Fotograf: Björn Sandberg

Coronavirusets utbrott i Sverige de senaste veckorna har stuvat om fotbollssäsongens utformning rejält. Förhoppningen från förbundet och klubbarna är seriepremiär först i början på juni, och mot bakgrund av det har TFF-truppen nu tagit en paus från den kollektiva träningen.

- Vi har en ny situation att förhålla oss till vilket gör att vi måste göra om planen, säger Kristian Haynes. Vi har förberett oss i tio veckor för att gå in i serien i april, men nu är det tolv veckor till den nya premiären. Både den uppkomna situationen och samhällsansvaret gör att vi tar ett break från fotbollsträningen nu.

TFF genomförde sista fotbollsträningen på Vångavallen under torsdagen, och laget kommer nu att hålla fritt fram till den första april. Om Superettan kan starta i juni i enlighet med den förhoppning som finns, så är det sannolikt att serien kommer att löpa på utan några större möjligheter till uppehåll, vilket också gör det lämpligt för spelarna att få tid för återhämtning nu.

Samtidigt betonar Haynes att det inte handlar om någon semesterledighet de närmaste två veckorna.

- Spelarna följer de allmänna riktlinjer som kommer från myndighetshåll och Svenska Fotbollförbundet, att undvika folksamlingar, tänka på hygien och hålla sig ifrån risker. De har fått anpassade träningsprogram som i stort baseras på övningar att göra i hemmet, även om det blir svårt med löpning i hemmet. Vi behöver behålla det vi har investerat i fysisk status.

TFF skulle egentligen ha spelat premiär i Superettan den femte april hemma mot Örgryte, men den uppkomna samhällssituationen gör det inte möjligt att inleda fotbollssäsongen i vår enligt tidigare plan. Fotbollsåret 2020 är på många sätt ovisst och ingen har exakta svar om när och hur den första avsparken i svensk elitfotboll kommer att göras, men förhoppningen är som tidigare nämnt juni månad.

Den förberedelseperiod som elaka tungor inte sällan kallar för världens längsta försäsong blir nu ännu längre.

- Vi väljer att se fördelarna, säger Kristian Haynes. Nu kan vi få tillbaka spelare från skador och vi får mer tid med ett nytt tränarteam. Vi pratar i positiva termer. Vi betonar att vi är väl medvetna om det större sammanhanget i denna fråga, men vi försöker också förhålla oss till det arbete vi har att göra.

Det är framför allt en trio av spelare som för närvarande lider av skadeproblematik. Bozidar Velickovic opererade menisken i december, men ingreppet har inneburit komplikationer. Just nu befinner han sig i en något oviss fas där han kämpar på med rehabiliteringsträning i hopp om att vara tillbaka snarast.

Henrik Johansson drog det bakre korsbandet i slutet på februari. För närvarande bär han ett skydd för sitt knä och operation är inte aktuellt. Förhoppningen är att han ska kunna vara åter om sex till åtta veckor.

Det senaste nyförvärvet Mohammed-Ali Dhaini, som anslöt från Torn i februari, ådrog sig en skada vid sitt inträde i TFF. Inledningsvis handlade det om en känning, men efter att ha undersökts och magnetröntgats så opererades han i menisken i torsdags. Rehabiliteringstiden är beräknad att uppgå till sex till åtta veckor.

Hur ser du på det ni levererat fotbollsmässigt så här långt?
- Vi har genomfört en förändring i spelsättet, och det kräver tid och det är nya spelare som ska skapa relationer. Vi är där vi är, men i stora drag är vi nöjda med det vi fått fram denna period. En målsättning har varit att träna bättre, skapa en träningskultur och ett träningsklimat, och jag tycker att grabbarna tränat på bra.

- Det är klart att man önskar mer och man drivs mot en perfektion, vi är inte där än, men jag måste ändå säga att jag är nöjd. Vi har jobbat med försvarsspelet, och vi har hållit nollan i tre av sex matcher och bara förlorat en, avslutar Kristian Haynes.

Den första april är TFF tillbaka i träning på Vångavallen. Då börjar en ny försäsong med förhoppningsvis nya träningsmatcher med möjlighet att hålla nollan.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 21 mars, 2020
Kategori: A-lag