Fotograf: Björn Sandberg

TFF får en ny lagkapten 2020, men namnet är välbekant för Trelleborgspubliken. Efter fyra säsonger i klubben får Anton Tideman lagkaptensbindeln runt sin arm under stundande säsong.

- Först och främst så är jag jättestolt, det är ett ärofyllt uppdrag, jag är jättejätteglad över det, säger Anton Tideman. Jag har en del att leva upp till med tanke på tidigare kaptener som varit i klubben, men det är väldigt roligt.

Är det något du sett framför dig tidigare?
- I yngre åldrar var jag ofta kapten och jag har väl en naturlig ledarskapsroll på det sättet. Samtidigt som Salif (Camara Jönsson) har varit en fantastisk kapten så har jag känt att jag har haft en tydlig roll l i laget och tagit stort ansvar. Nu får jag väl ta ännu större ansvar, men samtidigt gäller det att fortsätta vara den jag är.

TFF:s huvudtränare Kristian Haynes motiverar valet av Anton Tideman som lagkapten enligt följande:

- Jag tycker att Anton har de egenskaper som jag ser i en lagkapten, säger Kristian Haynes. Han är en pådrivare, han har en förankring i TFF och han har spelat väldigt mycket matcher sen han kom hit. Han har en förmåga att påverka sin omgivning. Det har visat sig under tuffa tider som ifjol att han stått pall och ganska mycket försökt hjälpa och påverka situationen.

Kristian Haynes säger att beslutet tagits i god dialog med den tidigare lagkaptenen Salif Camara Jönsson, som deklarerat att han i år gör sitt sista år som spelare. Haynes säger att man, åtminstone på förhand, kanske inte ser att Camara Jönsson kommer att spela 30 omgångar.

- Vi vill dra nytta av fler ledartyper, då tycker vi det är bättre att sätta bindeln på en spelare direkt som kan vägleda det, säger Haynes. Salif har hög status fortfarande även om han inte har bindeln, men kan vi få med en till och få Anton att växa så kan vi dra nytta av båda två. Vi tycker att det blir en bättre dynamik i detta.

Anton Tideman var vicekapten under fjolåret och under årets inledande träningsmatcher har han burit kaptensbindeln frekvent. Han upplever dock inte att det har förändrat hans sätt att agera på och kring planen.

- För mig är det viktigt att alla känner sig trygga och får föra sin talan, säger Anton Tideman. I vissa lägen kanske det är bra att läge att samla gruppen beroende vad som händer i matcherna, men samtidigt är det ingen prestige att jag ska vara den som talar hela tiden. Det finns många andra som är duktiga ledare och som har god erfarenhet av fotbolsbranschen som också får ta plats.

Hur ska en kapten agera?
- För mig är det viktigt att allt börjar i träning. Det kan låta som gammalt tänk, men det man gör på träning tar man med sig in i matcher. Det är otroligt viktigt att man ställer krav på träningarna, på sig själv och sin omgivning. Det är också viktigt att man ser spelarna i laget, man vet att alla går igenom olika perioder, en säsong är lång, och vi kommer behöva alla längs vägen. Man ska försöka prata med alla utan att förändra den man själv är.

Hur har du hämtat inspiration från tidigare kaptener som du haft?
- När jag kom till Trelleborg var Kristian Haynes kapten, han är väldigt duktig på att tala inför gruppen och via sitt engagemang få en drivkraft i gruppen. Det var också matcher där Magnus Andersson var kapten, och han visade i stället med sitt sätt att träna och agera på planen som satte nivån för det hela. Salif är väldigt duktig på att se alla spelare, väldigt duktig på att få alla att känna sig som en del av gruppen, säger Tideman och tar en paus innan han fortsätter.

- Om man plockar lite russin från kakan och fortsätter vara den man själv, för det är väl det som är grunden till att man blivit kapten, så tror jag det kan bli bra.

Det kommer dock dröja några veckor innan Anton Tideman får dra på sig lagkaptensbilden på nytt. Som bekant har coronavirusets utbrott lett till en försenad säsongsstart, som nu är beräknad till början på juni. TFF är träningsledigt fram till den första april, då börjar den nya försäsongen på Vångavallen.

- Det är klart att det är en speciell situation, konstaterar Anton Tideman. Fotbollen är det vi tycker är absolut roligast, samtidigt kan vi inte blunda för att det finns saker som är ännu viktigare, och nu har det inträffat en sån sak och då får fotbollen ta ett steg tillbaka. Samtidigt tror jag det kan vara till vår fördel, att få ett break och ännu mer tid att träna tillsammans. Vi har haft en viss omsättning på spelare inför året och nu får vi ännu mer tid att jobba ihop oss med den nya tränarstaben.

Hur hämtar ni motivation för ännu mer försäsongsträning?
- Där ser jag faktiskt inga problem. Det är hungriga spelare vi har och vi har fått in spelare som vill bidra och vi har spelare i truppen som är revanschsugna på grund av de två föregående åren. Vi har också en ny tränarstab som är otroligt hungrig, de vill verkligen Trelleborgs FF:s bästa. De är noggranna i förberedelser och i det taktiska. Det här kommer gynna oss att få mer tid tillsammans, avslutar den nye lagkaptenen.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 25 mars, 2020
Kategori: A-lag