Fotograf: Björn Sandberg

TFF har värvat in flera spelare från högre sammanhang inför årets Division ett-serie. En av dem är Edina Filekovic som har såväl allsvenska matcher som Champions League-spel med FC Rosengård på sin meritlista. De senaste säsongerna har dock speltiden varit knapp, och nu hoppas hon på en nystart i TFF.

- Jag kände att det viktigaste för mig just nu var att hitta en klubb att få lite speltid i, och samtidigt ha bra förutsättningar att gå klart skolan, säger Filekovic. Det kan vara bra att ta ett steg tillbaka, för att kunna fokusera både på fotboll och skola. Då var Trelleborg ett bra alternativ.

21-åriga Edina Filekovic är boende i Malmö och läser till biomedicinsk analytiker på Malmö universitet med ett år kvar till examen.

Fotbollsmässigt har dock skadeproblem i vaden stått i vägen för Filekovic så här långt i vår. Efter sin ankomst till TFF i mars hann hon med ett halvt träningspass och en halv träningsmatch mot Åhus innan olyckan var framme. Nu har hon dock tränat för fullt i cirka två veckor.

- Jag tycker att det har känts bra i övrigt, säger Filekovic, som är tänkt som ytterback i TFF. Jag kom in ganska sent i truppen, men har blivit välkomnad på ett jättebra sätt av både spelare och ledare. Det är en bra grupp att komma in i.

Precis som för övriga lag i Fotbollssverige är det stor ovisshet som råder för TFF-damerna i nuläget. Laget tränar för närvarande på med fyra pass i veckan, men när matcherna kan gå igång är i skrivande stund oklart.

- I slutändan så är det matcherna som man vill spela, säger Filekovic. Det blir mentalt jobbigt att bara träna, men man har respekt för vad som händer i världen. Man får försöka se lösningar på det, se det som en möjlighet att träna mer och finslipa små detaljer inför serien.

Edina Filekovic är född och uppvuxen i Malmö. Fotbollskarriären inleddes som femåring i FC Malmö där hon spelade med killar fram till hon fyllde nio. Vid nio års ålder gick flyttlasset till Husies flicklag, innan hon två år senare lämnade Husie för elitsatsning i LDB FC Malmö.

Vad är ditt mål med fotbollen?
- Just nu är målet att bara kunna bidra så mycket som möjligt, bidra med de kunskaper jag har och besitter. Förhoppningsvis kan det leda laget till en bra placering i serien, sen vad framtiden har att erbjuda får man se. Jag lever i nuet och väljer att fokusera på det närmsta. Man ska lägga fokus på det man kan påverka.

Hur ser du på TFF:s potential?
- Vi har ganska många spelare, det är väldigt stor konkurrens och väldigt bra spelare. Högre konkurrens gör det svårare för tränaren att ta ut laget, vilket innebär att man måste prestera för att spela. Jag ser att vi har en väldigt bra potential, och jag tror att vi kan komma väldigt långt med det lag vi har.

Vad är målet med kommande säsong?
- Målet är självklart att ta oss upp till Elitettan. Vi måste fokusera på att ta en match i taget, för som det ser ut nu kommer det vara en enkelserie. Varje match räknas. Vi ska bara ta en match i taget och leva i nuet, och sen förhoppningsvis ta oss upp i Elitettan.

Det är i skrivande stund oklart exakt när TFF-damernas serie kommer att starta, men förhoppningen är fortsatt den 15:e juni. Till följd av coronapandemin har Skånes Fotbollförbund alltså beslutat om en enkelserie för damerna.

- Det är hälften av matcherna vi ska spela viket innebär hälften så många poäng att spela om. Varje poäng kommer betyda jättemycket, både på gott och ont. Samtidigt vill vi spela så många matcher som möjligt, så det är tråkigt att det bara blir hälften av matcherna, men vi har respekt för det som händer i omvärlden, avslutar Filekovic.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 6 maj, 2020
Kategori: A-lag