Fotograf: Björn Sandberg

eAllsvenskan är Sveriges största professionella FIFA-tävling och är 2020 inne på sin andra säsong. För TFF:s del är det emellertid första gången som klubben medverkar. Gustav Larsson är en av TFF:s fyra spelare, och när serien nu har tagit ett uppehåll till följd av covid-19 suktar han efter att börja spela allsvenska matcher igen.

- Jag är mer taggad än vad jag någonsin varit, så jag vill bara komma igång så snabbt som möjligt, säger Gustav Larsson. Det är detta man vill göra. Det har varit en lång väntan sen oktober när jag sajnade, så nu vill man bara fortsätta tävla.

Det var i höstas som Trelleborgs FF aviserade att man blivit antaget till eAllsvenskan 2020. Att spela fotboll digitalt blir allt mer populärt, vilket inte minst syns på antalet deltagande klubbar. Serien innehöll ifjol tolv lag, men har i år utökats till 20.

TFF anordnade i oktober ett uttagningsevent i Parken i Trelleborg där 27 spelare närvarade i hopp om att få en plats i laget. Gustav Larsson, 17, var en av fyra spelare som fick en plats. Larsson är uppvuxen i Trelleborg, men flyttade för tre år sedan till Malmö där han går gymnasiet.

Övriga tre spelare i laget är 17-årige Felix Martinsson från Kristianstad, 20-årige Mattias Sollander från Avesta och 19-årige Jesper Holmgren från Stockholm. Ansvariga för laget är Martin Biärsjö och Mika Loimi.

- Själv så har jag alltid varit Trelleborgs FF fullt igenom, och sen jag var tio år har jag spelat i TFF, så det var ganska självklart att söka när jag såg detta, berättar Gustav Larsson innan han fortsätter:

- Jag ville spela i eAllsvenskan, men det fanns ingen klubb som passade mig innan, men när sen Trelleborg kom så var det så självklart att söka. Jag ville satsa på eSport och varför inte ge det ett försök när man brinner för klubben?

Vad är det roliga med FIFA?
- Jag har alltid spelat FIFA, men det är väl själva fotbollen som lockar mig. FIFA är en del av mitt liv, jag kan ju inte tänka mig att inte spela FIFA. Sen att vissa FIFA-spel har varit sämre än andra, men jag har alltid spelat FIFA ändå. FIFA 2020 passar mig ganska bra.

Är du en nörd?
- Vi FIFA-spelare är inte som andra spelare, vi sitter inte i ett mörkt rum med energidryck. Vi är intresserade av sportdelen och alla som spelar FIFA har spelat eller spelar fortfarande fotboll. Det är kärleken till sporten som vi tar med in i gamingvärlden.

Gustav Larsson tillhör TFF:s P17 bredd. Klubben har även ett elitlag för 17-åringar som spelar i Allsvenskan, men Larsson har inte tagit plats i det bästa laget.

- Folk kanske undrar varför man fortsätter när man inte spelar i det bästa laget, men vi gör det mest för att vi alltid har varit i klubben och för den sammanhållning som vi har, förklarar Gustav Larsson.

eAllsvenskans säsong är uppdelad i tre olika faser. I fas ett spelas fyra olika omgångar, med bäst av fem matcher i varje omgång. Den första omgången lottas helt fritt, medan motståndarna i kommande omgångar styrs utifrån om man vunnit omgången innan eller inte. Segrande lag ställs alltid mot ett segrande lag i den första fasen, och ett förlorande lag mot ett förlorande lag.

Efter att de fyra matcherna som ingår i fas ett avverkats så övergår säsongen till fas två. Inför denna fas delas lagen in i seedningsgrupper baserat mot hur många poäng man tagit i fas ett. Indelningen görs i fyra olika grupper med fem lag i varje grupp, där man möter alla lag varsin gång. De två främsta lagen i varje grupp går sedan vidare till finalspelet, det vill säga den avslutande fas tre. En totalvinst över två matcher ger tre poäng, vid lika ställning siffermässigt efter två matcher slutar det oavgjort med en poäng var.

I finalspelet samlas således eAllsvenskans åtta bästa lag under ett avgörande i Stockholm. Kvartsfinal och semifinal spelas enligt samma upplägg som gruppspelet, medan finalen avgörs i bäst av tre matcher.

TFF hann spela sin premiäromgång i mars mot Västerås SK och segrade då med 3-1 i matcher. Därefter tog serien stopp, och det är i skrivande oklart när eAllsvenskan kan dra igång igen.

Istället försöker laget hålla igång med spelande på annat sätt. I förra veckan deltog TFF i en träningsturnering som Malmö FF arrangerade. Tävlingen gick dessvärre inte så bra, då TFF förlorade samtliga tre matcher. Förhoppningen är dock att kunna medverka i fler träningsturneringar i vår för att vässa formen.

- Jag tror att vi har en ljus framtid, säger Larsson. Vi har ju en del bra spelare, och nu ska vi bevisa att vi är här för att stanna denna säsong, så tror jag det kommer gå bättre säsongerna därefter. Det är tidigt, vi är unga och det är första säsongen i TFF, så ju mer man spelar och ju mer man tränar desto bättre kommer vi att bli. Vi är redan på god väg.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 15 april, 2020
Kategori: A-lag