Pia Jönsson har en lång erfarenhet från det kommunala bostadsbolaget TrelleborgsHem. Till säsongen 2020 tar hon med sig den erfarenheten in i Trelleborgs FF när hon nu tagit en plats i klubbens styrelse.

- Jag blev tidigt informerad om arenaplanerna, inte bara att utveckla arenan, utan också idéerna om att skapa en spännande stadsdel, och det gjorde ju inte detta mindre lockande, säger Pia Jönsson. Jag brinner för samhällsbyggnad, och det är något jag känner själv att jag kan bidra med på något sätt.

Pia Jönsson har varit vd i TrelleborgsHem under sju år, och innan dess var hon ekonomichef i bolaget. Sammanlagt har hon 27 år bakom sig som anställd i TrelleborgsHem. Dessutom är hon ledamot i Skånehems styrelse.

- Som vd i ett bostadsbolag har jag förmånen att få jobba med både mjuka och hårda värden, människor och service, bostäder och samhällsutveckling, säger Jönsson. Det här känns som en spännande tid i Trelleborgs historia att få vara med, det händer mycket på många plan.

Pia Jönsson är född och uppvuxen i Smygehamn, där hon ännu idag bor kvar. Som ungdom och ung vuxen spelade hon fotboll i Östra Torp Gif och hon var sedermera även flicklagstränare i föreningen.

- Fotbollsintresset har alltid funnits, säger Pia Jönsson. Jag är uppvuxen med en mamma som satt och tittade på Tipsextra varje lördag, och morfar var en hängiven TFF:are. Man är lite färgad därifrån.

Även om Pia Jönssons närvaro på TFF:s matcher genom åren har varierat en del, så säger hon att intresset alltid har funnits där. Det finns säsonger då hon i princip sett alla matcher på plats, och i sin roll på TrelleborgsHem har hon via bolaget haft dialog med klubben under flera år.

- Det gläder mig mycket att TFF fått så stor bredd i sin fotbollsverksamhet, säger Pia Jönsson. Det är bevisat att fotbollen gör stor nytta för samhället. Pengar som satsas på bättre förutsättningar för fotboll ger betydligt större värden tillbaka för samhället. Det är glädjande för barnen och för vår framtid.

Vad vill du bidra med i klubben?
- Som jag ser det handlar mycket om min ekonomiska bakgrund där jag tror att jag kan tillföra. Jag tror även att jag kan tillföra med strategier och annat, jag har jobbat mycket med målstyrningsarbete. Jag kan också bidra med nätverk, man har sina nätverk som man kan skapa relationer till mellan klubb och nätverk. Sen har jag jobbat mycket med hållbarhetsfrågor, vilket tangerar väldigt mycket det sociala arbete som klubben gör idag. Som vd i ett bolag så jobbar man väldigt brett.

Vilka utmaningar ser du framför dig för TFF?
- Det är klart att det är väldigt viktigt för hela klubben vilka resultat man gör. Jag tror inte man ska vara rädd för att sätta fotbollsmässigt höga mål både för herr och dam, men det viktiga är att man har tidsperspektiv och klara strategier för hur man ska nå dit, men också att det finns tålamod och samsyn kring det arbete som ska göras. Att våga sätta höga mål kan vara en utmaning, men jag tror det är viktigt att man gör det. Jag känner att det finns en väldigt stor entusiasm och förväntan i klubben, det är fantastiskt att se att man jobbar väldigt hårt.

Vad tror du om året för TFF?
- Tittar man på damsidan så är det väldigt trevligt att man bland annat tagit en seger mot seriekonkurrenten Borgeby, jag tror att segrar på försäsongen är viktiga. Jag vågar tro på en hög placering för damlaget redan. På herrsidan är det också roligt att se att man jobbar hårt med teambuilding, man jobbar på att foga samman truppen, vilket kommer ge resultat på sikt. På vilken sikt får vi se, men jag tror på en placering i de övre delarna. Jag vill inte bara prata om herr och dam, för vi har en växande ungdomssida också. Det är viktigt att man ger bra förutsättningar för ungdomarna. Det är spännande utmaningar vi har framför oss, avslutar Pia Jönsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 12 mars, 2020
Kategori: A-lag