Se mer information om seriestarten här.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 29 maj, 2020
Kategori: A-lag