Fotograf: Björn Sandberg

I förra veckan valde Trelleborgs FF liksom de flesta andra svenska elitklubbar att permittera såväl spelartrupp som övrig personal. För TFF:s herrtrupp innebär det mindre tid tillsammans på Vångavallen, även om träningen hålls vid liv i anpassad form.

- Jag tycker ändå att det rullar på, vi fortsätter att träna med hänsyn till spridning, säger huvudtränare Kristian Haynes. Vi tränar på större ytor och vi följer de restriktioner som finns. Minsta lilla symptom så stannar man hemma.

Kristian Haynes berättar att spelarna i samband med träning träffas en kvart före passet börjar, och en kvart efter avslutat pass ska spelarna ha lämnat anläggningen. Ombyte sker i fyra olika omklädningsrum med sex spelare i varje rum. Teorigenomgångar, gemensamma måltider och andra gruppaktiviteter har helt ställts in.

- Vi har pratat om att vi måste försöka vrida det till positiva saker, säger Haynes. Vi kan inte påverka de beslut som fattas, utan vi försöker se att vi får mer tid att förbereda oss med träning. Spelarna har svarat upp bra på det, de är med på detta och har ställt upp på det.

Hur mår gruppen?
- Det är väldigt olika hur man hanterar situationen. Det finns olika faktorer med för spelarna, vissa avtal går ut och det finns säkert en framtidsoro för såna saker. Kommer inte matcherna igång, vad innebär det för spelarna, men de svaren har man inte idag.

- Jag uppfattar att våra spelare bara vill träna på så mycket som möjligt, och där har vi gjort en bedömning hur mycket vi kan träna utifrån omständigheterna, säger Haynes.

Under den senaste tidens träning säger Kristian Haynes att man valt att fokusera på att förbättra den fysiska statusen. Med tanke på att säsongen lär innebära ett tajtare spelschema än vanligt, har det inte bara handlat om att bibehålla tidigare uppbyggd fysik utan även att bli ännu starkare. Fysiken har varierats med taktik i syfte att förtydliga och förbättra spelidén.

På en pressträff under fredagen tydliggjorde Folkhälsomyndigheten att allt matchspel för seniorer är förbjudet tills vidare. TFF har sedan tidigare en träningsmatch inplanerad mot Varbergs BoIS den andra maj, men det är i skrivande stund högst osäkert om den kommer att kunna genomföras.

- Jag har nära till spelarkänslorna från min egen karriär, och jag hade ju tyckt detta var skittråkigt. Vi såg fram emot andra maj, men nu är den osäker och då har vi inget riktigt sikte igen. Man bör ha den moroten framför sig, säger Haynes samtidigt som han betonar att fotbollen är sekundär i denna globala kris.

- Det är klart att vi ser fram emot att gå in i matcher och se ljuset i tunneln, men vi har det långt ifrån värst.

Även om det är svårare att mäta lagets utveckling i tider där matcher inte spelas, så upplever ändå Haynes att laget gör framsteg.

- Vi får jämföra med var vi var i starten och hur vi flyttat grejerna i vårt arbetssätt. Jag har ändå en känsla av att vi blir skarpare, vilket vi får mäta utifrån våra egna positioner. Jag tycker ändå att det funkar bra. Vi lägger fokus på vissa delar, och känslan är att vi blir bättre i dem, avslutar Kristian Haynes.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 19 april, 2020
Kategori: A-lag