Fotograf: Bildbyrån

Inför säsongen 2020 har TFF startar upp ett sportråd som ska bistå tränarstaben med stöd. Ett av namnen som ingår i rådet är ikonen Tom Prahl, som alltså återigen engagerar sig i klubben där tränarkarriären en gång i tiden tog fart. När klubbdirektör Mattias Kronvall ringde och frågade om han var intresserad av att vara en del av rådet, var det inget svårt beslut att ta.

- Magnus (Andersson), Kristian (Haynes) och Tengryd (Alexander) är mina pågar allihop som jag och Affe (Westerberg) hade under mina vingar i Trelleborg, säger Tom Prahl. Det är bra människor som jag vill att det ska gå bra för. Vill de ha den feedback och hjälp som jag kan ge dem, så är det bara roligt att kunna bidra. Sen som jag har sagt innan så är Trelleborg en förening som gjort mycket för mig, jag har varit där i tio år.

Vad ser du som din viktigaste uppgift i denna rollen?
- Att ge stöd helt enkelt. Jag ska inte bestämma hur de ska göra, men ge stöd och titta på någon träning och så vidare. Någon slags rådgivare, mentor. De står verkligen på egna ben, men jag tycker det är roligt om de kan få lite kött på benen.

- För min del är det ett sätt ge tillbaka till killarna, fortsätter Tom Prahl. Jag tror att Kristian har en bra framtid som huvudtränare, jag tycker att han har klart för sig. Alex har fått mycket kött på benen under sina år i HIF. Jag tycker att det är en intressant konstellation de fått fram, får de bara tid på sig och det flyter på hyfsat så tror jag att det kan bli riktigt bra på sikt.

Sportrådet arbete började redan innan årsskiftet. Även tidigare TFF-spelaren Emil Mårtensson är en del av rådet, och fler namn kan tillkomma. Tom Prahl säger att det första som hamnade på rådets bord var att hjälpa tränarna att sätta samman en slagkraftig trupp. Det blev en del bollande och resonerande fram och tillbaka.

- Jag var där rätt ofta i början. De hade förslag på olika spelare som vi satt och diskuterade, och de ville ha feedback. Det var inte så att jag sade vem vi skulle ta, utan det var ett givande och tagande. Så här långt tycker jag att de lyckats väldigt väl och fått in, med Superettanmått mätt, etablerade spelare.

Tom Prahl har nyligen varit bortrest under tre veckor och har därmed missat några TFF-matcher, men de två första matcherna för året såg han. Tanken är att han ska se så många matcher som möjligt i år, om inte på plats så på teve.

- De har presenterat sitt sätt att spela fotboll och jag har kunnat lämna min feedback eller synpunkter, säger Tom Prahl. Jag kan ge återkoppling från matcherna för hur det såg ut utifrån hur de presenterat hur de vill spela. Det blir någon form av halvmentorskap till tränarna under året.

Tom Prahl pensionerade sig som fotbollstränare efter att han lämnade TFF 2011. Istället är han nu sedan några år tillbaka scout åt Janne Anderssons svenska landslag, och det kommer han fortsätta med framgent, med EM i sommar som en kommande höjdpunkt.

- Landslaget blev en knorr på min karriär som jag inte kunnat förutse eller tänka ut, men det blev så tack vare att Janne blev förbundskapten och vi har en gammal historia ihop.

Vad hoppas du med TFF i år?
- Jag hoppas att man kan stabilisera det här laget så att vi slipper vara med om kval och grejer neråt, göra bra matcher mot alla lag och vara med på övre halvan. Fram för allt hoppas jag på ett spelsätt som man känner igen, att man kan se att det här är Hayens och Tengryds spelsätt och att det fungerar. Det är ett bevis på duktiga tränare, när man känner igen hur laget spelar. Kan det följas upp med resultat som är okej så kan det läggas en bra grund för fortsättningen, avslutar Tom Prahl.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 9 mars, 2020
Kategori: A-lag