Bosse Andersson är en av TFF:s mesta spelare genom tiderna med 476 matcher och 15 säsonger i den blå tröjan. Även om han lämnade klubben som spelare för 36 år sedan så har TFF-hjärtat aldrig slutat att slå. Det är därför med stor stolthet som han 2020 tagit sig an en ny roll i klubben.

- 1984 kom vår dåvarande ordförande Gunnar Persson fram till mig och sade att när ”Ceder” (Bengt Cederberg, tidigare lagledare och TFF-legendar) slutar ska du bli lagledare, berättar Bosse Andersson. Sedan lämnade jag TFF som spelare, tog olika tränarroller och tänkte inte mer på det.

2020 har emellertid Gunnar Perssons ord blivit verklighet. Andersson pensionerade sig från polisyrket i november och lämnade därmed polismyndigheten efter 41 år. Nu intar han istället den kombinerade rollen som lagledare och materialförvaltare i Trelleborgs FF när intendent Lars Olsson ska gå ner i arbetstid.

2015 blev Bosse Andersson invald som suppleant i TFF:s styrelse, och sedan 2016 har han varit ordinarie ledamot. Andersson kommer nu att ta över delar av Olssons roll som lagledare och samtidigt bli en del av materialförvaltargruppen, där även Danny Villadsen och Sven-Erik ”Svempa” Jönsson ingår.

- Vångavallens katakomber är jag van vid, konstaterar Andersson. Det är en underbar känsla att gå in i omklädningsrummet, man har saknat det. Det är fantastiskt kul, och med fantastiskt bra människor i klubben. Jag njuter.

Den tidigare ytterbacken Bosse Andersson är sedan länge placerad tvåa i TFF:s maratontabell över flest spelade matcher för klubben. Med 476 matcher har Andersson endast skyttekungen Benny Mårtensson före sig, som gjort 497 matcher.

Andersson, uppvuxen i Borrby och med Borrby IF som moderklubb, flyttade till Trelleborg som 19-åring 1971 och lämnade därmed IFK Ystad till förmån för Trelleborgs FF. Sedan blev han TFF trogen under i princip resten av karriären. TFF-sejouren avslutades med flaggan i topp när han lade elitkarriären på hyllan efter det historiska allsvenska avancemanget 1984. Totalt blev det alltså 15 säsonger i den blå tröjan, med spel i både andra- och tredjedivisionen.

Efter TFF-sortin blev han spelande tränare för Anderslövs BoIK i Division fem, och därefter tog han ytterligare tränaruppdrag i såväl lokala småklubbar som i TFF:s ungdomssektion.

Hur är fotbollsspelare idag kontra när du spelade?
- Fotbollsspelare idag är mycket mer proffsiga. Vi var på sätt och vis proffsiga vi också, men det går inte att jämföra med dessa spelare. Vi tränade tre dagar i veckan, dessa spelare tränar varje dag. På den tiden rökte man i omklädningsrummet, bara för att ta något exempel. Det är mycket, mycket mer seriöst idag.

Vad utgörs då Bosse Anderssons nya arbetsuppgifter av? Han berättar att han fortfarande är inne i en upplärningsfas där han har får inskolning med Lars Olsson. I stort kan sägas att rollen handlar om att tvätta, säkerställa att allt material finns på plats i samband med träningar och matcher, säkerställa att bortaresorna fungerar, rapportera laguppställningen till förbundet, med mera. Andersson säger att hans roll är bred och innefattar lite av varje. Framför allt uppskattar han att få vistas på Vångavallen tillsammans med spelare och tränare.

- Det är en fantastisk känsla, har man det hjärtat för klubben som jag har och ett stort fotbollsintresse så är det helt fantastiskt, säger han.

Vad ser du mest fram emot i år?
- Seriepremiären, det tycker jag nog. Vi alla längtar efter att spela fotboll. Jag ser också oerhört mycket fram emot den första träningsmatchen, även om vi hann med några träningsmatcher innan vi bröt. Den spänningen och känslan som man har i samband med match vill man ha fram. Det är något visst med inlevelsen och förberedelserna inför match.

När matcherna väl tar fart i vår sitter Bosse Andersson på bänken tillsammans med tränarstaben och avbytarna. 36 år efter Gunnar Perssons uttalande har lagledarrollen blivit verklighet för Bosse Andersson.

- Man kan säga att cirkeln är sluten, säger Andersson med stor stolthet.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 april, 2020
Kategori: A-lag