Fotograf: Björn Sandberg

När Kasper Harletun i höstas lämnade äventyret i den italienska fotbollen så blev hemorten Trelleborg och moderklubben TFF det naturliga valet för 17-åringen. Nu tillhör han formellt klubbens P19-lag, men han tränar kontinuerligt med A-laget och hoppas på Superettan-debut senare i år.

- Jag trivs jättebra i TFF. Det är många bra träningar, bra tränare, bra spelare som tar hand om en och allt runt omkring är bra, säger Kasper Harletun och förtydligar:

- Sammanhållningen som finns i klubben, samhällsinsatserna som görs är bra och det känns som att befolkningen i Trelleborg bryr sig om TFF.

Kasper Harletun är uppvuxen i Trelleborg och som 5-åring inledde han fotbollskarriären i TFF:s pojklag. Som 10-åring ville han testa lyckan i Malmö FF, innan han som 15-åring flyttade ytterligare några mil norrut till Helsingborgs IF:s akademilag.

När den italienska klubben Bologna FC visade intresse att värva Harletun till sitt U17-lag i inledningen på 2019 så kunde han inte tacka nej. I januari förra året gick flytten från Helsingborgs IF till Bologna FC.

- Första halvåret i Bologna så var allting jättebra, berättar Kasper Harletun. Jag bodde bra och träningsanläggningen var bra, men efter sommaruppehållet blev jag utlånad till Carpi för att få speltid i deras U19, och där trivdes jag inte lika bra.

Trivsamt hotellboende med bra mat och goda förutsättningar i Bologna FC byttes mot en sämre tillvaro i den betydligt mindre klubben Carpi FC. Kasper Harletun bosattes i ett hus med tio kamrater i U19-laget och maten som spelarna serverades var bristfällig. Klubben skulle stå ansvarig för kost och boende, men förutsättningarna som gavs var inte tillräckligt bra.

Harletun trivdes inte med tillvaron i Carpi och han gick ner jättemycket i vikt. När hans föräldrar kom och hälsade på i oktober månad och blev varse om sonens situation så uppmanade de honom att flytta hem till Sverige, vilket också blev fallet.

Efter någon vecka på hemmaplan lyfte han telefonen och slog en signal till sin moderklubb, Trelleborgs FF, i slutet på oktober månad. Inledningsvis tränade han bara med P19, men efterhand fick han även chansen på A-lagets pass.

Vid dagens datum tillhör Kasper Harletun formellt TFF:s P19-lag, men han tränar kontinuerligt med A-truppen. Det återstår att de i vilket sammanhang han kommer att matchas när säsongen drar igång.

- Huvudsaken för mig är att få speltid, sen om det är P19, U21 eller A-laget spelar inte så stor roll. Alla vill vara i A-laget och spela, men huvudsaken är att man får speltid. Det är inte så jättestor skillnad egentligen, bara man får speltid.

Under träningsmatcherna i början på det här året har också Kasper Harletun fått en del speltid i A-laget, vilket ger hopp inför framtiden. Målet är att få ett A-lagskontrakt, även om han inte funderar så mycket i de banorna nu.

- Så klart hoppas man på ett kontrakt, säger Harletun. Men jag fokuserar på träningarna, försöker konkurrera med de äldre spelarna och lägger inte så mycket energi på något annat. Man vet inte heller hur det blir nu under corona, plus att det är tuffa tider med ekonomin.

Hur står du dig jämfört med de ordinarie A-spelarna?
- Med tanke på att jag tränat med A-laget i en period nu så är det väl tecken på att jag står mig ganska bra, och att jag klarar av den nivån. Sen självklart finns det saker att förbättra, det finns det alltid.

Hur ser du på dina utvecklingsmöjligheter i TFF?
- TFF är ju en klubb som satsar på unga spelare, så jag ser mina möjligheter att utvecklas här som ganska stora. Jag vill ju komma upp till A-laget, så prio ett är att få A-lagskontrakt, sen får man ta det därifrån.

Var finner vi dig på planen?
- Helst så spelar jag innerback, men nu har jag kört som ytterback i TFF ett tag, och det känns som att jag börjar komma in i den rollen mycket bättre. Det känns tryggt både som mittback och ytterback.

När Kasper Harletun började träna med TFF hade laget just avslutat en jobbig säsong i Superettan, som trots allt innebar säkrat kontrakt efter 0-0 i sista omgången mot GAIS på Gamla Ullevi. Harletun menar att det är en väsentlig skillnad på laget då och nu.

- När jag kom in kändes det som att det var låg energi, konstaterar han. Ingen hade glädje och det fanns ingen vinnarmentalitet. Nu är det ny säsong, det har kommit vissa nyförvärv och bra tränare, vilket gör att det känns som att det finns glöd i laget och det ser bra ut på träningarna.

Vilka möjligheter ser du för laget i år?
- Jag tror faktiskt väldigt starkt på den här truppen i år, jag tror det kommer gå mycket bra. Jämfört med vad andra tror, så tror jag vissa kommer bli chockade. Det känns som en riktigt bra trupp i år.

Tillbaka i Sverige efter Italien-äventyret har Kasper Harletun blivit en erfarenhet rikare. Något avtryck i den italienska fotbollen blev det inte, i alla fall inte den här gången, men nu satsar han härnäst på att göra avtryck på hemmaplan istället i TFF:s blå tröja.

- Jag vill få så mycket speltid i P19 och U21 som möjligt i år, och sen kanske få hoppa in och göra debut i Superettan, avslutar Kasper Harletun.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 17 maj, 2020
Kategori: A-lag