TFF:s CSR-arbete fortsätter hitta nya vägar för att engagera sig på ett samhällspositivt sätt. I fredags kom över 70 tjejer till tjejkvällen på Vångavallen, och det var idel positiva miner.

- Vi är helnöjda, säger Stefan Jönsson, CSR-ansvarig i TFF. Det var många garv hos ungarna, och det gillar vi. Vi får ofta väldigt bra respons efteråt, folk är väldigt tacksamma för det vi gör och tjejerna är glada.

Tjejkvällen arrangerades i samarbete med Akea och Leaders Söderslätt och var föreningens första arrangemang av just det här slaget. Tidigare har emellertid ”Öppen hall-kvällar” arrangerats i Trelleborgs kommun med möjlighet för ungdomar att aktivera sig på fredagskvällar, men nu var arrangemanget specifikt riktat till tjejer och det hölls utomhus.

Upplägget för tjejkvällen då? Mellan klockan 17 och 20 välkomnades alla tjejer till Vångavallens träningsplaner för att spela fotboll och delta i andra aktiviteter i en avslappnad miljö. Kvällen omfattades inte av några måsten eller tvång för de som deltog, utan det var helt fritt för tjejerna att umgås med fotboll och aktiviteter i centrum.

- På en vanlig fotbollsträning finns det måsten, det är lite som i skolan, säger Stefan Jönsson. Man har uppvärmning, sen är det någon övning, sen avslutar man med spel, och det pågår under en viss tid. Här blir det mer frivilligt och spontant, man kan göra som man vill och hur länge man vill. Jag tror många tycker det är skönt när det annars är strukturerat.

Närvarande fanns även spelare och tränare från TFF:s damlag. För de tjejer som ville fanns möjlighet att genomföra ett kortare pass under A-lagstränarnas ledning. A-lagsspelarna bjöd också till på olika sätt

- Damspelarna är sociala och helengagerade när de kommer hit, det är en styrka hos dem, berömmer Jönsson. Småtjejerna kan prata om det länge sen, det skapar förebilder som man inte kan få på ett bättre sätt.

Stefan Jönsson har varit ansvarig för CSR-arbetet i Trelleborgs FF sedan ett knappt halvår tillbaka. För närvarande har han även god hjälp av Martin Biärsjö, annars ansvarig för e-sport-laget, vars serie är uppskjuten till följd av corona. Arbetet med att engagera klubben på ett samhällsmässigt plan pågår för fullt.

I förra månaden gjordes en punktinsats på äldreboenden i Trelleborgs kommun, innebärande att spelare och ledare från föreningen kom på besök och lattjade med bollar och pratade fotboll på behörigt avstånd. I fredags var det som sagt debut för tjejkvällen, och mitt i allt detta pågår ett engagemang för Kvinnojouren.

- Alla kvinnojourer i hela landet har det tufft och deras boenden är fullbelagda, de saknar kläder och andra produkter, säger Jönsson. Vi var i kontakt med Kvinnojouren Söderslätt och har därefter försökt få fram grejer via vårt kontaktnät. Nu har vi fått in jättemycket kläder, cyklar, hjälmar och annat som kan vara till deras hjälp.

Stefan Jönsson säger att coronapandemin försvårar mycket av CSR-arbetet, men att föreningen försöker hitta lösningar med anpassningar. Tjejkvällen i fredags kunde exempelvis genomföras för att man vistades utomhus och höll viss social distans vid samlingar och dylikt.

Samtidigt öppnar coronakrisen upp möjligheter för TFF att bidra till samhället i en tuff tid där arbetslösheten ökar och många lider av tristess. Stefan Jönssons säger att det finns planer på nya former av samhällsarrangemang efter sommaren.

- Vår målsättning är att under hösten få till aktiviteter med motion och rörelse, någon form av träffpunkt för arbetslösa, men ännu är inget helt spikat, säger Jönsson.

Arrangemanget med tjejkvällar var det första för föreningen, men definitivt inte det sista. Under sommaren kommer totalt åtta stycken kvällsarrangemang likt detta att arrangeras, dels enkom för tjejer men även för både tjejer och killar.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 12 maj, 2020
Kategori: A-lag