Fotograf: Björn Sandberg

Trots fyra korsbandsskador har han kämpat sig tillbaka till fotbollsplanen konstant. Han har motbevisat alla tvivlare och trots sämre förutsättningar åter presterat på svensk fotbolls toppnivå. Men nu är det stopp. Jasmin Sudic har lagt fotbollsskorna på hyllan för gott, och Trelleborgs FF blev hans sista anhalt på en trots all framgångsrik resa.

- Jag lade av vid rätt tillfälle, jag hoppas ha barn en dag och kunna leka med dem, säger Jasmin Sudic. Jag tror att jag bara hade förvärrat situationen om jag fortsatt att spela. När kroppen säger ifrån så vet man att det är slut.

Jasmin Sudic gjorde allsvensk debut för Malmö FF 2008. Därefter har han representerat Mjällby AIF och BK Häcken innan han avslutade karriären i Trelleborgs FF. I medaljskåpet finns ett svenskt mästerskapsguld med Malmö FF 2010 och ett svenskt cupguld med BK Häcken 2016.

Sudic har bara hunnit fylla 29 år, men han kan ändå blicka tillbaka på hela tio år som professionell fotbollsspelare på högsta nivå i Sverige. Det har sannerligen inte varit en smärtfri karriär. Fyra korsbandsskador skulle få de flesta idrottare att ge upp planerna på att ta sig tillbaka, men Sudic har varit trägen som få. Till slut hade det emellertid ingen betydelse vad ett viljestarkt psyke förkunnade, kroppen sade ifrån. Och det med bestämdhet.

Mittbacken opererades för sin fjärde korsbandsskada i maj 2017. Även om hans korsband därefter varit intakta, så har fyra allvarliga knäskador satt sina spår. När han värvades till Trelleborg sommaren 2018 hade Sudic kört fotbollsträning för fullt under hela våren och spelat U21-matcher med sin dåvarande klubb BK Häcken.

Inträdet i TFF i juli månad resulterade i att han ganska kvickt blev en allsvensk startspelare på nytt som ersättare till flyktande Dennis Hadzikadunic. Samtidigt blev det tydligt att kroppen inte var redo. Efter många matcher kunde Sudic inte ens återhämta sig.

- Jag hade jätteont både före och efter matcherna, berättar han. Mellan de sista matcherna jag spelade så gjorde jag inte ens några träningar, jag bara spelade matcherna och sen återhämtade jag mig.

Jasmin Sudic gjorde sin sista fotbollsmatch den 26 oktober 2018 på Vångavallen mot IF Elfsborg då han spelade 90 minuter. Sedan den fredagskvällen har han inte rört en fotboll. I januari 2019 genomgick han en ny operation i hopp om att få ordning på problemen i knäna, men effekten uteblev.

- När säsongen 2019 började så hade jag bestämt mig för att karriären var över, säger Sudic. Jag behöver inte gå allt för djupt in på hur jag kände och vilken situation jag hade, men livet sidan om fotbollen var inte det bästa. Det fanns privata omständigheter samtidigt som var väldigt tunga för mig, och när jag tog beslutet att lägga av så var det ett enkelt beslut.

Jasmin Sudic har nu arbetet ett knappt halvår på en bank i Malmö, och i fredags blev han fast anställd på företaget. Han säger att han tycker att det är kul med ett ”riktigt jobb” efter tio år som fotbollsproffs, och han trivs jättebra med det nya livet.

- Det är också något jag tänkte på när jag lade av. Jag hade fyllt 28 år då och jag kände att det var en bra ålder att komma in arbetslivet. Jag tror det är enklare nu än när man är 35 och aldrig har jobbat innan.

Hur mår din kropp idag?
- Det är egentligen som när jag lade av. Jag kan göra normala grejer i livet, men jag kan inte jogga och att spela fotboll med vännerna finns inte. Det är synd i sig, men samtidigt lade jag av vid rätt tillfälle.

Hur känns det att karriären är över då?
- Jag har gett allt för att leva min dröm med fotbollen. Jag har offrat egentligen allt och verkligen gett max för komma så långt jag kan. Jag tycker det är starkt av mig att spela på allsvensk nivå hela min karriär, jag är stolt över det med tanke på förutsättningarna.

- Jag känner samtidigt att jag har gått igenom mycket annat i livet, säger Sudic. Det var tungt att lämna fotbollen, men jag har lämnat tyngre grejer bakom mig. Eftersom fotbollen lade av samtidigt som det inträffade andra tuffa grejer i livet, så var det ett enkelt beslut att lämna fotbollen. Min familjesituation var prio ett, och att säga hejdå till fotbollen då var inte så svårt.

Hur ser du på tiden i TFF?
- Rent fotbollsmässigt finns det väldigt lite jag kan ta med mig. Samtidigt har jag fått lära känna många fina människor som bryr sig väldigt mycket om Trelleborgs FF. Det är en fantastisk förening som finns där för en när man behöver det. Det är många fina människor runt om kring.

Hur tror du att det kommer gå för TFF?
- Jag har ju sett lite och haft kontakt med Haynes sedan han tog över. Det är rätt killar, jag har spelat med Haynes tidigare och vi har bollat mycket fotboll. Jag vet att hans spelidé är en bra fotboll för TFF så länge de fått in bra spelare. Haynes är en bra vän för mig och jag hoppas verkligen TFF använder honom på rätt sätt och att han får fria tyglar. Då tror jag det kan bli väldigt bra.

Även om Jasmin Sudic till slut lade fotbollsskorna på hyllan så kommer han alltid bli ihågkommen för spelaren som tog sig tillbaka till allsvenskt spel från fyra korsbandsskador. Viljan att aldrig ge upp har blivit lite av en symbol för honom, men nu har han påbörjat ett nytt kapitel i livet.

- Folk kanske har sagt att Jasmin inte kan för han har varit skadad, men när jag är på plan har jag alltid velat prestera mitt bästa. Jag har alltid sagt att den dag jag inte håller längre eller inte kan prestera så kommer jag att sluta, säger Jasmin Sudic innan han avslutar:

- När kroppen säger ifrån så vet man att det är slut.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 5 april, 2020
Kategori: A-lag