Mattias Kronvall är inne på sin nionde vår som klubbdirektör i Trelleborgs FF, men våren 2020 kommer sannolikt gå till historien som den mest annorlunda han upplevt. Medarbetarna på kansliet är permitterade, liksom spelarna i herrtruppen, och trots att det snart är maj månad så är det ingen som egentligen vet när fotbollssäsongen kommer att starta.
- När vi åkte ner i Division ett så upplevde vi det som det värsta stålbad vi varit med om, men då visste vi i alla fall vilka intäkter vi hade att röra oss med, säger Mattias Kronvall. Det vet vi inte idag, och vi vet inte heller hur länge det kommer påverka oss, vilket gör det väldigt svårt.
I början på april presenterade Trelleborgs FF:s styrelse en kalkyl som uppvisade ett underskott om 5-7 miljoner för säsongen 2020 till följd av coronapandemins utbrott. Veckorna som har följt därefter har inneburit många förändringar i verksamheten, om än tillfälliga.
Mattias Kronvall är verksamhetens enda anställda som inte har permitterats, utan istället har han gått ner i lön. Kronvall menar att alla måste bidra på något sätt, och för styrelsen var det tvunget att klubbdirektören skulle vara kvar på full tid. För att klubben ska ta sig igenom den här situationen var det dock nödvändigt att genomföra förändringar för personalen i syfte att få ner kostnaderna.
- Det var ett måste, säger Kronvall. Framför allt med den här osäkerheten om vi kommer igång och när vi kommer igång, och om vi kommer igång med publik eller utan publik. Just nu är det lite status quo där vi ligger och avvaktar på vissa saker.
Han fortsätter:
- För de permitteringar och lönesänkningar vi har gjort så är vi tacksamma för den respons vi får. Även om det var ett tufft beslut vi kom med så var alla förstående och hittade snabbt lösningar.
Med anledning av personalförändringarna sitter numera Mattias Kronvall ensam på kansliet under många av veckans dagar. De flesta är permitterade på 60 procent, vilket innebär arbete under 16 timmar i veckan, och då har ett antal av dem tjänster på planen.
För de inom personalstyrkan som arbetar med sälj och event var permitteringarna logiska av fler skäl än ekonomiska. Inställda matcher, uteblivna möjligheter att anordna evenemang för samarbetspartners och många samarbetspartners som själva har ekonomiska svårigheter har helt enkelt inneburit att där är mindre dagligt arbete att göra.
Hur utmanande är situationen?
- Situationen är otroligt, otroligt tuff för föreningen, säger Mattias
Kronvall. Dels visar vår kalkyl på ett underskott om 5-7 miljoner, vilket är
ett enormt tapp för föreningen. Sen har vi den här osäkerheten över vad det
innebär framåt på längre sikt. Det känns som att vi snabbt åkte ner från en
våning utan att passera entrén, vi åkte rätt igenom utan att stanna, på bara en
månads tid.
Mattias Kronvall säger att föreningens stora intäkter är uppdelade i tre olika segment. Ett av dem omfattas av stöd från samarbetspartners, ett andra segment innebär evenemangsintäkter i samband med matcher och övriga event, och det tredje innebär intäkter från Svensk Elitfotboll (SEF) avseende teve-avtal och sponsorpengar. De två förstnämnda omfattas av en stor osäkerhetsfaktor för det här året. Kronvall menar trots allt att klubben känner av ett stort stöd utifrån.
- Det är otroligt positivt, säger Kronvall. Jag tror att vi är en förening som jobbar väldigt nära våra samarbetspartners. Vi ordnade en mindre nätverkslunch utomhus där vi inte fick vara lika många som vi brukar, och vi fick en otrolig respons. Föräldrar till ungdomsspelare hör av sig och frågar hur de kan stötta oss och folk har kommit upp på kansliet med chokladaskar. Det uppskattas enormt mycket.
Efter att TFF rapporterade om det beräknade underskottet och efter att åtgärder kring minskning av kostnader börjat planeras så uppmanade också klubben sina anhängare att lösa medlemskap. Har man ett TFF-blått hjärta så ska man självklart vara medlem i sin förening. Sedan början på april har också antalet stödmedlemmar ökat stort.
- Det viktigaste för oss i det här var att inte gå ut och be om stöd förrän vi i klubben vidtagit aktiva åtgärder, menar Mattias Kronvall. Det handlar om respekt mot omvärlden, man ber inte om pengar förrän man gjort något själv. När vi sedan hade agerat med permitteringar och lönesänkningar så kunde vi lansera detta. Varenda krona är viktig, därför är det otroligt att se hur folk sluter upp. I sådana lägen är det otroligt att jobba i en förening, och ännu bättre är det att jobba i Trelleborgs FF, som är det man brinner för.
Hur mycket vågar ni blicka framåt i dessa tider?
- Du måste gasa, bromsa, vara realist och allt annat samtidigt. Men jag tror
det är viktigt i dessa tider att våga titta framåt, på de mål och ambitioner vi
har med klubben och att vi fortsätter ha dem tillsammans. Sen måste vi vara
beredda på att det kommer att ta längre tid, med fler vägbulor längs vägen. Vi
kanske får gå tillbaka något steg för att kunna gå framåt igen. Men det är
viktigt att inte fastna här nu, vi måste vara medvetna om risken, men också
fortsätta blicka mot de mål vi satt upp.
För närvarande är förhoppningen att starta Superettan den 14:e juni, efter att SEF-klubbarna haft ett klubbchefsmöte tidigare i veckan. Samtidigt är det inte fotbollsklubbarna som har sista ordet i denna fråga. Allting handlar om hur spridningen av coronaviruset fortsätter att utvecklas och vilka beslut Folkhälsomyndigheten tar med anledning av det.
- Vi får förhålla oss till den 14:e juni och göra all planering utifrån det, men samtidigt måste vi vara flexibla och anpassningsbara utifrån de beslut som tas, något mer kan vi inte göra, konstaterar Kronvall. Det är tufft för många i samhället, både privat och företagsmässigt.
Mattias Kronvall fortsätter:
- Man har abstinensbesvär själv, man är van vid att leva med
fotboll. Därför är det härligt att ungdomarna i alla fall är igång och tränar.
Man får bara hoppas att det är en positiv trend och att planerna kan hålla.