Fotograf: Björn Sandberg

Hampus Nilsson bytte Falkenbergs FF mot Trelleborgs FF inför det här fotbollsåret. Ännu så länge har han inte fått visa upp sig för publiken på Vångavallens huvudplan, men trots att matcherna saknas så är han tillfreds med sin nya tillvaro.

- Jag tycker att det har känts väldig bra, konstaterar Hampus Nilsson. Det är väldigt härliga killar i laget och en inkluderande ledarstab som vet vad de vill. De inkluderar spelarna i spelidén och låter oss utvecklas på rätt sätt, så jag tycker att allt har varit överraskande bra.

På vilket sätt inkluderar ledarstaben spelartruppen?
- Det är klara direktiv, högt i tak, man kan komma med input och de lyssnar på vad spelare säger ifall någon inte förstår. De är väldigt bra på att lyssna på spelarna, se till vad truppen behöver och är allmänt riktigt bra mot oss.

Vad har du fått för intryck på träningsplanen?
- Jag tycker att vi tar steg varje dag. Man måste tänka på att vi jobbar väldigt hårt för att täppa till där bak. Det blev lite väl många insläppta bollar förra året, och där lägger vi en grund nu. Vi har en tydlig idé om hur vi jobbar i försvarsspelet, och vi har sett på de träningsmatcher vi spelat att det funkat. Jag tycker att vi börjar ta steg offensivt nu också, vi jobbar på där och har olika spelvägar. Tycker det ser väldigt intressant ut nu.

Är det då inte frustrerande att inte få visa upp detta i matchspel?
- Det är klart att det är det, men samtidigt får man se möjligheter istället för att se negativt. Vi får mer tid att svetsa ihop truppen, vi är många nya och nu får vi verkligen lära känna varandra utan och innan och får tid att sätta vår spelidé ordentligt. Vi får slipa på detaljer ordentligt, vilket vi kanske inte hunnit om vi redan startat. Vi kan som sagt inte se allt negativt, vi får jobba i det tysta och jobba med detaljer, så kommer vi riktigt förberedda när vi väl kommer igång.

Hur påverkas ni av all ovisshet kring seriestarten?
- Jag tycker ändå att vi har löst det på ett fint sätt. Man vet inte riktigt när det drar igång, men vi har förhållit oss till den 5:e juni, och nu har det blivit framflyttat till den 14:e, så nu har vi det att sikta på istället, säger Hampus Nilsson innan han fortsätter:

- Men jag tycker att vi jobbar på bra, det är inga konstigheter, det känns inte som att vi hänger läpp, utan vi är ödmjuka. Det finns de som har det väldigt mycket värre än vad vi har det. Vi är glada att vi fortfarande får spela fotboll, vi kunde ha suttit i karantän som många andra i världen gör, så vi känner oss privilegierade att vi få vara ute på fotbollsplanen och träffa våra lagkamrater.

Hur gör ni för att hålla motivationen uppe?
- Jag har alltid tron på att det blir vad man gör det till. Man får se till att ha mer tävlingar på träningarna istället, lite småmoment, och där tycker jag tränarna har hittat en bra balans. Vi blandar taktiska moment med tävlingsmoment.

Hur är din egen form?
- Jag tycker den känns fin faktiskt, jag har gnuggat på bra. Det är som alltid när man kommer in i en ny klubb, med nya tränare och nya lagkamrater, men jag tycker vi har haft ett gott samarbete som gjort att jag ännu så länge utvecklats på ett bra sätt. Jag har hittat tillbaka till en väldigt fin form, så nu är det bara till att försöka bibehålla den och slipa på vissa detaljer för att komma förberedd.

Hur mycket suktar du efter att spela matcher?
- Det är klart att man längtar extremt mycket efter att det ska dra igång, samtidigt får man ha respekt för att det drar igång när det drar igång. Man vill ju spela fotbollsmatcher, men man får vara ödmjuk också. Det är något på gång i världen som vi inte varit med om innan.

- När det väl drar igång så kommer det nog kännas konstigt att det blir så tajt som det blir, men det är att klart vi alla längtar efter att springa ut på Vångavallens gräsplan, som ser väldigt fin ut just nu, säger Hampus Nilsson.

TFF-truppen har sedan två veckor tillbaka bedrivit träningen på naturgräs. För Hampus Nilsson har det känts som ett lyft.

- Det är klart att det är riktigt skönt, säger Hampus Nilsson. Konstgräs är ett bra komplement på vintern, men man vill träna på gräs så fort som möjligt. I alla fall för mig som målvakt så sliter det inte lika mycket att slänga sig på en gräsplan.

Är det slitsamt för en målvakt att slänga sig på konstgräs?
- Det är skillnad från konstgräs till konstgräs. Vissa är hårda som betong, medan andra är bättre, men det är inget som är bättre än en gräsplan att slänga sig på. Det känner man nu när man kommer upp till åren också, man får mer ont i kroppen av konstgräs.

Hur bra upplever du att TFF är i år?
- Svårt att säga, men på pappret tycker jag att vi har en väldigt stark trupp. Sen ska vi få ihop alla delar också, och jag tror att vi måste vara ödmjuka och jobba hårt. Jag får dra fram klyschan att ta en match i taget, fokus måste vara att vinna nästa match. Det finns inget lag vi inte kan slå, vi måste tänka så. Vi behöver vara jämna och inte ha för djupa dalar i våra prestationer. Har vi en jämn prestation så tror jag det kan bli en rolig säsong för oss.

Truppen har nu haft en träningsledig helg, men imorgon måndag drar träningen igång på Vångavallen igen. När matcherna kommer igång återstår att se, men Hampus Nilsson vill som sagt inte tänka negativt utan ser bara möjligheter.

- Det är bara att gilla läget, avslutar Hampus Nilsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 26 april, 2020
Kategori: A-lag